Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε την Τετάρτη ότι θα είναι δύσκολο για τη Ρωσία να χτίσει σχέσεις με την ουκρανική ηγεσία που θα ανέλθει στην εξουσία σε περίοδο έντασης.

Τα σχόλια του Πούτιν φαίνεται ότι έχουν ως στόχο να αμφισβητήσουν τη νομιμότητα των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν την Κυριακή στην Ουκρανία.

Από τη Ρουμανία, όπου βρέθηκε την Τετάρτη, ο αμερικανός αντιπρόεδρος είπε ότι η Μόσχα θα πρέπει να τιμωρηθεί εάν επιχειρήσει να υπονομεύσει τις προεδρικές εκλογές.

Ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τους ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την επιρροή και να «προωθήσουν ένα σταθερό και θετικό περιβάλλον», προκειμένου οι Ουκρανοί να ψηφίσουν ανεπηρέαστοι την Κυριακή.

«Εάν η Ρωσία υπονομεύσει αυτές τις εκλογές, θα πρέπει να είμαστε απόλυτοι και να επιβάλλουμε περισσότερα μέτρα στη Ρωσία και να είμαστε εξίσου απόλυτοι να επενδύσουμε στη ΝΑΤΟϊκή Συμμαχία» είπε ο Μπάιντεν μετά από συνομιλίες με τον ρουμάνο πρόεδρο, Τράιαν Μπασέσκου.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος ανέφερε ακόμη στη συνάντηση που είχε αργότερα με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα, ότι η Ρουμανία μπορεί να καταστεί συνδετικό σημείο-κλειδί για τις ενεργειακές αγορές από τον Εύξεινο Πόντο και την ανατολική Ασία, με την προϋπόθεση ότι θα εκσυγχρονίσει τις υποδομές της.

Η εθνική και η ενεργειακή ασφάλεια είναι αλληλένδετες σε αυτό το τμήμα του πλανήτη και η ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά θα πρέπει να είναι ασφαλής, διαφοροποιημένη και συνδεδεμένη, τόνισε ο κ. Μπάιντεν.