Τα παράξενα (και σχεδόν όλα ανήκοντα στη σφαίρα της φαντασίας) κατασκοπικά gadgets του James Bond δεν υπάρχουν στα βιβλία στον συγγραφέα-δημιουργό του περίφημου πράκτορα 007: ο Ian Fleming δεν είχε εξοπλίσει τον ήρωά του με τίποτα παραπάνω από το μυαλό του, το σμόκιν του και μια μικρή Beretta .25ACP (που αργότερα αντικαταστάθηκε από ένα Walther PPK). Ήταν η κινηματογραφική μεταφορά των βιβλίων του Fleming που ξεκίνησε τη μόδα των όλο και πιο ευφάνταστων gadgets, από το Rolex Submariner ενσωματωμένο δισκοπρίονο μέχρι το Omega Seamaster με κόφτη λέιζερ και από το στυλό με εκρηκτικά βλήματα μέχρι το τσιγάρο που εκτοξεύει υπνωτικό αέριο, για να μη μιλήσουμε βέβαια και για τα όλο και πιο εξωφρενικά αυτοκίνητα κάθε είδους, με τη βοήθεια των οποίων ο 007 κολυμπά, πετά ή γίνεται αόρατος όποτε χρειάζεται!

Η πραγματικότητα, βέβαια, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον κινηματογράφο, όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς εάν μιλήσει με απόστρατους στρατιωτικούς, που έχουν περάσει μέρος της καριέρας τους αποσπασμένοι σε επιχειρησιακές θέσεις στην ΚΥΠ (ΕΥΠ μετά το 1986) τη δεκαετία του 70 και του 80. Την εποχή αυτή, δεν υπήρχε ούτε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, ούτε Διαδίκτυο, ούτε ψηφιακή καταγραφή εικόνας και ήχου, ούτε και όλες οι τεχνολογικές ευκολίες που θεωρούμε σήμερα απολύτως δεδομένες. Αρκεί να σκεφτούμε ότι ο κατάσκοπος της προηγούμενης 25ετίας δεν είχε στη διάθεσή του ούτε το ελάχιστο από τις τεχνικές δυνατότητες που έχει σήμερα ένας 12χρονος με ένα smartphone! Έτσι, η ευκαιρία να δοκιμάσουμε στην πράξη μια αληθινή (ex-ΚΥΠ!) κατασκοπική φωτογραφική μηχανή της εποχής αυτής ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον διαδραστικό ταξίδι στον κόσμο του πραγματικού James Bond.

Η Tessina automatic 35mm είναι μια ελβετικής κατασκευής φωτογραφική μηχανή-μινιατούρα, που σχεδιάστηκε από τον αυστριακό Rudolph Steinec στα τέλη της δεκαετίας του 50 και ξεκίνησε να παράγεται στο Lugano της Ελβετίας από το 1957 μέχρι και το 1996. Σε αντίθεση με την Minox, την άλλη γνωστή μηχανή-μινιατούρα που χρησιμοποιεί ειδικό (και δυσεύρετο) φιλμ 8x11mm, η Tessina χρησιμοποιεί κανονικό φιλμ 35mm και βγάζει «μισό καρέ» με τη βοήθεια κατόπτρου που μεταφέρει την εικόνα στο φιλμ στραμμένη κατά 90 μοίρες. Εστιάζει από τα 30 εκατοστά (χωράει ακριβώς μια ολόκληρη σελίδα ενός εγγράφου) και έχει ρυθμιζόμενο διάφραγμα από f2.8 έως f22. Δεν διαθέτει φωτόμετρο, οπότε απαιτεί κάποια δευτερόλεπτα σκέψης και εμπειρίας πριν από τη λήψη, όμως διαθέτει ένα άλλο τεχνικό χαρακτηριστικό που μοιάζει «μαγικό»: διαθέτει μηχανικό motor drive, δηλαδή αυτόματη προώθηση του φιλμ με τη βοήθεια ενός ωρολογιακού ελατηρίου που κουρδίζει κάθε 7-8 λήψεις! Με το επιπλέον περιθώριο που δίνει και ο σκοτεινός θάλαμος στην εμφάνιση και εκτύπωση του ασπρόμαυρου φιλμ, διορθώνονται και κάποια λάθη φωτομέτρησης, οπότε με λίγη εξάσκηση τα αποτελέσματα είναι καλύτερα από αυτό που θα φανταζόταν κανείς από το μέγεθος και την όψη της μικρής φωτογραφικής μηχανής.

Για να τα δοκιμάσουμε όλα αυτά στην πράξη, “φορτώσαμε” ασπρόμαυρο 400άρι φιλμ στην ειδική μικρή κασέτα, οπλίσαμε την Tessina και διαπιστώσαμε ότι οι λήψεις σε εξωτερικούς χώρους με αρκετό φως είναι εύκολες και τα αποτελέσματα τυπώνονται σε πολύ καλή ποιότητα εικόνας. Όμως, ακόμα και σε ημίφως δωματίου, καταφέραμε να «κατασκοπεύσουμε» με επιτυχία, αντιγράφοντας έγγραφα και σχέδια όπως ακριβώς και ο James Bond στο «On Her Majesty’s Secret Service»!