«Τι σχέση έχετε με το κόμμα του Χίτλερ στη Γερμανία;» ρώτησε ο ανακριτής τον εκπρόσωπο Τύπου και βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη στην επτάωρη απολογία του. Εκείνος αποκήρυξε την ιδεολογία του ναζισμού, του χιτλερισμού αλλά και του εθνικοσοσιαλισμού του Μεσοπολέμου.
Σε πολιτική δίωξη αποδίδει στην απολογία του την εναντίον του κατηγορία ο Ηλίας Κασιδιάρης. Επικαλείται δηλώσεις του Πρωθυπουργού και των δύο αρμοδίων υπουργών, ενώ ως αιτία αναφέρει τη «ραγδαία αύξηση των ποσοστών του κόμματός του». Αρνείται επίσης κατηγορηματικά την αυθεντικότητα του Καταστατικού που προσκόμισε μάρτυρας στον κ. Βουρλιώτη, καθώς και το φυλλάδιο με τον τίτλο «Πρωτεσίλαος»… Ειδικότερα αναφέρει επί λέξει:

«Ο μάρτυρας που τα έχει προσκομίσει είναι μανιώδης υβριστής της Χρυσής Αυγής και έχει καταγγελθεί επανειλημμένα ως συκοφάντης του κόμματός μου… Το κατηγορητήριο στηρίζεται σε φαντασιώσεις και ανοησίες των πολιτικών μας αντιπάλων. Μου προκαλεί τεράστια εντύπωση ότι η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου περιέλαβε στο πόρισμά της κάποια άθλια χειρόγραφα τη στιγμή που η Χρυσή Αυγή έχει καταθέσει το Καταστατικό της στην κυρία Κουτζαμάνη, το οποίο είναι αναγνωρισμένο… Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι ουδεμία έρευνα πραγματοποιήθηκε για τη σύνταξη του πορίσματος του Αρείου Πάγου και η διαδικασία ήταν κατευθυνόμενη από την κυβέρνηση».
Για το Καταστατικό, τον Ν. Μιχαλολιάκο και την ιδεολογία της Χρυσής Αυγής χαρακτηριστικοί είναι οι διάλογοι με τον ανακριτή:

Ερώτηση:
Στο ψευδεπίγραφο κατά την απολογία σας Καταστατικό της Χρυσής Αυγής είναι προσαρτημένο και ένα κείμενο με τον τίτλο «Η αρχή του Αρχηγού». Ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής αποκαλείται από τα μέλη της Αρχηγός ή με άλλον τίτλο;

Απάντηση:
Ο κ. Μιχαλολιάκος επισήμως φέρει τον τίτλο του γενικού γραμματέα του κόμματος. Στην καθημερινότητα αποκαλείται αρχηγός αλλά όχι Πρόεδρος λόγω της γραφικότητας που έχει αποκτήσει στην ελληνική πολιτική ζωή ο συγκεκριμένος όρος… Η έκταση της αρμοδιότητάς του ομοιάζει με την έκταση των αρχηγών των λοιπών κοινοβουλευτικών κομμάτων… Οσα αναφέρονται στο δήθεν Καταστατικό τα ονομάζω βλακώδη.

Ερώτηση:
Δεδομένου ότι στο κατηγορητήριό σας αναφέρεται ότι η Χρυσή Αυγή είναι ναζιστικού τύπου οργάνωση και τα ψευδεπίγραφα κατά την απολογία σας έγγραφα παραπέμπουν ρητώς στις αρχές και παραδοχές του γερμανικού εθνικοσοσιαλισμού, παρακαλούμε να μας διευκρινίσετε αν υπάρχει σχέση ιδεολογική ή άλλη της Χρυσής Αυγής με το γερμανικό Εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα του Αδόλφου Χίτλερ. Ποια είναι η επίσημη θέση του κόμματος;

Απάντηση:
Η Χρυσή Αυγή είναι ένα νόμιμο κόμμα που εκφράζει πολιτικά και ιδεολογικά τον εθνικισμό των Ελλήνων. Επομένως είναι αδύνατον να υπάρξει οποιαδήποτε ταύτιση με ιδεολογίες που εκφράζουν άλλα έθνη. Σε σχέση με τον γερμανικό εθνικοσοσιαλισμό θυμίζω ότι και ιστορικά η θέση του εθνικιστή ήταν στα οχυρά της Μακεδονίας για την αντιμετώπιση των εισβολέων. Αυτό θα πράτταμε και εμείς σήμερα. Με ανάλογο σθένος η Χρυσή Αυγή αντιστέκεται στη σύγχρονη οικονομική εισβολή που πλήττει την πατρίδα μας…
Εκδήλωση στον Μελιγαλά


«Σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις όπως στο μνημόσυνο του Μελιγαλά προσφάτως κατόπιν δικής μου προτροπής βαδίσαμε συντεταγμένα προς το μνημείο διότι επιβάλλεται οι συμμετέχοντες να επιδείξουν σεβασμό, να μην προσέρχονται στον χώρο μνήμης όπως στον χώρο εργασίας…».
«Για λόγους αισθητικής προσωπικά εκτός Κοινοβουλίου στις πολιτικές μου ομιλίες προτιμώ να φορώ κάποια από τα μαύρα Τ-shirts με διάφορα λογότυπα της Χρυσής Αυγής που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Αυτό το κάνουν και άλλοι βουλευτές και θεωρώ ότι τα μπλουζάκια αυτά καθιερώθηκαν ως μόδα στη νεολαία. Κανένας κεντρικός σχεδιασμός δεν υπάρχει. Προσωπικά ποτέ δεν έτυχε να φορέσω το παντελόνι παραλλαγής, για λόγους αισθητικής, δεν έτυχε όμως ποτέ να κάνω παρατήρηση σε κάποιον πολίτη που το φοράει, δεν είναι παράνομο…».
Οταν ερωτάται για τα αιματηρά περιστατικά της δικογραφίας αναφέρει: «Κάθε πράξη βίας είναι καταδικαστέα και οι συγκεκριμένες πράξεις καταδικάζονται. Τα ονόματα που διάβασα στη δικογραφία μου είναι παντελώς άγνωστα πλην Ρουπακιά, που το έμαθα από τα δελτία ειδήσεων… Ο συγκεκριμένος δεν είναι εγγεγραμμένο μέλος του κόμματος, χρησιμοποιούνταν σε διάφορες εξορμήσεις, όπως χιλιάδες πολίτες… Ο μόνος λόγος σύνδεσής μας με το έγκλημα είναι διότι κάποιος είχε κασκόλ της Χρυσής Αυγής…».
Προστατευόμενοι μάρτυρες


«Το πρόσωπο που εμφανίστηκε και κάνει καταγγελίες εναντίον μας ουδεμία σχέση έχει με τη Χρυσή Αυγή. Εχει χρηματιστεί από τον τηλεοπτικό σταθμό και ζητάω να εξεταστεί η περίπτωσή του… Οσον αφορά την κρυπτεία, την οπλική φάλαγγα κτλ., τις έχω χρησιμοποιήσει συμβολικά…».


Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 4 Οκτωβρίου 2013

HeliosPlus