Μια πολύ ενδιαφέρουσα θεματική έκθεση διοργανώνει το Μουσείο από τις 25/9 έως τις 17/11/2013 με τίτλο: «Η Τέχνη της Φιλοξενίας: Ζωγραφισμένοι δίσκοι του 19ου αιώνα από την Ελλάδα και την Τουρκία». Πρόκειται για διακοσμημένους δίσκους, βασικά στοιχεία του τελετουργικού της καθημερινής ζωής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και στο νεοσύστατο ελληνικό βασίλειο. Πάνω σε αυτούς γινόταν το σερβίρισμα του καφέ ή των γλυκών του κουταλιού και έπαιρναν μέρος στα σύνθετα τελετουργικά που συνόδευαν την παράθεση των γευμάτων.

Με πηγή έμπνευσης αυτή την έκθεση, το Δειπνοσοφιστήριον, που λειτουργεί το εστιατόριο στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1, Κολωνάκι) πραγματοποιεί γαστρονομική βραδιά αφιερωμένη στην κουζίνα της Πόλης στις 10/10/2013.

Το μενού θα περιλαμβάνει: ορεκτικό (λακέρδα, παστουρμάς, σις κιοφτέ), πρώτο πιάτο λαχανοντολμάδες λαδεροί με ρύζι-κουκουνάρι και σταφίδα), κυρίως πιάτο (μοσχαράκι με κυδώνια συνοδευόμενο από σαλάτα του περιβολάρη) και επιδόρπιο (φωλιά από κανταΐφι με παγωτό καϊμάκι και γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο). Στο τέλος θα σερβίρονται ελληνικός καφές και λουκούμια.

Η βραδιά θα ξεκινήσει στις 20:30 μ.μ., ενώ η τιμή κατά άτομο ανέρχεται στα 28.00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν την κράτησή τους στο τηλ.: 210 /3671030. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.