Λ.Παπαδήμος:Οικονομική και πολιτική ενοποίηση για την απασχόληση

Επιτάχυνση της δημοσιονομικής και πολιτικής ενοποίησης στην Ευρωζώνη και εφαρμογή πολιτικών τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας για την βραχυχρόνια αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ύφεσης μέχρι να γίνουν ορατά τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων, είναι μερικές από τις προτάσεις για τη μείωση της ανεργίας στην Ευρώπη, που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Ανάπτυξη και Απασχόληση στην Ευρώπη» που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μουσικής.
Την επιστημονική διοργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβε ο πρώην Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έκανε λόγο για την ανάγκη επαναξιολόγησης των πολιτικών που εφαρμόζονται μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ευρώπη.
Όπως είπε, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί τόσο ως προς τη δημοσιονομική προσαρμογή, όσο και ως προς την εφαρμογή των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών, η κρίση δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, σημειώνοντας τους μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης, σε σύγκριση και με τις ΗΠΑ από το 2007 μέχρι σήμερα και τη μεγάλη αύξηση της ανεργίας, ειδικά στους νέους.
Όπως είπε ο κ. Παπαδήμος, στην περιφέρεια της Ευρωζώνης η πτώση του ΑΕΠ και η άνοδος της ανεργίας είναι ασυνήθιστα μεγάλες, προσθέτοντας πως παρά το θετικό μομέντουμ και τη βελτίωση του κλίματος τα τελευταία τρίμηνα, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές ανισότητες και ανισορροπίες μεταξύ των χωρών μελών.
Ο Πρώην Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε δομικές αδυναμίες της Ένωσης που εμποδίζουν τη διάχυση της ανάκαμψης, προσθέτοντας ότι η συσσώρευση χρεών στο Νότο και οι κεφαλαιακές εκκρεμότητες στον τραπεζικό κλάδο δεν επιτρέπουν την ανάληψη των αναγκαίων δράσεων για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.
Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδήμος, από τη μία πλευρά οι δημοσιονομικές ανισορροπίες εμποδίζουν την εφαρμογή επεκτατικών πολιτικών από τα κράτη που τις έχουν ανάγκη για την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης, ενώ από την άλλη οι αδυναμίες των τραπεζών στερούν από την πραγματική οικονομία χρηματοδοτικούς πόρους.
«Τα χειρότερα έχουν περάσει» σημείωσε ο πρώην Πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για σημαντικά βήματα που έχουν γίνει προς την κατεύθυνση προστασίας του ευρώ, όπως ο ESM, το δημοσιονομικό σύμφωνο και η τραπεζική ένωση.

Οι κίνδυνοι παραμένουν
Επιπλέον, υπογράμμισε τις σημαντικές λεκτικές και νομισματικές παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τη στήριξη των οικονομιών και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο σύστημα.
Συμπλήρωσε ωστόσο, ότι όσο η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα και οι ρυθμοί ανάκαμψης παραμένουν χαμηλοί, οι κίνδυνοι για την ευρωζώνη είναι υψηλοί.
«Είναι ανάγκη να αναληφθούν επιπλέον δράσεις για την ανακούφιση των οικονομιών του Ευρωπαϊκού Νότου, έως ότου αρχίσουν να αποδίδουν οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια» σημείωσε ο κ. Παπαδήμος.
Συμπερασματικά, τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα πρέπει να επιδιώξουν την ταχύτερη οικονομική ενοποίηση.
Το πρόβλημα, όπως είπε, είναι ότι οι πολιτικές ηγεσίες δίνουν περισσότερη σημασία στην κοινή γνώμη της χώρας τους, γεγονός που εμποδίζει τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
«Η νέα αρχιτεκτονική της ζώνης του Ευρώ θα πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό» υποστήριξε ο κ. Παπαδήμος, σημειώνοντας ότι είναι λάθος να περιμένουμε το ξέσπασμα άλλης μίας κρίσης για να προχωρήσουν δράσεις που θα διασφαλίζουν το ευρώ.
Πισσαρίδης: Λάθος η γερμανική συνταγή
Την αντίθεσή του με τις πολιτικές που κυριάρχησαν μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ευρώπη εξέφρασε ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, Κάτοχος Bραβείου Nobel και Καθηγητής Οικονομικών στο London School of Economics.
Όπως υποστήριξε η πολιτική της λιτότητας και η άρνηση της Γερμανίας για αύξηση του πληθωρισμού στις ισχυρές οικονομίες με στόχο τη στήριξη των χωρών του Νότου κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση.
Ο κ. Πισσαρίδης εξήγησε ότι ο αποπληθωρισμός και η εσωτερική υποτίμηση στις χώρες της περιφέρειας δεν επαρκούν για την επαναφορά των οικονομιών τους σε τροχιά ανάπτυξης.
Ο ίδιος έκανε λόγο για την ανάγκη μεταφοράς περισσότερων πόρων στην περιφέρεια, όπως στο παρελθόν η Δυτική Γερμανία στήριξε την Ανατολική ή οι ανατολικές πολιτείες της Αμερικής τις Δυτικές.
«Η παρούσα κατάσταση χωρίζει την Ευρώπη στα δύο: Σε δανειστές και δανειζόμενους, δημιουργώντας τεράστιες ανισότητες» υπογράμμισε ο κ. Πισσαρίδης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για την φιλοσοφία που έχουν επιβάλει σε όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης Γερμανία και Γαλλία.
«Στην Ευρώπη υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί μία γενιά λόγω της υψηλής ανεργίας» πρόσθεσε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες που πρωτοστάτησαν για τη δημιουργία της ΕΕ, με τις πολιτικές τους τα τελευταία χρόνια δεν …παράγουν περισσότερη Ευρώπη».
Υποστήριξε επίσης ότι δεν αρκεί η εσωτερική υποτίμηση για την ανάπτυξη, καθώς οι πολιτικές λιτότητας δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο στην οικονομία.
Κάν’ το όπως η Fed

Ο κ. Πισσαρίδης έκανε λόγο για την ανάγκη ανάληψης επιθετικότερων δράσεων από την πλευρά της ΕΚΤ, διαφωνώντας με τον κ. Παπαδήμο ως προς το ότι η νομισματική αρχή έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της.
Ο καθηγητής του LSE αναφέρθηκε στο επιτυχές παράδειγμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία δια μέσω του πληθωρισμού επιτάχυνε τη διαδικασία ανάκαμψης της οικονομίας.
«Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έσωσε το ευρω αλλά έχασε τους πολίτες» τόνισε ο κ. Πισσαρίδης, αναγνωρίζοντας ωστόσο το δύσκολο έργο της ευρωτράπεζας λόγω των διαφορετικών συνθηκών που επικρατούν κατά μήκος της ευρωζώνης, αλλά και των πιέσεων που δέχεται η διοίκησή της από το Συμβούλιο Υπουργών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΚΤ θα πρέπει να εφαρμόσει πολιτικές που να φέρνουν αποτελέσματα στο σύνολο της ζώνης του ευρώ και ταυτόχρονα οι Ευρωπαίοι ηγέτες να προκρίνουν ενιαίες δημοσιονομικές πολιτικές.
Ο κ. Πισσαρίδης τάχθηκε υπέρ της κεντρικής παρακολούθησης των δημοσιονομικών πολιτικών και της πανευρωπαϊκής μεταφοράς φορολογικών εσόδων εκεί που υπάρχει ανάγκη.
Όπως είπε, τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται για επενδύσεις δεν φθάνουν για την υποστήριξη των οικονομιών της περιφέρειας.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk