Υπό τις οδηγίες του γερμανού τεχνικού κ. Οτο Ρεχάγκελ η Εθνική Ελλάδας έκανε την απόλυτη υπέρβαση κατακτώντας το Euro του 2004 στην Πορτογαλία, ενώ με τον πορτογάλο διάδοχό του κ. Φερνάντο Σάντος σταθεροποιήθηκε στην ελίτ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου φτάνοντας ως τους «16» του πρόσφατου Μουντιάλ της Βραζιλίας και στους «8» του Euro της Πολωνίας και της Ουκρανίας το 2012. Επειτα από μια επιτυχημένη δεκαετή πορεία το τιμόνι της Γαλανόλευκης πέρασε στα χέρια του 62χρονου ιταλού προπονητή κ. Κλάουντιο Ρανιέρι, ο οποίος πλέον καλείται, αν όχι να ξεπεράσει, τουλάχιστον να διατηρήσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στο ίδιο υψηλό επίπεδο. Εμπειρος γαρ ο κοσμογυρισμένος κ. Ρανιέρι με τη μακρά πορεία στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης (Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία), σε κάποιες από τις σημαντικότερες ομάδες της Γηραιάς Ηπείρου, παραδέχθηκε κατά την επίσημη παρουσίασή του ότι «θα είναι αποτυχία αν δεν προκριθεί η Ελλάδα στο Euro 2016».
Η πορεία της Εθνικής ποδοσφαίρου προς τα γήπεδα της Γαλλίας αρχίζει σήμερα (21.45, ΝΕΡΙΤ, OTEsports) στο άδειο λόγω τιμωρίας γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» με αντίπαλο την ομάδα απέναντι στην οποία προ δέκα μηνών κατακτήθηκε μέσω μπαράζ το «χρυσό» εισιτήριο για τη Βραζιλία. Δεδομένου ότι η Ρουμανία φαντάζει ως ο δυσκολότερος και βασικός αντίπαλος της Ελλάδας στην προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, καθώς οι έτεροι συνδιεκδικητές Ουγγαρία, Φινλανδία, Βόρεια Ιρλανδία και Νησιά Φερόε δεν διαθέτουν ομάδες που δείχνουν ικανές να ξεπεράσουν την «καλή Ελλάδα» της τελευταίας τετραετίας, ο κόουτς Ρανιέρι γνωρίζει ότι είναι… καταδικασμένος να οδηγήσει τη Γαλανόλευκη στο τρίτο σερί Euro της ιστορίας της.
Παράλληλα όμως ο ιταλός τεχνικός επιζητεί να επιτύχει κάτι που δεν κατόρθωσε κανείς από τους απόλυτα επιτυχημένους (βάσει αποτελεσμάτων) προκατόχους του, καθώς ούτε ο κ. Ρεχάγκελ ούτε ο κ. Σάντος μπόρεσαν να εμφυσήσουν στην Εθνική Ελλάδας ένα πιο γρήγορο, επιθετικογενές και ελκυστικό ποδοσφαιρικό στυλ. Το όραμα του κ. Ρανιέρι για τη νέα Εθνική Ελλάδας ακούγεται απλό αλλά είναι ιδιαίτερα σύνθετο για να εφαρμοστεί εντός των γραμμών του γηπέδου, ιδίως για μια ομάδα που έχει μάθει να αμύνεται υποδειγματικά αλλά που παράλληλα δυσκολεύεται να δημιουργήσει. Πόσω μάλλον όταν έχει στη διάθεσή του ελάχιστες ώρες προπονήσεων (μόλις την περασμένη Δευτέρα είχε την πρώτη επαφή με τους παίκτες) για να εμφυσήσει στους διεθνείς την αγωνιστική φιλοσοφία του, η οποία στηρίζεται σε βασικές αρχές του σύγχρονου ποδοσφαίρου, όπως είναι η πίεση ψηλά, η κίνηση με και χωρίς μπάλα, οι πάσες με τη μία, η γρήγορη σκέψη, το transition (η γρήγορη μετάβαση από τη φάση της άμυνας στην επίθεση και τούμπαλιν), η αλληλοκάλυψη, το ανέβασμα των πλάγιων μπακ κ.τ.λ.
Για τον λόγο αυτόν σε πρώτη φάση ο κ. Ρανιέρι δεν σκοπεύει να προβεί σε ριζικές αλλαγές. Μολονότι στις κλήσεις του υπήρξαν ορισμένες εκπλήξεις όπως είναι οι πρωτάρηδες
Δημήτρης Διαμαντάκος και
Πέτρος Μάνταλος, ο ιταλός προπονητής θα προτιμήσει την πεπατημένη οδό που εφάρμοσε και ο κ. Σάντος. Για τον λόγο αυτόν προσανατολίζεται να παρατάξει τη Γαλανόλευκη με σύστημα 4-3-3, την ίδια και απαράλλακτη αμυντική γραμμή που χρησιμοποιήθηκε και στο Μουντιάλ της Βραζιλίας (
Καρνέζης, Τοροσίδης, Χολέμπας, Παπασταθόπουλος, Μανωλάς) αλλά πιθανότατα και τη βασική επιθετική τριπλέτα των προηγούμενων μηνών με
Σαμαρά, Σαλπιγγίδη και
Μήτρογλου. Το βασικό δίλημμα του κ. Ρανιέρι εντοπίζεται στα χαφ, όπου μετά την αποχώρηση του εμβληματικού αρχηγού
Γιώργου Καραγκούνη και τη μη κλήση του ανέτοιμου
Κώστα Κατσουράνη και του τραυματία
Γιάννη Μανιάτη αναζητούνται οι μέσοι που θα καλύψουν το σημαντικό κενό τριών αναντικατάστατων στελεχών. Το στοίχημα για τους
Σάμαρη, Ταχτσίδη και
Κονέ, οι οποίοι φέρονται ως οι επικρατέστεροι για το αρχικό σχήμα, είναι μεγάλο και δεν αποκλείεται να καθορίσει την εν γένει πορεία της Εθνικής στην εποχή Ρανιέρι.
Το ατού των ΡουμάνωνΜολονότι έχουν περάσει δέκα μήνες από τον αποκλεισμό της Ρουμανίας από την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, οι Τρικολόρι δεν έχουν συνέλθει από το σοκ που υπέστησαν από την Ελλάδα καθώς απώλεσαν μια ιστορική ευκαιρία να επιστρέψουν στο υψηλότερο ποδοσφαιρικό επίπεδο έπειτα από τη χρυσή 12ετία (1990-2002) της ομάδας του αποκαλούμενου «Μαραντόνα των Βαλκανίων» Γκεόργκι Χάτζι. Οι Ρουμάνοι –με ελάχιστες αλλαγές στο δυναμικό τους και με τον κόουτς Βίκτορ Πιτούρκα να… επιβιώνει από την έντονη κριτική που του ασκήθηκε –επιστρέφουν σήμερα στο γήπεδο, όπου λύγισαν με 3-1 από τους Ελληνες, αποφασισμένοι για να πάρουν ρεβάνς. «Είναι σημαντικό ότι το παιχνίδι θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών. Ελπίζουμε στη νίκη ή έστω σε ένα θετικό αποτέλεσμα προκειμένου να μη βρεθούμε από την αρχή σε μειονεκτική θέση» δήλωσε ο πλέον έμπειρος ρουμάνος διεθνής και νυν άσος του ΠΑΟΚ Ραζβάν Ρατς, ο οποίος θεωρεί ότι η ομοιογένεια είναι το βασικό όπλο της Εθνικής Ρουμανίας.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ