Η ευµεγέθης οθόνη του Nexus6 δείχνει µια αλλαγή στην πτήση. Καθυστέρηση µισή ώρα. Ο υποψιασµένος κάτοχος του smartphone αντιλαµβάνεται πως, ακόµη και αν ο ίδιος δεν έχει γράψει κάποια ειδική σηµείωση, η –κυριολεκτικά πια –έξυπνη συσκευή του έχει αντλήσει στοιχεία από τον λογαριασµό του Gmail του και γνωρίζει ότι µια τέτοια πληροφορία ίσως θα του φαινόταν χρήσιµη. Κάπου εκεί, πριν καν ο τυχερός χρήστης του νέου Motorola επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για να κατευθυνθεί στον προορισµό του, αντιλαµβάνεται ότι το ταξίδι εν έτει 2015 δεν είναι πια το ίδιο.
Το πείραµα έγινε στη Μαδρίτη. Αγκαλιά µε το νέο Nexus, δηµοσιογράφοι από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες ξεχύθηκαν στους δρόµους για να τεστάρουν τη συσκευή και να καταλάβουν ποια είναι πραγµατικά η διαφορά του από τις υπόλοιπες. Και δεν είναι µόνο το Google Maps, που όλοι γνωρίζουν ότι κάνει τη ζωή του ταξιδιώτη πιο εύκολη, αφού εντοπίζει τον προορισµό και κατά την πλοήγηση δείχνει ακόµη και την κίνηση στον δρόµο χρησιµοποιώντας διαφορετικά χρώµατα ούτε καν τα εργαλεία εικόνων όπως τοStreet Viewκαι τοBusiness Viewπου επιτρέπουν στον καθένα να κάνει προεπισκόπηση του χώρου που θα πάει –ακόµη και να δει το τραπέζι που θα κλείσει σε ένα εστιατόριο. Στην οθόνη αυτού του κινητού συµβαίνουν µαγικά πράγµατα. Με το Google Translate, για παράδειγµα, ακόµη και όσοι δεν µιλούν ισπανικά φαίνεται να µην αντιµετωπίζουν κανένα πρόβληµα στο δείπνο. Ο καθένας παραγγέλνει µόνος του, καθώς πληκτρολογεί ή λέει µια φράση στη γλώσσα του και η εφαρµογή του τη µεταφράζει. Και το καλύτερο; Κεντράρει την οθόνη πάνω σε µια φράση στο µενού και η εφαρµογή του τη µεταφράζει –ναι, το µενού στο χαρτί είναι στα ισπανικά και στην οθόνη φαίνεται γραµµένη σε άλλη προεπιλεγµένη γλώσσα.
«Ok, Google». Αυτή είναι η φράση-κλειδί, το σύνθηµα που κάνει τους υπόλοιπους στο τραπέζι να αντιλαµβάνονται ότι ο διπλανός τους δεν τους απευθύνει πια τον λόγο. Αντίθετα µιλάει στο κινητό του –και εκείνο του απαντάει. Δηλαδή κάνει διάλογο µαζί του και µάλιστα χωρίς να χρειαστεί να αγγίξει κάποιο ειδικό εικονίδιο. Ετσι, αν κάποιος την επόµενη ηµέρα προτιµήσει να έχει το Nexus 6 για ξεναγό στo Reina Sofía (Ok, Google, ποια είναι η Reina Sofía;), δεν θα ξαφνιάσει κανέναν. Ισως να ξάφνιαζε τους λιγότερο σχετικούς, όµως, αν τους εξηγούσε ότι η περιήγηση στο γνωστό µουσείο θα γίνει από το δωµάτιο του ξενοδοχείου του, αφού από το κρεβάτι του µε τη βοήθεια του «The Cultural Institute»µπορεί να ανακαλύψει τα εκθέµατα και να παρατηρήσει την «Γκερνίκα» ανενόχλητος.
Οσο για τις φωτογραφίες και τις selfies που το Auto Backup έχει ήδη σώσει ιδιωτικά στοCloud; Ok, Google, δείξε µου τις φωτογραφίες µου από το πάρκο Ρετίρο. «Αυτές είναι κάποιες από τις φωτογραφίες σας στο πάρκο». Ok, Google, τώρα µάλιστα! Ποιος θα είναι ο επόµενος προορισµός;
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino το Σάββατο 30 Μαΐου 2015
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ