ΥΛΙΚΑ (για ένα μικρό πυρέξ)

1 στήθος κοτόπουλου, 100-120 γρ.

1 κομμάτι φλούδα και 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού, ακέρωτου

5 κόκκους μαστίχας

230 γρ. ζάχαρη {{{ moto }}}

60 γρ. κορν φλάουρ

80 γρ. ρυζάλευρο

1 λίτρο γάλα

1 βανιλίνη

½ κ.γ. κανέλα σε σκόνη

περίπου 200 γρ. καστανή ζάχαρη, για το πασπάλισμα

περίπου 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης, τριμμένα, για το πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βράζουμε για περίπου 40 λεπτά το κοτόπουλο με 1 κομμάτι φλούδας λεμονιού. Με τρυπητή κουτάλα το μεταφέρουμε κατευθείαν σε ένα μπολ με νερό και παγάκια. Το αφήνουμε για 10 λεπτά, το κόβουμε σε λωρίδες κατά μήκος των ινών και φορώντας γάντια τρίβουμε τις λωρίδες στις παλάμες μας, σαν πλαστελίνη, για να ξεκολλήσουν οι ίνες. Αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα γουδί, κοπανάμε τη μαστίχα μαζί με 1 κ.σ. ζάχαρη και ρίχνουμε το μείγμα στην υπόλοιπη ζάχαρη.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τη μισή ζάχαρη, το κορν φλάουρ και το ρυζάλευρο και ανακατεύουμε με σύρμα. Προσθέτουμε περίπου 2 φλ. γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα και την υπόλοιπη ζάχαρη, μαζί με τη βανιλίνη, την κανέλα και το ξύσμα λεμονιού και φέρνουμε σε βρασμό. Μόλις πάρουν βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μείγμα με το κορν φλάουρ και το ρυζάλευρο, εξακολουθώντας να ανακατεύουμε ζωηρά, μέχρι να αρχίσει να πήζει η κρέμα.

Βάζουμε το κοτόπουλο στο multi μαζί με 2 κ.σ. από την κρέμα και πολτοποιούμε. Τοποθετούμε την κατσαρόλα ξανά στη φωτιά και προσθέτουμε τον πολτό του κοτόπουλου. Ανακατεύοντας συνεχώς και ξύνοντας τον πυθμένα με την κουτάλα, βράζουμε την κρέμα ώσπου να πήξει καλά, για περίπου 2 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει να κοχλάζει.

Απλώνουμε το μείγμα στο πυρέξ, ισιώνουμε την επιφάνεια και καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη η οποία πρέπει να εφάπτεται στην κρέμα. Κρυώνουμε για 2 ώρες στο ψυγείο. Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη. Καραμελώνουμε με ένα φλόγιστρο και γαρνίρουμε με τα φιστίκια Αιγίνης.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014.