Προτού ακόμη στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας του Αυγούστου, αναθεωρούνται οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας. Αυτή τη φορά προς το καλύτερο, καθώς το πρώτο εξάμηνο του χρόνου, παρά το πολιτικό δράμα, η οικονομία είχε θετικό πρόσημο λόγω της αυξημένης κατανάλωσης και του ρεκόρ στον τουρισμό.

Τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας και οι θεσμοί βλέπουν πλέον ύφεση μικρότερη από 2,3% για το 2015 καθώς οι τελευταίες προβλέψεις ανατράπηκαν από τα τελικά στοιχεία-«έκπληξη» της Στατιστικής Αρχής για αύξηση του ΑΕΠ 1,73% το δεύτερο τρίμηνο, δηλαδή προτού κλείσουν οι τράπεζες.

Υπό το φως των νέων δεδομένων, το βάθος της ύφεσης υπολογίζεται σε 1,5% του ΑΕΠ. Ομως όλοι είναι επιφυλακτικοί για τις επιπτώσεις που είχε στην οικονομία το κλείσιμο των τραπεζών και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που αντισταθμίζονται σε κάποιον (άγνωστο) βαθμό από το φρέσκο χρήμα του τουρισμού και την ιδιωτική κατανάλωση.

Οι υπουργοί Γ. Χουλιαράκης και Ν. Χριστοδουλάκης διαβεβαιώνουν ότι θα χρηματοδοτηθούν κατά προτεραιότητα έργα και προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Νέα δεδομένα για την οικονομία και τη διαπραγμάτευση του φθινοπώρου δημιουργούν οι εκτιμήσεις της τρόικας για την πορεία του ΑΕΠ τη χρονιά που διανύουμε, μετά το νέο ρεκόρ του Τουρισμού και την αποτίμηση της Ελληνικής Στατιστιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για το πρώτο μισό του 2015.

Το θετικό στοιχείο που προέκυψε αυτή την εβδομάδα ήταν η πληροφορία πως οι θεσμοί βλέπουν πλέον ύφεση μικρότερη από 2,3% του ΑΕΠ για το σύνολο της εφετινής χρονιάς λαμβάνοντας υπόψη τον τουρισμό και τα στοιχεία-«έκπληξη» για την ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο (1,73% του ΑΕΠ), δηλαδή προτού κλείσουν οι τράπεζες.
Υπό το φως των νέων δεδομένων, παράγοντες των θεσμών αναμένουν ότι η εκτίμηση για το βάθος της ύφεσης το 2015 θα αναθεωρηθεί επί τα βελτίω από το 2,3% του ΑΕΠ στο 1,5% του ΑΕΠ κατά την αξιολόγηση του φθινοπώρου, παρά την επίπτωση των capital controls.
Με άλλα λόγια, και κοιτώντας ολόκληρη τη φετινή χρονιά, η τρόικα εκτιμά ότι το «χτύπημα» για την οικονομία από το κλείσιμο των τραπεζών και τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων αντισταθμίστηκε σε κάποιον βαθμό από το φρέσκο χρήμα που έφεραν στη χώρα οι τουρίστες αλλά και από τη σχετικά καλή πορεία της ιδιωτικής κατανάλωσης ως το τέλος Ιουνίου.

«Τα δεδομένα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο»
είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης σε σύσκεψη που είχε την Πέμπτη το απόγευμα με στελέχη του Λογιστηρίου του Κράτους.
Πληρωμές
Τους ζήτησε να επιταχυνθούν οι πληρωμές προς τα υπουργεία που έχουν «στεγνώσει» από ρευστό αλλά και να χρηματοδοτηθούν κατά προτεραιότητα έργα και προγράμματα του ΕΣΠΑ. Ο υπουργός Οικονομικών διατηρεί τον πλήρη έλεγχο και συντονισμό των ανά υπουργείο υποχρεώσεων και συζητεί ατύπως με στελέχη των θεσμών για την πορεία της οικονομίας.
Εναν όροφο πιο πάνω, στον 7ο της οδού Νίκης, ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης καταρτίζει «οδικό χάρτη» για τη χαλάρωση των capital controls ως το τέλος του έτους. Παράλληλα ανέλαβε δράσεις για το ξεμπλοκάρισμα των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων. Βασικός στόχος είναι η παράταση του ΕΣΠΑ για 6 μήνες ως ένα έτος ώστε να μη χαθούν κονδύλια 1 δισ. ευρώ.
Αύξηση ανεργίας, πτώση επενδύσεων
Οι νέες εκτιμήσεις για τη δυνατότητα περιορισμού της ζημιάς από τα capital controls, αν η οικονομία επιστρέψει γρήγορα σε περιβάλλον εμπιστοσύνης, δεν αναιρούν βεβαίως τις βαθιές επιπτώσεις που είχε το κλείσιμο των τραπεζών για την πραγματική οικονομία και τους εργαζομένους.
Σύμφωνα με την έκθεση του συστήματος «Εργάνη» για τις ροές μισθωτής απασχόλησης, τον Ιούλιο τα capital controls έφεραν μπαράζ απολύσεων καθώς μέσα σε έναν μόνο μήνα χάθηκαν 16.700 θέσεις εργασίας, που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ 15ετίας, δηλαδή τη χειρότερη μηνιαία επίδοση από το 2001.
Η εικόνα επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, καθώς τον Ιούλιο οι αιτήσεις ανεργίας στον Οργανισμό αυξήθηκαν όταν όλα τα προηγούμενα χρόνια υποχωρούσαν λόγω του τουρισμού. Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο, που ήταν ο πρώτος και δυσκολότερος μηνας κεφαλαιακών ελέγχων, καταγράφηκε αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας κατά 2.000, με αποτέλεσμα να φτάσουν τις 41.662. Τα προηγούμενα χρόνια τον ίδιο μήνα ο αριθμός αιτήσεων ανεργίας υποχωρούσε πάντα κατά 2.000 ως 4.000 άτομα σε σύγκριση με τον Ιούνιο.
Επιφυλάξεις διατυπώνονται στις αναλύσεις των τραπεζών, παράλληλα με την καταγραφή των θετικών δεδομένων. Σε ανάλυση της Alpha Bank επισημαίνεται ότι «παρά τη μικρή άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους –η οποία στήριξε τον ρυθμό ανάπτυξης στην ίδια χρονική περίοδο, αφού αποτελεί περίπου το 70% του ΑΕΠ –το κλίμα αβεβαιότητας και η συνεπαγόμενη μείωση των επενδύσεων σε συνδυασμό με το σοκ της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων τον Ιούλιο αναμένεται να οδηγήσουν σε πτώση του ΑΕΠ στο δεύτερο εξάμηνο του έτους».
Η Eurobank στο εβδομαδιαίο report επισημαίνει ότι η ιδιωτική κατανάλωση, η δημόσια κατανάλωση και οι καθαρές εξαγωγές ήταν οι κινητήριοι μοχλοί της αύξησης του ΑΕΠ το 2ο τρίμηνο (1,73%), ωστόσο η μείωση των επενδύσεων αποτελεί ένδειξη για πιθανή συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στο άμεσο μέλλον.
Τα στοιχεία του 3ου τριμήνου του 2015 (Ιούλιος – Σεπτέμβριος) αναμένεται να δημοσιευθούν στις 13 και 27 Νοεμβρίου 2015 (εκτιμήσεις και προσωρινά στοιχεία). Σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurobank, αναμένεται συρρίκνωση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας κυρίως λόγω των capital controls αλλά και λόγω του γενικότερου κλίματος αβεβαιότητας και αποσταθεροποίησης που επικράτησε τους τελευταίους μήνες. Το τελευταίο βελτιώθηκε σε έναν βαθμό μετά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης (19 Αυγούστου). «Η εκτιμώμενη υφεσιακή πορεία του 3ου τριμήνου προβλέπουμε ότι θα αντισταθμιστεί σε έναν βαθμό από την οικονομική επίδοση του κλάδου του τουρισμού» σημειώνεται επίσης στο report.

ΝΕΑ TASK FORCE

Ερχεται στην Αθήνα ο διάδοχος του Ράιχενμπαχ
O Ολλανδός Μάρτιν Φέρβεϊ (φωτογραφία) είναι ο νέος επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα. Ο διάδοχος του Χορστ Ράιχενμπαχ αναμένεται στην Αθήνα μετά τις εκλογές. Ως αναπληρωτής διευθυντής Οικονομικών και Δημοσιονομικών της Κομισιόν, συντονίζει ομάδα 20 εμπειρογνωμόνων υπό την Υπηρεσία Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και με συντονιστή τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις. Η υπηρεσία συστάθηκε τον Ιούλιο για να «προσφέρει πρακτική υποστήριξη και καθοδήγηση ώστε να συμβάλει στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε ολόκληρη την ΕΕ». Στην περίπτωση της Ελλάδας η ομάδα Φέρβεϊ αποτελεί την «απάντηση» της Κομισιόν στις απαιτήσεις του Euro Summit της 12ης Ιουλίου για αποφασιστική και γρήγορη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα στοχεύουν: στην «αποπολιτικοποίηση της ελληνικής διοίκησης», στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και στη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Η νέα Task Force θα αναθέτει σε τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ την υποστήριξη για θέματα ειδικότητας του Ταμείου όπως τα φορολογικά και οι τράπεζες.
Αγώνας δρόμου για ΟΤΕ, ΕΛΠΕ και λιμάνια
Πίεση για να βάλει στο ταμείο λεφτά από ιδιωτικοποιήσεις πριν από το τέλος του έτους θα δεχθεί η νέα κυβέρνηση. Ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Πιτσιόρλας παραδέχθηκε ότι χάθηκε ξανά ο στόχος των αποκρατικοποιήσεων για το 2015 (1,4 δισ. ευρώ) λόγω της καθυστέρησης για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Ετσι, με δεδομένη την πίεση των Ευρωπαίων, τις τελευταίες ημέρες ακούστηκε και το σενάριο επίσπευσης της πώλησης των υπολοίπων μετοχών του ΟΤΕ όσο και το περίπλοκο ζήτημα των Ελληνικών Πετρελαίων. Στο ΤΑΙΠΕΔ αισιοδοξούν ότι το ντιλ με τη Fraport για τα αεροδρόμια θα οριστικοποιηθεί ως το τέλος του έτους, ωστόσο τα λεφτά θα έλθουν το 2016. Ο κ. Πιτσιόρλας θεωρεί «ρεαλιστικό» τον στόχο για την είσπραξη 3,7 δισ. ευρώ του χρόνου. Ακολουθούν 1,3 δισ. ευρώ για το 2017. Την Πέμπτη το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε τους τροποποιημένους όρους για την παραχώρηση του 67% του ΟΛΘ και αναμένει δεσμευτικές προσφορές ως τον Φεβρουάριο του 2016.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ