Αγωγή σε βάρος του βρετανικού τραπεζικού κολοσσού Barclays κατέθεσε η γενική εισαγγελία της Νέας Υόρκης υποστηρίζοντας ότι η τράπεζα παραπλάνησε θεσμικούς επενδυτές.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Έρικ Σνάϊντερμαν ανέφερε πως η υπόθεση αφορά σε έκνομες ενέργειες της Barclays με κεφάλαια που είχαν συγκεντρωθεί σε εξωχρηματιστηριακή πλατφόρμα συναλλαγών (dark pool).

Οι εξωχρηματιστηριακες πλατφόρμες συναλλαγών δημιουργήθηκαν ώστε να μπορούν οι θεσμικοί επενδυτές να κάνουν με ασφάλεια μεγάλες συναλλαγές χωρίς να επηρεάζουν την τάση στην ευρύτερη αγορά, καθώς αυτές οι συναλλαγές δεν καταγράφονται ημερησίως από τα συστήματα εκκαθάρισης συναλλαγών των χρηματιστηρίων.

Ωστόσο, στην περίπτωση της Barclays προκύπτει πως στη σχετική πλατφόρμα συναλλάσσονταν επενδυτές υψηλού ρίσκου , παρά το γεγονός ότι η τράπεζα διαβεβαίωνε για το αντίθετο. Συγκεκριμένα, η βρετανική τράπεζα αν και διαβεβαίωνε τους επενδυτές πως η πλατφόρμα συναλλαγών της είναι ασφαλής την ίδια στιγμή είχε επιτρέψει σε επενδυτές – αρπακτικά να μετέχουν σε αυτή.

Η Wall Street Journal αναφέρει πως η γενική εισαγγελία της Νέας Υόρκης κατέθεσε την αγωγή έχοντας τη συνδρομή πρώην στελεχών της βρετανικής τράπεζας.