Την ενοχή του τέως περιφερειάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη για την υπόθεση της λίμνης Κορώνειας ζήτησε την Παρασκευή (22/3) ο εισαγγελέας της έδρας. Στη δίκη, η οποία είναι σε εξέλιξη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, κατηγορούνται επίσης πλην του πρώην νομάρχη Θεσσαλονίκης και πέντε υπάλληλοι τότε της Νομαρχίας. Το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίαση και αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, οι πέντε κατηγορούμενοι φέρονται ότι «τελούσαν αξιόποινες πράξεις, που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, ως υπάλληλοι με πρόθεση παρέβησαν τα καθήκοντα της υπηρεσίας τους, με σκοπό να προσπορίσουν σε άλλους παράνομο όφελος».

Ο κ. Ψωμιάδης, μεταξύ άλλων, κατηγορείται ότι δεν συγκρότησε τα προβλεπόμενα από το νόμο κλιμάκια, για τον έλεγχο, την τήρηση και την επιβολή κυρώσεων, σε ιδιοκτήτες βιομηχανιών και άλλων μονάδων, που ρυπαίνουν τη λίμνη, ενώ φέρεται ότι καθυστέρησε τον επανέλεγχο των βιομηχανιών αυτών.

Ακόμα, κατηγορείται ότι καθυστέρησε και την επιβολή προστίμων, που εισηγήθηκαν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος, μετά τη διενέργεια των ελέγχων στις επιχειρήσεις της περιοχής, ενώ προέβη αυθαίρετα και σε μείωση του ύψους των προστίμων κατά 24.660 ευρώ.

Οι συγκατηγορούμενοί του, υπάλληλοι την εποχή εκείνη στην πρώην Νομαρχία, κατηγορούνται ότι εκτέλεσαν πλημμελώς τα καθήκοντά τους, μη προβαίνοντας σε εκτεταμένους ελέγχους και μη επιβάλλοντας τα αντίστοιχα προβλεπόμενα διοικητικά μέτρα.

Στο δικαστήριο κατέθεσαν ο τέως νομαρχιακός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Βιολογίας στο ΑΠΘ Μ. Μουστάκα.

Να σημειωθεί ότι για τη σωτηρία της λίμνης Κορώνειας έχουν δαπανηθεί μέχρι σήμερα, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ.