Ενα «έξυπνο» μπλουζάκι το οποίο επικοινωνεί με smartphone, tablet ή συσκευή εικονικής πραγματικότητας ανοίγοντας ένα «παράθυρο» στο εσωτερικό του ανθρώπινου οργανισμού δημιούργησε η εταιρεία Curiscope. Συγκεκριμένα, το Virtuali-Tee συνοδεύεται από ένα application το οποίο επιτρέπει στον χρήστη να δει τον σκελετό, τα όργανα ή ακόμη και τα αιμοφόρα αγγεία του ατόμου που το φοράει.

«Συχνά νιώθουμε αποκομμένοι από την όλη διαδικασία της μάθησης»
εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της Curiscope Εντ Μπάρτον. «Αυτό το είδος της τεχνολογίας μάς επιτρέπει να «ζωντανεύουμε» την ανατομία, να την εξερευνούμε σε τρεις διαστάσεις και μάλιστα από οπουδήποτε κι αν βρισκόμαστε» προσθέτει ο ίδιος.
Το πρωτότυπο μπλουζάκι εικονικής «βουτιάς» στον ανθρώπινο οργανισμό πρόσφατα ανακοίνωσε την καμπάνια οικονομικής στήριξής του από το κοινό μέσω Kickstarter με στόχο τις 100.000 δολάρια. Μέσα στο πρώτο 24ωρο μάλιστα κατάφερε να συγκεντρώσει τις πρώτες 15.000 δολάρια. Δεν πρόκειται ωστόσο για την πρώτη απόπειρα της εταιρείας προς αυτή την κατεύθυνση: τον Ιανουάριο κυκλοφόρησε στο YouTube 360 μια εμπειρία εικονικής πραγματικότητας με λευκούς καρχαρίες η οποία έχει ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο views.
Μετρώντας τη ρύπανση με… περιστέρια
Ενα σμήνος από 10 περιστέρια ελευθερώθηκε την περασμένη Δευτέρα στο Λονδίνο από την εταιρεία Plume Labs με σκοπό να… μετρήσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη.
Η φτερωτή περιβαλλοντική «περιπολία» Pigeon Air Patrol, όπως ονομάζεται, ήταν εξοπλισμένη με ειδικά μικροσκοπικά σακίδια στην πλάτη ικανά να μετρούν τα επίπεδα του διοξειδίου του αζώτου, του όζοντος και άλλων πτητικών χημικών ουσιών για ένα διάστημα τριών ημερών. Κατά το συγκεκριμένο διάστημα μάλιστα οι Λονδρέζοι είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις ενημερώσεις των περιστεριών σε πραγματικό χρόνο μέσω Twitter στο @PigeonAir αλλά και τη θέση τους στον χάρτη της πόλης μέσω της ομώνυμης ιστοσελίδας της εταιρείας.
Σύμφωνα με τους υπευθύνους, το πρότζεκτ δεν αποτελεί μόνιμη λύση ως προς την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα της πόλης αλλά στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο αστικό περιβάλλον.
«Αυτόματοι» φακοί για πρεσβύωπες


Μια νέα γενιά φακών επαφής οι οποίοι εστιάζουν αυτόματα σε μόλις μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου χαρίζοντας τέλεια όραση σε πρεσβύωπες σχεδίασαν αμερικανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον. Εμπνευσμένοι από τα μάτια των ψαριών, οι καινοτόμοι φακοί επαφής βασίζονται σε έναν μικροεπεξεργαστή που λειτουργεί με τη βοήθεια της ηλιακής ενέργειας αλλά και σε μικροσκοπικά ηλεκτρονικά κυκλώματα τα οποία καθορίζουν το σχήμα του εύκαμπτου φακού για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού οπτικού αποτελέσματος. «Οι φακοί επαφής είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης δρ Χονγκρούι Γιανγκ. Σύμφωνα με δημοσίευση των ειδικών στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), μέχρι στιγμής οι πρώτες δοκιμές των φακών σε μηχανικό μάτι στέφθηκαν με επιτυχία.


Βιο-μπότ στο φως!

Ενα νέο είδος μίνι βιολογικών ρομπότ ή αλλιώς βιο-μπότ που μοιάζουν με σκουλήκια και είναι ικανά να ακολουθούν το φως ανέπτυξε ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι και το ΜΙΤ. Τα βιο-μπότ διαθέτουν γενετικώς τροποποιημένα μυϊκά κύτταρα ποντικιού για την κίνησή τους τα οποία ανταποκρίνονται σε φως συγκεκριμένου μήκους κύματος. Κάτι τέτοιο επιτρέπει στους ειδικούς να τα ελέγχουν εξ αποστάσεως. Οι ίδιοι θεωρούν ότι το νέο είδος ρομπότ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί π.χ. στους τομείς της υγείας και του περιβάλλοντος. Τα προηγούμενης γενιάς βιο-μπότ που είχαν δημιουργήσει οι επιστήμονες πριν από την τελευταία φωτοευαίσθητη εκδοχή τους ενεργοποιούνταν μέσω ηλεκτρικού πεδίου. Ο ηλεκτρισμός, ωστόσο, θεωρούν οι ερευνητές, θα μπορούσε να προκαλέσει παρεμβολές ή ακόμη και παρενέργειες ανάλογα με τη χρήση του και για τον λόγο αυτόν αναζήτησαν μια «φυσική» πηγή άντλησης ενέργειας όπως το φως.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ