Τι να γνωρίζετε για τις… εξωτερικές απειλές

Αρκετοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την εξωτερική κατάσταση του αυτοκινήτου με αποτέλεσμα τη φθορά του χρώματος και την αλλοίωση της καλαίσθητης εικόνας

Αρκετοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την εξωτερική κατάσταση του αυτοκινήτου με αποτέλεσμα τη φθορά του χρώματος και την αλλοίωση της καλαίσθητης εικόνας

Καθημερινά τα αυτοκίνητά μας υπόκεινται σε δοκιμασίες. Η εξωτερική εικόνα του αυτοκινήτου μας επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, με αποτέλεσμα τη φθορά του χρώματος και την αλλοίωση της καλαίσθητης εικόνας του. Το μέγέθος της φθοράς εξαρτάται απόλυτα από το πόσο φροντίζουμε το όχημά μας. Μπορεί να είναι ανεπαίσθητη ή να φθάσει σε σημείο που να απαιτείται φανοποιείο για να επισκευαστεί.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την εξωτερική κατάσταση του αυτοκινήτου είναι:
Καιρικές συνθήκες: Οι χαμηλές θερμοκρασίες, το χιόνι και οι όξινες βροχές τον χειμώνα. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η ισχυρή ηλιακή ακτινοβολία το καλοκαίρι. Φθείρουν το χρώμα, αλλοιώνεται η λεία επιφάνειά του και «κόβει».

Περιττώματα πουλιών
: Σοβαρή φθορά προκαλούν τα περιττώματα πουλιών. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που έχουμε υψηλές θερμοκρασίες οι κουτσουλιές «ψήνονται» πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να καεί το βερνίκι και το χρώμα του οχήματος. Μένουν στάμπες και η επιφάνεια γίνεται θολή.

Ρετσίνι δένδρων:
Ακόμη μία απειλή που προκαλεί εξίσου σοβαρή ζημιά όπως οι κουτσουλιές. Τα δένδρα μάς προσφέρουν σκιά τους ζεστούς θερινούς μήνες, αλλά μας επιφυλάσσουν δυσάρεστες εκπλήξεις, όπως στάμπες και θολή επιφάνεια που χρήζουν επισκευής.

Καυσαέρια/σκόνη:
Με την καθημερινή χρήση του οχήματός μας καυσαέρια, σκόνη και πίσσα κολλούν στην επιφάνεια, φθείρουν το χρώμα και δεν φεύγουν με το απλό πλύσιμο. Δρουν σαν γυαλόχαρτο στην επιφάνεια.

Εντομα:
Αναπόφευκτα οδηγώντας το όχημά μας προσκρούουμε πάνω σε έντομα, η απομάκρυνση των οποίων στη συνέχεια είναι αρκετά δύσκολη

Βενζίνη:
Οταν βάζουμε καύσιμα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί είναι καυστική και επηρεάζει το χρώμα.

Απορρυπαντικά:
Δεν πλένουμε ποτέ το αυτοκίνητό μας με κάθε λογής απορρυπαντικό (πιάτων, ρούχων, χλωρίνη κ.λπ.). Είναι καυστικά και σε βάθος χρόνου ενδέχεται να προκαλέσουν ζημιές ανάλογα με την ποιότητα της βαφής του αυτοκινήτου.

Σφουγγάρια/πανιά:
Δεν πλένουμε ποτέ το αυτοκίνητο με ακατάλληλα σφουγγάρια ή πανιά (σκληρά, βρώμικα κ.λπ.). Προκαλούμε περισσότερη φθορά παρά καθαριότητα.
Πώς συντηρούμε το εξωτερικό του αυτοκινήτου
1. Πλύσιμο οχήματος: Να πλένετε το αυτοκίνητό σας συχνά. Αν το κάνετε μόνοι σας, για να κάνετε σωστή δουλειά και να έχετε άψογο αποτέλεσμα πρέπει να τηρήσετε κάποιους κανόνες. Για παράδειγμα: Οταν ξεκινήσουμε τη διαδικασία πλυσίματος, το όχημα πρέπει να είναι κρύο (επιφάνειες) και σε σκιερό μέρος.
Χρησιμοποιούμε μόνο σαμπουάν αυτοκινήτου με ουδέτερο PH. Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ απορρυπαντικά πιάτων.
Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ κοινά σκληρά πανιά ή πετσέτες. Μόνο καθαρά σφουγγάρια αυτοκινήτου, πανιά μικροΐνας ή συνθετικό πανί «μαλλί προβάτου». Αν θέλετε να είστε «επαγγελματίας», θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε πανιά τεσσάρων ειδών. Ενα για τις μεταλλικές επιφάνειες, ένα για τα τζάμια, ένα για τα ελαστικά σας και ένα για γενική χρήση. Επίσης για καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποιήστε εξειδικευμένα προϊόντα καθαρισμού για κάθε μέρος του αυτοκινήτου ξεχωριστά. Υπάρχουν ειδικά καθαριστικά για τα πλαστικά μέρη, τις υφασμάτινες ή δερμάτινες επενδύσεις του εσωτερικού, τα ελαστικά και τις ζάντες, ακόμη και για τον κινητήρα και τα μηχανικά μέρη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά απολαδωτικά και καθαριστικά μηχανών. Χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα προϊόντα μπορείτε να πετύχετε το βέλτιστο οπτικό αποτέλεσμα και μόνοι σας.

2.
Συντήρηση: Η απλούστερη επιπλέον συντήρηση είναι το κέρωμα. Πρέπει να κερώνετε το όχημά σας τουλάχιστον δύο με τρεις φορές τον χρόνο. Με πολύ προσεκτική χρήση και πάντα με τη βοήθεια εξειδικευμένων προϊόντων μπορείτε να προστατέψετε ως έναν βαθμό το αυτοκίνητό σας για μερικούς μήνες.

3
. Επισκευή χρώματος: Αν έχετε γρατσουνιές, διάφορα σημαδάκια, θαμπάδα στο χρώμα κ.λπ., τότε θα πρέπει να
γυαλίσετε το όχημά σας και ενδεχομένως να κάνετε επαναφορά χρώματος. Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε επαγγελματία. Το γυάλισμα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ο τεχνικός πρέπει να είναι γνώστης του αντικειμένου. Δεν συνιστάται να γυαλίζετε το όχημά σας περισσότερο από τρεις φορές κατά μέσον όρο σε μία δεκαετία. Κέρωμα μπορείτε να κάνετε όσες φορές θέλετε.

4.
Προστασία χρώματος: Στην αγορά υπάρχουν διάφορα προϊόντα διαθέσιμα, όπως είναι το τεφλόν, το τιτάνιο, η νανοτεχνολογία και η κεραμική προστασία. Υπόσχονται προστασία από κουτσουλιές, ρετσίνια, καυσαέρια κ.λπ. Τα τρία πρώτα υλικά έχουν διάρκεια ζωής δύο με τρία χρόνια, με προϋπόθεση την ετήσια συντήρηση. Θα πρέπει να υπολογίσετε το κόστος εφαρμογής και το κόστος της ετήσιας συντήρησης στον προϋπολογισμό σας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Autohub
Σίβυλλα
Helios Kiosk