Θετική η άποψη της ΕΣΕΕ για τα νέα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα

Την εκτίμηση ότι το νομοσχέδιο για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα θα αποτελέσει ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό βήμα, εφόσον υλοποιηθεί με τη δέουσα προσοχή, εξέφρασε σήμερα Δευτέρα η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Την εκτίμηση ότι το νομοσχέδιο για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα θα αποτελέσει ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό βήμα, εφόσον υλοποιηθεί με τη δέουσα προσοχή, εξέφρασε σήμερα Δευτέρα η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση οι απόψεις των εμπόρων ενσωματώθηκαν στο σχέδιο νόμου «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και συναφείς ρυθμίσεις» μετά από συνεργασία του σύμβουλου για φοροτεχνικά θέματα της ΕΣΕΕ, Αντώνη Μουζάκη, με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη και τον πρόεδρου της ομάδας εργασίας για την προπαρασκευή των αναγκαίων προσαρμογών για την υλοποίηση των διατάξεων του νομοσχεδίου Κωνσταντίνο Καραμάνη.

Στο πλαίσιο μάλιστα της διαβούλευσης, δρομολογήθηκαν βελτιώσεις, σύμφωνα και με τις παρατηρήσεις της ΕΣΕΕ, με σκοπό την ομαλή και χωρίς προβλήματα μετάβαση στους νέους λογιστικούς κανόνες.

Συνολικά, μετά τις χρήσιμες εξηγήσεις και διευκρινίσεις που δόθηκαν εκατέρωθεν, η ΕΣΕΕ θεωρεί ότι το νομοσχέδιο θα αποτελέσει ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό βήμα, εφόσον υλοποιηθεί με τη δέουσα προσοχή, ώστε να είναι ένα χρήσιμο και καινοτόμο εργαλείο για όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Τα νέα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα είναι ένα υποσύνολο των Διεθνών Προτύπων, που μπορούν να συνδέσουν καλύτερα τα λογιστήρια των ελληνικών και των ξένων επιχειρήσεων και να λειτουργήσουν ως εργαλείο εξωστρέφειας για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Τα νέα Λογιστικά Πρότυπα, η εφαρμογή των οποίων οριοθετείται στις 1/1/2015, εκσυγχρονίζουν τους κανόνες λογιστικής τυποποίησης, χωρίς να διαταράσσουν τη λειτουργία των λογιστηρίων των επιχειρήσεων, καθόσον λαμβάνεται ειδική μέριμνα ως προς αυτή την ευαίσθητη παράμετρο.

Έτσι, οι επιχειρήσεις μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το σχέδιο λογαριασμών του ΕΓΛΣ και δεν υποχρεώνονται να αλλάξουν τη λοιπή λογιστική τους οργάνωση, ούτε να επιβαρυνθούν με επιπλέον δαπάνες, από τη στιγμή που θα είναι διαθέσιμος πίνακας αντιστοίχισης του σχεδίου λογαριασμών του νομοσχεδίου με τις νέες λογιστικές καταστάσεις.

Επίσης, δεν θα είναι απαραίτητη η επιμέτρηση περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων στην εύλογη αξία, αφού η χρήση και η δυνατότητα απομείωσής τους θα είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Οδηγίας.

«Οι μικρομεσαίοι της αγοράς δεν φοβόμαστε το καινούργιο, δεν φοβόμαστε το καλύτερο, φοβόμαστε το λάθος στις αλλαγές του ΥΠΟΙΚ και ευτυχώς σε αυτό το σχέδιο νόμου και την εφαρμογή των νέων λογιστικών προτύπων δεν φαίνεται να υπάρχει λάθος», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΕΣΕΕ.

Τέλος, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΟΕΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) συνδιοργανώνουν την Τρίτη ενημερωτική εκδήλωση-ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Παρουσίαση των νέων ελληνικών λογιστικών προτύπων» (5.30- ΕΒΕΑ).

Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γεώργιος Καββαθάς, ο πρόεδρος του ΟΕΕ Κωνσταντίνος Κόλλιας και ο πρόεδρος της ΠΟΦΕ Αβραάμ Πανίδης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk