ΥΛΙΚΑ (για 8 άτομα)

3-4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

16 γαρίδες Νο 3, καθαρισμένες*

3 λίτρα νερό

2 ½ φλ. κινόα

4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

2 μικρά αγγούρια, σε κυβάκια

2 ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και κομμένες σε κυβάκια

2 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο

2 κ.σ. φρέσκια μαντζουράνα, ψιλοκομμένη

1 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα από ταχίνι

120 γρ. ταχίνι

4 κ.σ. βραστό νερό

2 κ.σ. μέλι

χυμό από 1 πορτοκάλι

2 κ.σ. μηλόξιδο

1 κ.σ. χυμό λεμονιού

2 κ.σ. χυμό λάιμ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ξύσμα από ½ λάιμ, ακέρωτο

ξύσμα από ½ λεμόνι, ακέρωτο

EKTEΛΕΣΗ

Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει. Αλατίζουμε τις γαρίδες και σοτάρουμε τις μισές για 2-3 λεπτά ώσπου να ασπρίσουν. Τις βάζουμε σε ένα πιάτο και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με τις υπόλοιπες γαρίδες.

Βάζουμε το νερό να βράσει σε μια κατσαρόλα και όταν αρχίσει να κοχλάζει ρίχνουμε την κινόα ανακατεύοντας μόνο μία φορά και την αφήνουμε να μαγειρευτεί για 12 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά. Σουρώνουμε και κρυώνουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κινόα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα αγγουράκια, τις ντομάτες και τα μυρωδικά. Aλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τις γαρίδες είτε ολόκληρες είτε κομμένες σε πιο μικρά κομμάτια (αν θέλουμε κρατάμε μερικές για να γαρνίρουμε τη σαλάτα).

Σάλτσα: Βάζουμε το ταχίνι σε ένα μπολ και ρίχνουμε το βραστό νερό ανακατεύοντας με ένα σύρμα ώσπου να μαλακώσει. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας και ανακατεύουμε καλά.

Σερβίρουμε τη σαλάτα σε πιατέλα και περιχύνουμε με τη σάλτσα από ταχίνι.

* Πώς καθαρίζουμε τις γαρίδες: Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε και πετάμε το κεφάλι και το κέλυφος και κρατάμε μόνο την ουρά. Κάνουμε μια τομή κατά μήκος της ράχης της γαρίδας και αφαιρούμε το εντεράκι τραβώντας το με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας.

Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014.