Σεισμικό ντόμινο αναμένεται να προκαλέσει η ισχυρή δόνηση των 7,8 βαθμών στο Νεπάλ, εκτιμά ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται από την Κυριακή στο Κατμαντού. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, λόγω της μεγάλης απόστασης δεν θα επηρεάσει τον ελλαδικό χώρο.

Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο κ. Λέκκας χαρακτήρισε «χαοτική» την κατάσταση που επικρατεί στην πρωτεύουσα του Νεπάλ.

Περιγράφοντας στο Mega τα όσα είδε ανέφερε ότι μέσα στο Κατμαντού η κατάσταση διαφέρει πολύ από γειτονιά σε γειτονιά, καθώς άλλες είναι ισοπεδωμένες και άλλες δεν έχουν υποστεί καθόλου ζημιές.

Σε ό,τι αφορά τη σφοδρότητα του σεισμού ο Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε ότι «το σεισμικό γεγονός ήταν 900 φορές μεγαλύτερο από αυτό στην Κεφαλονιά».

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, εκτίμησε ακόμη ότι λόγω της σεισμικής δραστηριότητας υπολογίζεται ότι τα Ιμαλάια «θα σηκωθούν τουλάχιστον ένα μέτρο».

Σε δηλώσεις που έκανε στο ΑΠΕ τόνισε ότι ο σεισμός των 7,8 βαθμών θα ενεργοποιήσει άμεσα ρήγμα στο Μπαγκλαντές και μεσοπρόθεσμα το ντόμινο που θα προκαλέσει θα πλήξει την ευρύτερη περιοχή από το Αφγανιστάν έως τις Φιλιππίνες με δονήσεις από 7,5 έως 8 βαθμούς σε βάθους χρόνου από μερικούς μήνες έως τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι ο σεισμός αυτός ήταν αναμενόμενος καθώς όπως ανέφερε για πολλά χρόνια υπήρχε «σεισμικό κενό» στην αλυσίδα ρηγμάτων των Ιμαλαΐων, αν και η περιοχή είναι εξαιρετικά σεισμογενής.

Η τελευταία φορά που χτύπησε σφοδρά ο Εγκέλαδος ήταν πριν από 80 χρόνια με το ίδιο μέγεθος και με τραγικό απολογισμό περίπου 10.000 νεκρούς.

Ο κ. Λέκκας αναχώρησε την Κυριακή για το Νεπάλ, επικεφαλής αποστολής του ΕΚΠΑ και του ΟΑΣΠ με χρηματοδότηση του ΟΗΕ, για παροχή επιστημονικής και τεχνικής βοήθειας.