Για τη ζυμη

250 γρ. χωριάτικο αλεύρι (κίτρινο αλεύρι)*

300 γρ. αλεύρι για πίτσα τύπου 00

30 ml τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο

200 ml νερό

10 ml ξίδι

12 γρ. αλάτι

14 γρ. ζάχαρη

20 ml έ.π. ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

4 ντομάτες, σε ροδέλες πάχους 0,5 εκ.

περίπου 80 ml έ.π. ελαιόλαδο

50 γρ. ζάχαρη

30 γρ. αλάτι

30 γρ. αποξηραμένο θυμάρι

4 πιπεριές κέρατο, ξεσποριασμένες και κομμένες στη μέση

2 κρεμμύδια, σε ροδέλες

25-30 φέτες παστουρμά Δράμας με το τσιμένι

300 γρ. κασέρι Ξάνθης, σε χονδρές φέτες

EKTEΛΕΣΗ

Ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα δύο είδη των αλεύρων και τα ανακατεύουμε. Κάνουμε μια τρύπα στη μέση, ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και αρχίζουμε να ανακατεύουμε κυκλικά μέχρι να φτιάξουμε μια εύπλαστη ζύμη. Τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για περίπου 1 ώρα.

Σε ένα ταψί αραδιάζουμε τις ροδέλες της ντομάτας. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με ζάχαρη, αλάτι και θυμάρι και ψήνουμε στους 70°C για περίπου 2 ώρες. Επαναλαμβάνουμε την ίδια ακριβώς διαδικασία για τις πιπεριές και τα κρεμμύδια.

Μοιράζουμε τη ζύμη σε 5 κομμάτια και με τη βοήθεια του πλάστη τα ανοίγουμε σε φύλλα, επάνω σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας. προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC στον αέρα.

Λαδώνουμε το ταψί και απλώνουμε το πρώτο φύλλο. Το αλείφουμε με ελαιόλαδο, το ραντίζουμε με λίγο νερό και βάζουμε από πάνω το επόμενο. Επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά, ώστε να έχουμε 3 φύλλα από κάτω. Αραδιάζουμε τις μισές φέτες του παστουρμά, από πάνω βάζουμε τα ψητά λαχανικά και από πάνω το κασέρι. Τελειώνουμε με τις υπόλοιπες φέτες του παστουρμά και σκεπάζουμε με τα άλλα δύο φύλλα, αφού τα λαδώσουμε και τα βρέξουμε ενδιάμεσα.

Αλείφουμε την επιφάνεια με λάδι, χαράσσουμε την πίτα σε κομμάτια και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 30 λεπτά.

*Παράγεται από σκληρό σιτάρι. Χρησιμοποιείται για πολλά παραδοσιακά κυπριακά ψωμιά και πίτες. Είναι επίσης κατάλληλο για ζυμαρικά σε μορφή φύλλου όπως τα ραβιόλια.

Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015.