Την ώρα που χιλιάδες πιστοί παρακολουθούσαν τον περασμένο Απρίλιο την τελετή αγιοποίησης των Ιωάννη Παύλου Β’ και Ιωάννη ΚΓ’, σε μια ταράτσα κτιρίου εντός του Βατικανού, δινόταν ένα γεύμα για 150 άτομα, το οποίο κόστισε 18.000 ευρώ. Το γεγονός, όπως ήταν αναμενόμενο, εξόργισε τον Πάπα Φραγκίσκο.

Όπως γράφει η El Pais, στο δείπνο, το οποίο πλήρωσαν ιδιώτες από μεγάλες και γνωστές εταιρείες, ήταν παρόντες εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, ιταλοί δημοσιογράφοι, αλλά και εκπρόσωποι του κλήρου.

Ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις του Βατικανού, ο καρδινάλιος Τζιουζέπε Βερζάλντι, δήλωσε: «Δεν επιθυμώ να πω ποια ακριβώς ήταν η αντίδραση του Πάπα, ωστόσο, μπορώ να πω ότι δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένος όταν το έμαθε, για να χρησιμοποιήσω έναν ευφημισμό. Μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα ξανασυμβεί.»

Ο συγκεκριμένος καρδινάλιος διαβεβαίωσε ότι γίνεται έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί πώς ένα δείπνο τέτοιας χλιδής έλαβε χώρα στο «υπουργείο» της αρμοδιότητάς του.

Διαφορετική άποψη έχει η εκπρόσωπος της εταιρείας που έχει αναλάβει για λογαριασμό του Βατικανού να «σουλουπώσει» τα οικονομικά του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού L’Espresso, η Φραντσέσκα Ιμακολάτα Τσαούκουι, ισχυρίζεται ότι ο καρδινάλιος γνώριζε:

«Πρόκειται για μια ανοησία που έχει ως στόχο να με αμαυρώσει στα μάτια του Αγίου Πατέρα. Εγώ πρέπει να κάνω lobby για λογαριασμό του Βατικανού. Εκείνη την ημέρα προσευχήθηκα, πήγα να πιω ένα ποτό και έφυγα. Στόχος μου είναι να βοηθώ αυτούς που έχουν ανάγκη και αυτό κάνω, αρκεί να δει κανείς τη δραστηριότητά μου στο Facebook» ισχυρίστηκε η ίδια.

Πάντως, οι φωτογραφίες που δημοσίευσε το περιοδικό για την όλη εκδήλωση, μάλλον έριξαν περισσότερο λάδι στη φωτιά. Σε μια εμφανίζεται ένας ιερέας τη στιγμή της Θείας Κοινωνίας με το Άγιο Δισκοπότηρο να προέρχεται από αυτά που είχε φέρει μαζί της η εταιρεία catering…

Και όλη αυτή η εικόνα ήρθε σε αντίθεση με τις χιλιάδες ανθρώπους που ήρθαν από πολύ μακριά και πέρασαν ακόμα και τη νύχτα στο δρόμο για να παρακολουθήσουν την τελετή…