Το αργότερο σε ένα έτος θα ολοκληρωθεί η διοικητική και λειτουργική ενοποίηση των 60 διαφορετικών τομέων ασφάλισης και 90 μητρώων ασφαλισμένων που συγκροτούν αυτή τη στιγμή το χάρτη της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.

Όπως τονίζει ο υπουργός Εργασίας, Γ.Βρούτσης, η διαδικασία αυτή που θα ενισχύσει περαιτέρω τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, δεν θα έχει καμία απολύτως επίπτωση στο ύψος των παροχών και τις λοιπές παραμέτρους (π.χ. ηλικιακά όρια) του.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο του διοικητικού εξορθολογισμού του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, υπογράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για την εκπόνηση από το τελευταίο ιδιαιτέρως σημαντικής μελέτης, σχετικά με τη διοικητική ενοποίηση και το λειτουργικό εκσυγχρονισμό των δομών κοινωνικής ασφάλισης.

«Πρόκειται για το πρώτο βήμα μιας διαδικασίας οργανωτικής αναβάθμισης, η οποία αποσκοπεί αποκλειστικά στη διοικητική και λειτουργική ενοποίηση των 60 διαφορετικών τομέων ασφάλισης και 90 μητρώων ασφαλισμένων που συγκροτούν αυτή τη στιγμή το χάρτη της κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας.»

» Η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας σε χρονικό ορίζοντα όχι μεγαλύτερο από έτος, θα επιφέρει μείωση δομών, εξοικονόμηση σημαντικών λειτουργικών και διοικητικών εξόδων και δραστική βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη, χωρίς καμία απολύτως επίπτωση στο ύψος των παροχών και τις λοιπές παραμέτρους (π.χ. ηλικιακά όρια) του ασφαλιστικού συστήματος» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι μεταρρυθμίσεις

Με αυτή τη διοικητική ενοποίηση, προστίθεται στην ανακοίνωση, κλείνει ουσιαστικά ένας μεγάλος κύκλος μεταρρυθμιστικών τομών στο υπουργείο που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια και «άλλαξε το πρόσωπο του υπουργείου Εργασίας για πάντα».

Συγκεκριμένα, με την λειτουργία του συστήματος «Αριάδνη» εξαλείφθηκε οριστικά το απαράδεκτο φαινόμενο των «μαϊμού» συντάξεων, με το σύστημα «Ήλιος» χαρτογραφήθηκε όλο το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, ενώ με τη δημιουργία του συστήματος «Άτλας» δημιουργείται το ασφαλιστικό βιογραφικό για κάθε εργαζόμενο και καταργείται από εδώ και στο εξής η θεώρηση βιβλιαρίων ασθενείας των ασφαλισμένων και των προστατευόμενων μελών.

Εντός στόχων οι δαπάνες

Με αυτές τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις επιτεύχθηκαν σημαντικές εξοικονομήσεις πόρων των ασφαλιστικών φορέων, ενισχύθηκε η εισπρακτική ικανότητα των ταμείων, αποκαταστάθηκε η ταμειακή ισορροπία του ασφαλιστικού συστήματος, επισημαίνει ακόμη το υπουργείο Εργασίας.

Εξάλλου, «δεν είναι τυχαίο ότι κινούμαστε απόλυτα εντός των προγραμματισμένων στόχων της συνταξιοδοτικής δαπάνης και της απορρόφησης πόρων του Κρατικού Προϋπολογισμού. Παράδειγμα, για το πρώτο πεντάμηνο του 2014 και για προϋπολογισθείσα καταβολή 41,7% της συνολικής κρατικής επιχορήγησης συντάξεων για το 2014, έχει απορροφηθεί το 41,3%. Με δυο λόγια, η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος εξελίσσεται ομαλά».

ΟΓΑ: Αλλάζει το πλαίσιο χορήγησης παροχών σε χρήμα

Παράλληλα, με απόφαση του υπουργού Εργασίας επανακαθορίστηκε το πλαίσιο χορήγησης παροχών σε χρήμα από τον ΟΓΑ, καθώς διαπιστώθηκε ότι για περίπου 30 χρόνια καταβάλλονταν από τον Οργανισμό έξοδα κηδείας χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση νόμιμων παραστατικών.

«Κλείνει έτσι οριστικά μία ακόμη πολύχρονη εστία αδιαφάνειας και φοροδιαφυγής που – χωρίς υπαιτιότητα των υπαλλήλων – ζημίωνε τα δημόσια έσοδα με αρκετά εκατομμύρια ευρώ ετησίως, και εξυγιαίνεται οριστικά ένας απαρχαιωμένος και διάτρητος τρόπος χορήγησης παροχών σε χρήμα από τον ΟΓΑ» σημειώνει το υπουργείο Εργασίας.

Βρούτσης: Σήμερα τα πάντα έχουν αλλάξει

«Νοικοκυρέψαμε το ασφαλιστικό σύστημα όσο ποτέ άλλοτε. Αρκεί να σκεφτούμε όλοι πως ήταν τα πράγματα στην κοινωνική ασφάλιση για πολλά χρόνια. Όπου και αν κοιτάζαμε υπήρχε αδιαφάνεια, ανοργανωσιά και γραφειοκρατία, αλλά και μεγάλη παραβατικότητα. Αποτελούσε ντροπή για ολόκληρες δεκαετίες να μην ξέρουμε ποιος και γιατί παίρνει σύνταξη» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γ.Βρούτσης.

«Σήμερα τα πάντα έχουν αλλάξει. Χιλιάδες μαϊμού συντάξεις και μαϊμού επιδόματα κόπηκαν. Πόροι εκατοντάδων εκατομμυρίων εξοικονομήθηκαν.»

» Τα τελευταία παραδείγματα των επικουρικών συντάξεων των εμποροϋπαλλήλων και της αγροτικής τράπεζας που δίνονταν με υπεύθυνες δηλώσεις και χωρίς κανέναν έλεγχο, αλλά και τα έξοδα κηδείας από τον ΟΓΑ χωρίς κανένα φορολογικό παραστατικό, αποτελούν απομεινάρια ενός απαρχαιωμένου συστήματος που αλλάξαμε.»

» Το ευχάριστο είναι ότι όλα αυτά τα νοσηρά συμπτώματα εντοπίστηκαν, αποδίδονται ευθύνες και εξοικονομούνται πόροι. Ουσιαστικά, όλα αυτά αποτελούν πλέον κακή ανάμνηση απέναντι στο σύγχρονο και υγιές σύστημα που χτίσαμε» συμπλήρωσε ο υπουργός και κατέληξε:

«Τέλος, με την εκπόνηση της μελέτης από το ΚΕΠΕ περνάμε πλέον σε μια πιο ευέλικτη και λειτουργική οργανωτική δομή της κοινωνικής ασφάλισης που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη βιωσιμότητα του συστήματος, χωρίς καμία απολύτως επίπτωση στις παροχές και τα όρια».