«Το πρώτο ημίχρονο το κέρδισε η Ευρώπη γιατί με τα μέτρα που πήρε, έδωσε στις αγορές να κατανοήσουν ότι δεν θα εγκατέλειπε την Ελλάδα εκτός ευρώ» είπε ο επίτροπος της Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ παρομοιάζοντας τον αγώνα της ΕΕ ενάντια στην κρίση με ποδοσφαιρικό ματς. «Θα πρέπει να κερδίσει όμως και το δεύτερο ημίχρονο» συμπλήρωσε ο επίτροπος Αγοράς ο οποίος έδωσε συνέντευξή στο γαλλικό περιοδικό L’ Express.

Σε ερώτηση του διευθυντή του γνωστού πολιτικοοικονομικού εντύπου, Κριστόφ Μπαρμπιέ, εάν συμφωνεί με την πρόγνωση του Φρανσουά Ολάντ ότι η κρίση πλησιάζει στο τέλος της, ο Μπαρνιέ απάντησε: «Ναι, ξεπεράσαμε το κορύφωμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης στο τέλος της Ανοιξης του 2012». Και διευκρίνισε: «Τα τρία πρώτα χρόνια, οι ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονταν συχνά σε θέση άμυνας και πήραν αποφάσεις με την πλάτη στον τοίχο. Τώρα η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις είναι εντυπωσιακή: ρύθμιση των αγορών, εποπτεία, οικονομικός και δημοσιονομικός συντονισμός στην ευρωζώνη, μείωση των ελλειμμάτων στις χώρες που έχουν μεγάλο χρέος και τέλος το ζήτημα της ανάπτυξης, που προτείναμε και υποστήριξε η Γαλλία».

Επιπλέον, ο επίτροπος εξήγησε ότι από τις 29 Ιουνίου διατίθεται μια συνολική απάντηση σε μια συνολική κρίση και οι αγορές κατανόησαν ότι «δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να βγει από το ευρώ, ότι η αλληλεγγύη και η υπευθυνότητα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών ήταν ισχυρές» ενώ είπε ότι «αρχίζουμε να βλέπουμε τις πρώτες αισθητές βελτιώσεις των οικονομικών δεικτών».

Τα ισοζύγια πληρωμών συμμαζεύονται σε αρκετές χώρες, είπε ακόμη ο Μπαρνιέ και η αξιολόγηση της Ελλάδος αναβαθμίστηκε κατά έξι βαθμίδες. «Οι βαριές προσπάθειες που κατέβαλαν οι λαοί αυτών των χωρών, με τη στήριξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αποδίδουν καρπούς. Ομως βρισκόμαστε μόνο στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου. Η κατάσταση παραμένει επισφαλής και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης είναι αδύναμες. Ενα ματς ποτέ δεν κερδίζεται πριν το τέλος του δευτέρου ημιχρόνου», τόνισε ο επίτροπος.

Εν συνεχεία, ο Μισέλ Μπαρνιέ αποδέχθηκε «ότι μπορούμε να μιλάμε για “ομοσπονδοποίηση» των τραπεζών, αν και η λέξη δεν ερμηνεύεται με τον ίδιο τρόπο στη Γερμανία, τη Γαλλία, ή τη Μεγάλη Βρετανία».

Ο ίδιος εξήγησε ότι το ενιαίο νόμισμα είναι από τη φύση του ομοσπονδιακό και συμπλήρωσε: «Μια πιο ολοκληρωμένη οργάνωση του τραπεζικού τομέα, είναι λογική. Το ίδιο όπως ο συντονισμός των οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών στην ευρωζώνη.Ο Ζακ Ντελόρ το είχε ήδη προτείνει τότε, μας έλειψαν όμως. το συλλογικό θάρρος και η θέληση» υπογράμμισε ο Μπαρνιέ.

Σε έτερο ερώτημα κατά πόσο ορισμένοι τομείς-κλειδιά αξίζει να κρατικοποιηθούν σε επίπεδο ΕΕ, απάντησε: «Η κρατικοποίηση δεν είναι ταμπού! Ακόμα και οι Αγγλοι τη μεταχειρίστηκαν για να σώσουν ορισμένες τράπεζες πριν λίγο καιρό. Αλλά ευτυχώς, ας ζήσουμε στην εποχή μας με άνοιγμα στους άλλους καλωσορίζοντας τους ξένους επενδυτές και υποστηρίζοντας τις γαλλικές επιχειρήσεις που εξάγουν και αναπτύσσονται στο εξωτερικό».

Οσον αφορά στη σχέση Ανγκελα Μέρκελ- Φρανσουά Ολάντ ο επίτροπος εκτιμά ότι: «Σε μία ένωση των 28 (με την Κροατία), ο ιδιότυπος διάλογος ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία είναι όλο και πιο αναγκαίος, αλλά όλο και πιο ανεπαρκής. Είναι αλήθεια ότι Μέρκελ και Ολάντ δεν έχουν ούτε την ίδια ιστορία ούτε την ίδια πολιτική ευαισθησία, οπότε χρειάζονται χρόνο για να μάθουν και να δράσουν μαζί. Ο Μιτεράν και ο Κολ, ο Σιράκ και ο Σρέντερ χρειάστηκαν και αυτοί τον χρόνο τους».

Καταλήγοντας, ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Σαρκοζί, επικρίνει την γαλλοκεντρική, κατά τη γνώμη του, πολιτική των συμπατριωτών του. «Μερικές φορές όταν παρατηρώ τη γαλλική πολιτική, τόσο επικεντρωμένη στο εξάγωνο (της γαλλικής επικράτειας), έχω την εντύπωση ότι ορισμένοι θυσιάζουν το μέλλον για το παρελθόν…» τόνισε ο Μισέλ Μπαρνιέ.