Η «μαύρη τρύπα» της Τράπεζας Αττικής

Στο μικροσκόπιο του εποπτικού μηχανισμού SSM της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έχει μπει η Τράπεζα Αττικής.

Στο μικροσκόπιο του εποπτικού μηχανισμού SSM της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έχει μπει η Τράπεζα Αττικής. Αυτό που προβληματίζει τις εποπτικές Αρχές είναι οι υψηλές κεφαλαιακές ανάγκες που συνεχώς προκύπτουν για την τράπεζα και η διαχείριση του προβληματικού δανειακού χαρτοφυλακίου της. «Η τράπεζα «καίει» συνεχώς κεφάλαια» αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Σουρνάρας με επιστολή του έχει ενημερώσει τον Γιάννη Δραγασάκη και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τον έλεγχο που θα διεξαγάγει η κεντρική τράπεζα για λογαριασμό του SSM. Αλλες πηγές αναφέρουν ότι έλεγχο έχουν ζητήσει και οι διοικήσεις του ΤΣΜΕΔΕ και του ΤΕΕ, οι οποίες επισκέφθηκαν τον διοικητή της ΤτΕ. Το Ταμείο των μηχανικών τα τελευταία τρία χρόνια έχει επενδύσει στην τράπεζα περί τα 800 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική του τοποθέτηση ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Η αξία της περιουσίας του αυτής είναι σήμερα μόλις 110 εκατ. ευρώ (!) και όπως είναι προφανές, έχει σημάνει συναγερμός στο Ταμείο.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο έλεγχος θα ξεκινήσει την τρέχουσα εβδομάδα και εκτιμούν ότι σύντομα θα ακολουθήσουν διοικητικές εξελίξεις στην τράπεζα, η οποία βρέθηκε μπλεγμένη στο κύκλωμα των εκβιαστών δημοσιογράφων με τις κρατικές διαφημίσεις. Κατά κύριο λόγο ο έλεγχος θα αφορά τις δομές και τα συστήματα διαχείρισης των προβληματικών δανείων. Αυτό που απασχολεί τις εποπτικές αρχές είναι η δυσανάλογη με το μέγεθος της Τράπεζας τρύπα στα οικονομικά της και οι πρακτικές της διοίκησης του Γιάννη Γαμβρίλη.
Παλιά ιστορία


Το ζήτημα με την «εξαέρωση» των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ ξεκινάει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το 2013. Τότε οι ζημιές που είχαν υποστεί οι τράπεζες από το PSI έκανε επιφυλακτικούς τους μετόχους στο να βάλουν λεφτά επειδή οι τράπεζες είχαν αρνητικά ίδια κεφάλαια. Για τον λόγο αυτόν η ανακεφαλαιοποίηση έγινε κατά κύριο λόγο με κρατικά κεφάλαια, μέσω του ΤΧΣ. Αυτό λοιπόν που είδαν όλοι οι μεγαλομέτοχοι, όπως ο Σπύρος Λάτσης της Eurobank, ο Γιάννης Κωστόπουλος της Alpha Bank, η Credit Agricole της Εμπορικής, η Societe Generale της Γενικής κ.λπ., δεν το είδε το ΤΣΜΕΔΕ, ο βασικός μέτοχος της Αττικής και κατ’ επέκταση το ΤΕΕ, πρόεδρος του οποίου τότε ήταν ο σημερινός υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος υποστήριξε και συνυπέγραψε τις αποφάσεις του Ταμείου των μηχανικών. Η διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ αποφάσισε να βάλει περί τα 200 εκατ. ευρώ για να στηρίξει την τράπεζα, στην οποία είχε ήδη επενδύσει 200 εκατ. ευρώ.
Επειδή η Αττικής δεν είχε χαρακτηριστεί συστημική τράπεζα, αν δεν έβαζε λεφτά το ΤΣΜΕΔΕ, θα πήγαινε σε εκκαθάριση, όπως έγινε με τις μικρότερες τράπεζες που εξαγοράστηκαν και απορροφήθηκαν από τις τέσσερις συστημικές. Οπως αναφέρουν στην τραπεζική αγορά, η διαφορά μεταξύ μεγαλομετόχων των τραπεζών και μεγαλομετόχου της Αττικής ήταν ότι οι μεν κ.κ. Λάτσης, Κωστόπουλος κ.λπ. «έπαιζαν» με δικά τους λεφτά, ο δε κ. Σπίρτζης, τότε συνδικαλιστής του ΠαΣοΚ, «έπαιζε» με τα λεφτά άλλων, δηλαδή των μηχανικών του ΤΣΜΕΔΕ.
Το ίδιο έγινε και κατά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση, όταν ο «λογαριασμός» για την Αττικής έφθασε τα 700 εκατ. ευρώ για το καλό σενάριο και ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ στο κακό. Και αυτά για μια τράπεζα με ενεργητικό μόλις 3,2 δισ. ευρώ όταν π.χ. η Εθνική με ενεργητικό 29 δισ. ευρώ χρειαζόταν 1,4 δισ. ευρώ. Και πάλι η διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ αποφάσισε να βάλει αυτή τη φορά κοντά στα 400 εκατ. ευρώ για να στηρίξει την επένδυσή της. Για να συγκεντρωθούν τα 700 εκατ. ευρώ συνέβαλαν διάφοροι οργανισμοί του ευρύτερου δημόσιου τομέα και Ταμεία, όπως το ΤΑΠΙΛΤ – ΑΤ με 55 εκατ. ευρώ, η ΕΥΔΑΠ με 20 εκατ. ευρώ, ο Αερολιμένας Αθηνών με 10 εκατ. ευρώ κ.λπ.
Μεθοδεύσεις


Στην ΕΥΔΑΠ η απόφαση ελήφθη με οριακή πλειοψηφία, καθώς στελέχη, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρός της Κώστας Παπαδόπουλος, διαφώνησαν. Παρ’ όλα αυτά, ο διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Μπενίσης, σύντροφος της Ρένας Δούρου, επέμενε και πέρασε την απόφαση από το διοικητικό συμβούλιο, από το οποίο όμως απουσίαζε ο κ. Παπαδόπουλος. Στη συνέχεια ο κ. Μπενίσης επικύρωσε την απόφαση σε έκτακτη γενική συνέλευση, την οποία φυσικά ελέγχει το Δημόσιο.
Στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης εκφράστηκαν αντιρρήσεις τόσο από τους μετόχους όσο και από την ομοσπονδία υπαλλήλων, ενώ επιστολές απέστειλαν και μέτοχοι του εξωτερικού, όπως ο μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον, ο οποίος κατέχει το 10% της ΕΥΔΑΠ, κατηγορώντας τη διοίκηση ότι «ασκεί κυβερνητική πολιτική με τα δικά τους χρήματα».
Το ερώτημα είναι ποιος έδωσε την εντολή στον κ. Μπενίση να τζογάρει τα κέρδη της ΕΥΔΑΠ ποντάροντας στην ακριβότερη τράπεζα της Ευρώπης. Και όχι μόνο στον κ. Μπενίση αλλά και στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ και των Ταμείων. Διότι η αύξηση έγινε σε εξαιρετικά υψηλή τιμή με βάση τον δείκτη «τιμή προς λογιστική αξία (Ρ/Bv)», ο οποίος χρησιμοποιείται για να αξιολογηθεί μια επένδυση. Οσο πιο χαμηλός ο δείκτης τόσο πιο συμφέρουσα είναι η επένδυση. Η αύξηση της Αττικής έγινε με δείκτη 1,69, έναντι 0,26 της Πειραιώς, 0,38 της Alpha Bank, 0,46 της Eurobank και 0,33 της Εθνικής. Πιο φθηνές από την Αττικής ήταν τότε και μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως η γερμανική Deutsche Bank (0,40), η ιταλική Unicredit (0,58) και η γαλλική ΒΝΡ (0,65). Δεν είναι τυχαίο ότι από το εξωτερικό δεν ήλθε ούτε ένα ευρώ για την Αττικής.


Εκτός εποπτείας από την ΕΚΤ

Παράλληλες τράπεζες ημετέρων
Η κυβέρνηση στήριξε την επιλογή να συμμετάσχουν τα Ταμεία στην ανακεφαλαιοποίηση από το να οδηγηθεί η Αττικής σε εκκαθάριση. Στην περίπτωση της εκκαθάρισης τις καταθέσεις και το καλό κομμάτι των δανείων θα το αγόραζε κάποια από τις συστημικές τράπεζες. Μάλιστα, η ΤτΕ είχε δώσει εντολή σε δύο μεγάλες συστημικές τράπεζες να προετοιμάζονται για αυτό το ενδεχόμενο.

Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση επέλεξε να επιβαρύνει τα Ταμεία και τις ΔΕΚΟ. Διότι τα 800 εκατ. ευρώ που χάνει το ΤΣΜΕΔΕ από την επένδυση στην Αττικής, ακόμη και αν στρώσει το οικονομικό περιβάλλον, δεν πρόκειται να τα πάρει πίσω. Και αν βγει ελλειμματικό, θα πρέπει να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός για την καταβολή των συντάξεων.
Η επιλογή της κυβέρνησης στηρίζεται στο σχέδιο για τη δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος. Οπως έχει αναφέρει στη Βουλή ο Γιάννης Δραγασάκης «πρέπει να δημιουργήσουμε ένα παράλληλο σύστημα τραπεζών που να μην είναι υπό την εποπτεία της ΕΚΤ και που να μην κάνει το σύστημα τόσο συγκεντρωτικό όσο είναι σήμερα, Από αυτή την άποψη έχει σημασία η στήριξη των συνεταιριστικών τραπεζών και της Τράπεζας Αττικής». Το σχέδιο για το παράλληλο τραπεζικό σύστημα είναι να κρατάει η κυβέρνηση έξω από την εποπτεία της ΕΚΤ μια τράπεζα, με δική της διοίκηση και να χρηματοδοτεί δικούς της επιχειρηματίες με… αριστερό πρόσημο. Ομως για να χορηγήσει δάνεια χρειάζεται καταθέσεις. Και αυτές μπορεί να έλθουν από τη μισθοδοσία του Δημοσίου, τα λεφτά και τις εργασίες των δημόσιων οργανισμών, των Ταμείων, των νοσοκομείων κ.λπ. Οπως παλαιότερα πήγαιναν στην Αγροτική και στην Εθνική. Το έχουμε δει το έργο στο παρελθόν, τώρα το ξαναβλέπουμε, αυτή τη φορά «πρώτη φορά Αριστερά»!

Ανακοίνωση της τράπεζας
Η Attica Bank σε δελτίο τύπου που εξέδωσε την Τρίτη αναφέρει:

«Πρόσφατα δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο εμφανίζουν και απομονώνουν τεχνηέντως στοιχεία για την Attica Bank την 5η μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα, αποσιωπώντας ταυτόχρονα την πορεία και τις όποιες παράλληλα δυσμενείς εξελίξεις στο εγχώριο λοιπό τραπεζικό σύστημα και την κεφαλαιαγορά.

Η επιτυχής ανεξάρτητη ανακεφαλαιοποίηση της Attica Bank το 2015, συντελέστηκε χωρίς, για μια ακόμα φορά, τη συμμετοχή του ΤΧΣ και άρα την επιβάρυνση του Έλληνα φορολογούμενου και αποτέλεσε ορόσημο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και αξιοσημείωτο γεγονός εντός και εκτός συνόρων.

Η Attica Bank, διαθέτει πλέον ισχυρότατο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στα επίπεδα του 20%, υπερδιπλάσιο του ελάχιστου απαιτούμενου από τις εποπτικές αρχές και αυξανόμενη διείσδυση στην Ελληνική αγορά μέσω του δικτύου της και των συνεργασιών της. Η μετοχική της σύνθεση με την στρατηγική παρουσία του βασικού μετόχου της ΤΣΜΕΔΕ/ΕΤΑΑ (56%) αλλά και των λοιπών μετόχων αποτελεί μια από τις ισχυρότερες στη χώρα μας.

Η Τράπεζα εποπτεύεται και ελέγχεται επίσης από την ΤτΕ όπως ισχύει και για όλες τις μη συστημικές ελληνικές τράπεζες, ενώ συμμορφώνεται απόλυτα στο νομοκανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας του πιστωτικού μας συστήματος. Ιδιαίτερα επισημαίνεται ότι κατά την άσκηση συνολικής αξιολόγησης που διεξήγαγε η ΤτΕ το φθινόπωρο του 2015 ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, η Attica Bank ελέγχθηκε με την ίδια μεθοδολογία με τις συστημικές τράπεζες.

Η οικογένεια της Attica Bank με τους ανθρώπους της, τους 20.000 μετόχους της, τους 110.000 ασφαλισμένους του βασικού της μετόχου και τους 400.000 καταθέτες της προχωρά και κτίζει το μέλλον.

Η Attica Bank συνεχίζει να στηρίζει δυναμικά την ελληνική οικονομία, χρηματοδοτώντας κατά κύριο λόγο, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δίνοντας πάντοτε ιδιαίτερη έμφαση στην ανταγωνιστικότητα, στην εξωστρέφεια και στην καινοτομία. Η προσπάθεια στον τομέα αυτό θα ενταθεί, με στόχο να αναδειχθεί τόσο η διακριτή παρουσία μας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, όσο και ο σημαντικός αναπτυξιακός μας ρόλος».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk