Ξεπουλάνε δάνεια οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Πωλήσεις δανείων με ονομαστική αξία 67 δισ. ευρώ έχουν πραγματοποιήσει τους πρώτους εννέα μήνες του 2014 ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ αυτή τη στγμή βρίσκονται σε εξέλιξη επιπλέον συναλλαγές επιπλέον 50 δισ. ευρώ.

Πωλήσεις δανείων με ονομαστική αξία 67 δισ. ευρώ έχουν πραγματοποιήσει τους πρώτους εννέα μήνες του 2014 ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ αυτή τη στγμή βρίσκονται σε εξέλιξη επιπλέον συναλλαγές επιπλέον 50 δισ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των συναλλαγών αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους το οποίο σημαίνει ότι το σύνολο των μη βασικών χαρτοφυλακίων (non core assets) που έχουν στα χέρια τους οι τράπεζες και πουλήθηκαν εντός του 2014 θα ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ.
Η ονομαστική αξία των δανείων που μεταβιβάστηκαν το 2012 ανήλθε σε 46 δισ. και το 2013 σε 64 δισ. ευρώ Δηλαδή, για το 2014 αναμένεται μία αύξηση τουλάχιστον 50% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Σύμφωνα με έρευνα της PwC, τα χαρτοφυλάκια των δανείων που αφορούν εμπορικά ακίνητα συνεχίζουν να κυριαρχούν στις τρέχουσες συναλλαγές και η PwC εκτιμάει ότι το 2014 οι συναλλαγές που αφορούν τις μεταβιβάσεις αντίστοιχων χαρτοφυλακίων θα ξεπεράσει το 50% των συνολικών συναλλαγών.
Ενώ πολλές από τις συναλλαγές αφορούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, υπάρχει και ένας αυξανόμενος αριθμός εξυπηρετούμενων δανείων που εισέρχονται στην αγορά ως αποτέλεσμα αυξανόμενου επενδυτικού ενδιαφέροντος για απόκτηση χαρτοφυλακίων εξυπηρετούμενων δανείων.
Παράλληλα με την αυξανόμενη ζήτηση για χαρτοφυλάκια εξυπηρετούμενων ενυπόθηκων δανείων , η PwC βλέπει και ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για χαρτοφυλάκια εξυπηρετούμενων εταιρικών δανείων, και ειδικότερα για εταιρίες ρίσκου κατηγορίας ΒΒ & B-. Ο συνδυασμός γρήγορης διάθεσης κεφαλαίων, ενδογενούς διασποράς κινδύνου και σημαντικής απόδοσης στη λήξη είναι πολύ ελκυστικός για ένα μέρος επενδυτικών κεφαλαίων τα οποία όλο και περισσότερο επηρεάζουν τις τιμές τόσο την πρωτογενή όσο και την δευτερογενή αγορά αυτών των κατηγοριών.
Ο αυξανόμενος αριθμός των εξυπηρετούμενων κεφαλαίων που εισέρχονται στην αγορά, προσελκύει μία πολυποίκιλη ομάδα από ενδιαφερόμενους αγοραστές: μερικοί από τους παραδοσιακούς επενδυτές διαχείρισης κεφαλαίων εστιάζουν ξεκάθαρα στη δημιουργία μίας ευρύτερης βάσης εταιρειών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε όλη την Ευρώπη.
Επιπλέον, η PwC βλέπει ένα μικρό αριθμό τραπεζών να προσανατολίζονται προς την απόκτηση χαρτοφυλακίων σαν ένα τρόπο για να αποκτήσουν πελάτες. Εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από κρατικά επενδυτικά ταμεία αλλά μέχρι σήμερα η επίδραση από συναλλαγές τους στην αγορά είναι περιορισμένος.
O Richard Thompson, επικεφαλής του δικτύου της PwC για τις συναλλαγές χαρτοφυλακίων, αναφέρει:
«Τα επίπεδα των συναλλαγών έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες για το τρέχον έτος. Ωστόσο, με τις Ευρωπαϊκές τράπεζες να έχουν στην κατοχή τους όπως εκτιμάμε, τουλάχιστον €2,4 τρις μη βασικών κεφαλαίων (non core assets), ακόμα και αυτά τα μεγέθη αντιπροσωπεύουν μία μικρή σταγόνα στον ωκεανό. Έχουν υπάρξει πολλές εικασίες σχετικά με την επίδραση που θα έχει η πρόσφατη αξιολόγησης της ΕΚΤ σχετικά με την ποιότητα των κεφαλαίων και τα stress test στον όγκο των συναλλαγών. Ενώ ένας σημαντικός αριθμός συναλλαγών μέχρι σήμερα παρακινήθηκε από τις εν λόγω αξιολογήσεις, αναμένω ότι καθώς οι αγορές θα επεξεργάζονται περαιτέρω την αυξανόμενη διαθέσιμη πληροφορία σχετικά με την κατάσταση των ισολογισμών των τραπεζών, θα υπάρξει και μία αυξανόμενη τάση για την υλοποίηση της αναγκαίας αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα σε πολλές χώρες. Συνεπώς τα επόμενα χρόνια θα δούμε ένα συνεχόμενα υψηλό επίπεδο συναλλαγών.»
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε από την PwC δείχνει επίσης την ανάλυση των συναλλαγών ανά χώρα. Στην Ιταλία ο όγκος των συναλλαγών αναμένεται να υπερ- διπλασιαστεί μεταξύ του 2013 και του 2014.
Με τον Ιταλικό τραπεζικό τομέα στο επίκεντρο λόγω των αξιολογήσεων της ΕΚΤ, η PwC αναμένει ότι η αγορά χαρτοφυλακίων δανείων ιταλικών τραπεζών θα είναι ιδιαιτέρως ενεργή τα επόμενα χρόνια. Οι μεγάλοι επενδυτές που επενδύουν παγκοσμίως αναζητούν ευκαιρίες σε πολλές αγορές, αλλά καθώς σε μερικές μικρότερες αγορές ο όγκος των συναλλαγών αυξάνεται, περιφερειακοί / μικρότεροι επενδυτές εστιάζουν στις αγορές συγκεκριμένων χωρών.
O Richard Thompson, Διευθυντής της PwC για τις συναλλαγές χαρτοφυλακίων, πρόσθεσε:
«Υπάρχει ένα τεράστιο ενδιαφέρον από επενδυτές για την Ιταλική αγορά και με το Ιταλικό τραπεζικό σύστημα να έχει στην κατοχή του μη εξυπηρετούμενα δάνεια που ανέρχονται στα 150 δισ. επανέρχεται συνεχώς το ερώτημα για το πότε θα απογειωθεί η αγορά των Ιταλικών μη εξυπηρετούμενων δανείων.»

Όσον αφορά την ελληνική αγορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με βάση την απλή εφαρμογή των κανόνων της Ευρωπαϊκης Τραπεζικής Αρχής αναμένεται να ξεπεράσουν τα 85 δισ. και η αντιμετώπιση του εν λόγω προβλήματος για τις ελληνικές τράπεζες αποτελεί προτεραιότητα.
Ο Γιώργος Νίκας, Director του τμήματος Συναλλαγών της PwC Ελλάδος σχολίασε:
«Μέχρι σήμερα οι συναλλαγές χαρτοφυλακίων δανείων στην ελληνική αγορά περιορίστηκαν κυρίως σε μεταβιβάσεις χαρτοφυλακίων από θυγατρικές ξένων τραπεζών στην Ελλάδα. Μετά την ολοκλήρωση της πρόσφατης αξιολόγησης από την ΕΚΤ και ΕΤΑ, εκτιμούμε ότι στο άμεσο μέλλον και οι Ελληνικές τράπεζες θα εξετάσουν συναλλαγές που αφορούν μεταβίβαση χαρτοφυλακίων δανείων ή της ενεργού διαχείρισης των χαρτοφυλακίων προκειμένου να ολοκληρώσουν την εξυγίανση των ισολογισμών τους και να προωθήσουν την ανάπτυξη των μελλοντικών εργασιών τους.»
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk