Σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία διαβλέπει ηAlphaBankστο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων που δημοσιοποίησε, υπογραμμίζοντας τα «σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα για να επιτύχουμε ικανοποιητικά κέρδη από την ανταγωνιστική συμμετοχή μας στις αγορές που θα δραστηριοποιηθούμε».

Το Εβδομαδιαίο Δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Alpha Bank

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας «στη δική μας ευχέρεια είναι πλέον να περάσουμε οριστικά μπροστά», προσθέτοντας πως διεθνώς ανταγωνιστική παραγωγή σημαίνει παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα με πώληση σε πολλές (όσο το δυνατό περισσότερες) και μεγάλες ξένες αγορές.
Με βάση την ίδια ανάλυση, ηεγχώρια αγορά είναιπεριορισμένηκαι πλήρως απελευθερωμένη για να στηρίξει διεθνώς ανταγωνιστική παραγωγή.


«Ανδεν έχουμε διεθνώς ανταγωνιστική παραγωγή, η αύξηση της εγχώριας ζήτησης αυξάνει μόνο τις εισαγωγέςκαι την απασχόληση και τα εισοδήματα σε ξένες χώρες» σημειώνουν χαρακτηριστικά οι οικονομολόγοιτηςτράπεζας.

Και προσθέτουν ότι ηδεκαετία του 2000 (και όχι μόνο) έδειξε ότι η αύξηση των εγχώριων εισοδημάτων δεν μπορεί να γίνει με κούφιες παροχές στους πάντες και με πελατειακά ρουσφέτια με δανεικά (ακόμη και αν είναι αγύριστα).

«Αύξηση των εισοδημάτων μπορεί να γίνει μόνο με παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών με ευνοϊκές συνθήκες ζήτησης στην εγχώρια και τις ξένες αγορές και σε ανταγωνιστική ποιότητα και τιμή σε σχέση με τον ανταγωνισμό» επισημαίνουν σχετικά.Συμπερασματικά αναφέρουν πως τα περιθώρια για τέτοια αύξηση της απασχόλησης και των εισοδημάτων στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντικά.

«Η Ελλάδα σήμερα αντιμετωπίζει το μέλλον με δίδυμα πλεονάσματα στο πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγώνκαι με δραστικά βελτιωμένη τη διεθνή της ανταγωνιστικότητα, με τις εκ βάθρωνδιαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για άρση των συνθηκώνυπέρμετρηςπροστασίας από τον ανταγωνισμό και για ενίσχυσητηςανταγωνιστικήςεπιχειρηματικής δραστηριότηταςστη χώρα με τη συμβολή τόσο του εγχώριου όσο και του ξένου κεφαλαίου» τονίζει ηAlphaBank.

Με αυτά τα δεδομένα,αναφέρει πωςη ελληνική οικονομία εισέρχεται πλέον δυναμικά σε μία νέα φάση εξωστρεφούς ανάπτυξης, η οποία, όπως προαναφέρθηκε, προβλέπεται να είναι πιοδυναμική από τις άλλες χώρες της περιφέρειας της ΖτΕ.

«Καλά κάνει η Πορτογαλία και βγαίνει από το Μνημόνιο, αλλά αυτό κάθε άλλο παρά αποτελεί ένδειξη ότι η Ελλάδα μειονεκτεί όσον αφορά τις προοπτικές εξόδου από την κρίση και εισόδου σε πορεία αυτοδύναμης ανάπτυξης» υπογραμμίζει ηAlphaBank.