Άμεσα μέτρα λαμβάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) σχετικά με την υιοθέτηση δράσεων προστασίας για την περιοχή «Θίνες Κυπαρισσίας» και συγκεκριμένα για το προς εξαφάνιση είδος caretta caretta.
Σε συνέχεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα υπό τον υπουργό ΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των συναρμόδιων φορέων, πανεπιστημιακών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών, ελήφθησαν αποφάσεις για τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της περιοχής, τα οποία τώρα υλοποιούνται.
Συγκεκριμένα υπεγράφη στις 12 Μαΐου από τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ κ. Νίκο Ταγαρά υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία αναστέλλεται η έκδοση οικοδομικών αδειών αλλά και η εκτέλεση οικοδομικών δραστηριοτήτων με βάση ήδη εκδοθείσες οικοδομικές άδειες.
Με απόφαση της γενικής γραμματέως ΥΠΕΚΑ κυρίας Νάντιας Γιαννακοπούλου, στις 8 Μαΐου υπεγράφη η απόφαση που καθορίζει συγκεκριμένους όρους και περιορισμούς για την παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και των αμμωδών παραλιών του ΤΚΣ «Θίνες Κυπαρισσίας» κατά την τουριστική περίοδο 2014, για την αποτελεσματική προστασία της παραλίας ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας caretta caretta.
Επίσης κατακυρώθηκε χθες, Δευτέρα 12 Μαΐου, ο διαγωνισμός για τον ανάδειξη του αναδόχου που θα εκπονήσει και θα παραδώσει:
* Tη συμπλήρωση της ήδη εγκεκριμένης ΕΠΜ «Θίνες και Παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα, Στροφυλιά, Κακόβατος» και «θαλάσσια περιοχή κόλπου Κυπαρισσίας», με την προσθήκη των εκτός αυτής απομεινάντων τμημάτων ΕΖΔ Θίνες Κυπαρισσίας (Νεοχώρι-Κυπαρισσία) και ΕΖΔ θαλάσσια περιοχή κόλπου Κυπαρισσίας (Ακρωτ. Κατάκολο-Κυπαρισσία).
* Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που θα χαρακτηρίζει, ρυθμίζει και καθορίζει όρους προστασίας και μέτρα διαχείρισης κατά τρόπο ενιαίο και για τις τρεις ανωτέρω ΕΖΔ. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ένα ενιαίο θεσμικό πλαίσιο προστασίας των προαναφερόμενων προστατευόμενων περιοχών, επιτυγχάνοντας κατά τρόπο άρτιο την πλήρη και ολοκληρωμένη προστασία της ακτής της Δυτικής Πελοποννήσου.
Να σημειωθεί ότι το ΥΠΕΚΑ είχε δεσμευθεί, προ ενός έτους περίπου, στην αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών στην περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου έως ότου προχωρήσει η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης η οποία θα καθορίζει τα μέτρα προστασίας αυτής της ιδιαίτερα σημαντικής περιοχής για τη βιοποικιλότητα της Ευρώπης.