Σημαντικό βοήθημα για την πληρωμή των φόρων έχουν καταστεί για τους πολίτες οι πιστωτικές κάρτες μετά το ξέσπασμα της κρίσης, μέσω της υπηρεσίας άτοκων δόσεων που έχουν λανσάρει οι περισσότερες τράπεζες.

Το «πλαστικό» χρήμα μπορεί να προσφέρει μια διέξοδο στα νοικοκυριά που βρίσκονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια αντιμέτωπα με μια σειρά από σημαντικές επιβαρύνσεις.
Τους επόμενους μήνες και ως την ερχόμενη άνοιξη εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν μεταξύ άλλων τον φόρο εισοδήματος, τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), το έκτακτο τέλος επί των ακινήτων που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, καθώς και τα τέλη κυκλοφορίας ΙΧ για το 2014.
Πρόκειται για ένα μπαράζ πληρωμών που σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να ξεπερνά ακόμη και τις ετήσιες απολαβές ενός φορολογουμένου. Η λύση που προσφέρουν οι τράπεζες μέσω των πιστωτικών καρτών αφορά την επιμήκυνση της περιόδου καταβολής των ποσών στο Δημόσιο. Ειδικότερα, οι υπηρεσίες τους δίνουν τη δυνατότητα αποπληρωμής ολόκληρου του φόρου ή καθεμιάς εκ των δόσεων σε ως και 12 άτοκες δόσεις. Αυτό σημαίνει ότι το χρονικό διάστημα εξόφλησης μπορεί να αυξηθεί ως και κατά έναν χρόνο, χωρίς καμία επιβάρυνση, εφόσον ο κάτοχος της κάρτας αποπληρώνει κάθε μήνα το σύνολο του λογαριασμού της. Βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η επάρκεια του πιστωτικού ορίου.
Πέραν του «σπασίματος» των οφειλών σε πολλά μέρη, οι πελάτες των τραπεζών έχουν κέρδος και από την έκπτωση που μπορούν να πετύχουν, όπου αυτή προβλέπεται από τη νομοθεσία. Αυτό ισχύει όταν επιλέξουν να πληρώσουν στο Δημόσιο με την κάρτα τους ολόκληρο τον φόρο και στη συνέχεια να τον εξοφλήσουν σε άτοκες δόσεις στην τράπεζα. Για παράδειγμα, στην περίπτωση του φόρου εισοδήματος η αποπληρωμή μπορεί να γίνει εφάπαξ με έκπτωση 1,50%. Εφόσον επιλεγεί αυτός ο τρόπος εξόφλησης, ο φορολογούμενος κερδίζει διπλά:
1. Πετυχαίνει τη μείωση του φόρου κατά 1,50%, λόγω της απευθείας αποπληρωμής του Δημοσίου από την τράπεζα.
2. Αυξάνει τις δόσεις πάνω από το όριο των τριών διμηνιαίων δόσεων που προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών, μεταθέτοντας χρονικά την πληρωμή ακόμη περισσότερο, πέραν της λήξης της εφετινής χρονιάς, ανάλογα με την πολιτική του κάθε πιστωτικού ιδρύματος.
Κέρδος μπορούν να έχουν οι καταναλωτές και με τη χρονική μετάθεση των πληρωμών που εξασφαλίζεται αυτόματα, λόγω του τρόπου λειτουργίας των πιστωτικών καρτών.
Ετσι, αντί να πληρωθεί άμεσα η πρώτη δόση ή ολόκληρο το ποσό προς το Δημόσιο, καταβάλλεται μετά την έκδοση του επόμενου λογαριασμού της κάρτας στην καταληκτική ημερομηνία εξόφλησής της, η οποία μπορεί να είναι ως και 50 ημέρες αργότερα.
Τέλος, οι φορολογούμενοι κερδίζουν μέσω των προγραμμάτων επιβράβευσης που έχουν δημιουργήσει οι τράπεζες, τα χαρακτηριστικά των οποίων ποικίλλουν ανάλογα με την κάθε πιστωτική κάρτα.
Σημειώνεται ότι η διαδικασία αποπληρωμής των φόρων με «πλαστικό» χρήμα είναι εύκολη, καθώς μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμη και από την άνεση του σπιτιού του κατόχου της κάρτας.
Σε ορισμένα πιστωτικά ιδρύματα η πληρωμή γίνεται μόνο μέσω του e-banking, κάποιες τράπεζες λειτουργούν ειδικές ιστοσελίδες πληρωμών, σε άλλες υπάρχει η δυνατότητα ολοκλήρωσης της πληρωμής από το τηλέφωνο (phone-banking), ενώ από όλες παρέχεται η ευχέρεια διενέργειας της συναλλαγής στα υποκαταστήματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι τράπεζες επιβάλλουν προμήθεια για τη συναλλαγή, η οποία ωστόσο δεν ξεπερνά το 1 ευρώ.
Προτού οι καταναλωτές προχωρήσουν στην εξόφληση του φόρου θα πρέπει να ελέγξουν τη διαθεσιμότητα του υπολοίπου τους, για να εξακριβώσουν αν επαρκεί για την πληρωμή μιας οφειλής. Εξάλλου οι πολίτες θα πρέπει να επικοινωνούν με την τράπεζα τουλάχιστον δύο εργάσιμες ημέρες πριν από την ημερομηνία εκπνοής της προθεσμίας, χρόνος που είναι απαραίτητος για την αποστολή του εμβάσματος προς την Εφορία.

Περίοδος χάριτος
Τα νοικοκυριά με το «πλαστικό» χρήμα κερδίζουν εκτός από όσα αναλύονται παραπάνω και μια άτοκη περίοδο χάριτος για την πληρωμή των υποχρεώσεών τους, η οποία μπορεί να φθάσει ακόμη και τις 50 ημέρες. Αυτό συμβαίνει καθώς η εξόφληση μιας αγοράς γίνεται 15-20 ημέρες μετά την έκδοση κάθε λογαριασμού, παρέχοντας εύλογη ευχέρεια χρόνου στο νοικοκυριό. Ως εκ τούτου είναι προτιμότερο να γίνει μια αγορά αμέσως μετά την έκδοση του τελευταίου λογαριασμού, ώστε η πληρωμή να μετατεθεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Για παράδειγμα, αν ένας λογαριασμός εκδίδεται κάθε 15 του μήνα, είναι προτιμότερο να γίνουν οι αγορές στις 16 Σεπτεμβρίου, ώστε να μετατεθεί η ημερομηνία εξόφλησης για τις αρχές Νοεμβρίου, χωρίς καμία επιβάρυνση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ