Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες δεν εμπόδισαν τις ελληνικές επιχειρήσεις από τα προσελκύσουν κεφάλαια σχεδόν 6,2 δισ. ευρώ το 2013, ενώ η δυναμική τους παραμένει και το 2014.

Σύμφωνα με τη μελέτη της PricewaterhouseCoopers (PwC) «Εξαγορές & Συγχωνεύσεις επιχειρήσεων στην Ελλάδα το 2013» που παρουσιάσθηκε σήμερα Τετάρτη σε εκδήλωση στην Αθήνα παρά τις αρνητικές συνέπειες της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, η ελληνική αγορά κατάφερε να απορροφήσει τους κραδασμούς και να διατηρήσει τη δυναμική της.

Ενδεικτικά επισημαίνει ότι εντός του 2013 ολοκληρώθηκαν 15 εξαγορές και συγχωνεύσεις αξίας 3,3 δισ. ευρώ, σε περιβάλλον έντονης και συνεχούς ύφεσης. Όπως μάλιστα επισημάνθηκε στην εκδήλωση οι αναδιαρθρώσεις των τραπεζών και οι ιδιωτικοποιήσεις αποτέλεσαν τους βασικούς οδηγούς των συναλλαγών.

Παράλληλα, λόγω των πιεστικών συνθηκών στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, μεγάλες ελληνικές εταιρείες αναζήτησαν χρηματοδότηση απευθείας από τις διεθνείς αγορές. Έτσι, εκδόθηκαν 6 διεθνή ομόλογα, συγκεντρώνοντας περί τα 2,9 δισ. ευρώ, με επιτόκια κυμαινόμενα από 2,4% έως 9,8% και αποδόσεις εν γένει χαμηλότερες από εκείνες των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Η PwC θεωρεί πως τόσο ο δημόσιος τομέας, όσο και η ελληνική οικονομία ευρύτερα βρίσκονται σε πορεία ανάκαμψης, βλέπει αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ εκτιμά ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και αρκετές έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

«Η εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος σταθερότητας έχει συμβάλει στην ενίσχυση των προσδοκιών των αγορών, βελτιώνοντας τη ρευστότητα και γενικότερα τις επικρατούσες αντιλήψεις για την ελληνική οικονομία», σημειώνεται στη μελέτη.

Ειδικά για το 2014 η PwC υπογραμμίζει πως οι θετικές ενδείξεις της ανάκαμψης συνεχίζονται, καθώς μέσα στο πρώτο εξάμηνο έχουν ήδη ολοκληρωθεί η εξαγορά της Praktiker από την Fairfax Financial Holdings, η συμφωνία της Oaktree Capital με την Σάνη Α.Ε. για νέα αλυσίδα πολυτελών ξενοδοχείων στην Ελλάδα, η εξαγορά της ΜΕΒΓΑΛ Α.Ε. από την ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα Α.Ε., η απόκτηση του 100% της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ από την Lamda Development (υπόκειται σε έγκριση), η απόκτηση μέσω διαγωνισμού του 66% της ΔΕΣΦΑ Α.Ε. από την κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν Socar (υπόκειται σε έγκριση), καθώς και η εξαγορά του 90% της Astir Palace Α.Ε. στη Βουλιαγμένη από την Jermyn Street Real Estate Fund IV. Τέλος, η Eurobank Ergasias Α.Ε. κατάφερε να συγκεντρώσει 1,4 δισ. ευρώ νέα κεφάλαια από στρατηγικούς επενδυτές. Ακόμη, επισημαίνει ότι εντός του 2014 αναμένεται να ολοκληρωθούν η παραχώρηση τοπικών αεροδρομίων, μαρίνων και μικρών λιμανιών σε επενδυτικά σχήματα, η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, του ΟΛΘ και του ΟΛΠ, καθώς και η πώληση στρατηγικού ποσοστού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ.

Η PricewaterhouseCoopers προβλέπει τόνωση της μελλοντικής δυναμικής των εξαγορών και συγχωνεύσεων από το 2014 και μετά, κάτι που αποδίδει στην σταδιακή αποχώρηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, στις αναδιαρθρώσεις εταιρικών δανείων, στην εισροή ιδίων κεφαλαίων στις εταιρείες , στις ιδιωτικοποιήσεις κρατικών εταιρειών , στην ανάπτυξη της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, αλλά και στις πωλήσεις μη βασικών περιουσιακών στοιχείων και μη εξυπηρετουμένων δανείων (NPLs) από τις συστημικές τράπεζες.

Ως παράδειγμα φέρνει την αγορά μεσαίας κεφαλαιοποίησης όπου θεωρεί πως οι ευκαιρίες αφορούν σε εταιρείες με υγιείς ταμειακές ροές και θετικές προοπτικές, αλλά και εταιρείες που χρήζουν αναδιάρθρωσης χρέους. «Στον κλάδο του τουρισμού, περίπου 500 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις χρειάζονται αναχρηματοδότηση, ενώ υπάρχουν ευκαιρίες ανάπτυξης νέων ξενοδοχειακών ακινήτων. Στις υποδομές συναλλαγές μπορούν να πραγματοποιηθούν στο χώρο της παραγωγής ενέργειας, των ενεργειακών διασυνδέσεων και των μεταφορών (αεροδρόμια, λιμάνια, αυτοκινητοδρόμους)», σημειώνει η μελέτη.