Προκειμένου να επιταχυνθεί και να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία του ελέγχου 1.747 φορολογούμενων για « ασύμμετρο πλουτισμό», ο Υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης από τις 11 Οκτωβρίου με απόφαση του ανέθεσε τον έλεγχο των εκκρεμών υποθέσεων στα ΔΕΚ Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα, λόγω των καθυστερήσεων που διαπιστώθηκαν στην ολοκλήρωση του ελέγχου, με εντολή του έχει διαταχθεί η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθεί η ενδεχόμενη τέλεση πειθαρχικών παραπτωμάτων που αφορούν στη διαρροή απόρρητων φορολογικών στοιχείων, και να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτά έχουν τυχόν τελεσθεί.

Στους 1.747 ελεγχόμενους για « αιφνίδιο πλουτισμό» υπάγονται, σύμφωνα με όσα έχει δημοσιεύσει η εφημερίδα «6 μέρες», πρώην αρχηγός κόμματος, πρώην υπουργοί, βουλευτές, επιχειρηματίες, μεγαλοεργολάβοι, μεγαλοξενοδόχοι, δικηγόροι, γιατροί, ιδιοκτήτες ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και δεκάδες επαγγελματίες διαφόρων κατηγοριών με τεράστιες περιουσίες. Μεγάλο μέρος των ελεγχόμενων δραστηριοποιείται στα μεγάλα αστικά κέντρα, κυρίως στην Αθήνα, στον Πειραιά, στο υπόλοιπο Αττικής και στην Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα πάντοτε με τη λίστα της εφημερίδας στον μακρύ κατάλογο των νεοπλουτισάντων περιλαμβάνονται και είκοσι επτά Ηπειρώτες αρμοδιότητας των Δ.Ο.Υ. Ηπείρου , των οποίων τα ονόματα δεν επαναδημοσιεύω σεβόμενος τα προσωπικά τους δεδομένα. Κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί τον έλεγχο, αρκεί να γίνεται ισότιμα, ολοκληρωμένα και χωρίς εξαιρέσεις.

Είχα επισημάνει με σχετική αρθρογραφία μου ( τίτλος:Ιδού τα 11,6 δισεκ. ) τις πηγές απ΄ τις οποίες η Χώρα μας μπορούσε να αντλήσει εύκολα χρήματα από τον αιφνίδιο και παράνομο πλουτισμό, για να μην οδηγείται στην εύκολη λύση των περικοπών και στην εξαθλίωση μεγάλης μάζας πολιτών. Χαίρομαι που, έστω και αργά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον, κανένας δεν μπορεί να μη συμφωνεί με τη θέση μου ότι το Υπ. Οικονομικών έπρεπε να ξεκινήσει τους ελέγχους από το « σπίτι» του και ειδικότερα από τους ελεγκτές . Και αυτό, γιατί σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», από τη διασταύρωση στοιχείων που έκαναν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης και ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής φέρεται ότι τριάντα τρεις προϊστάμενοι ΔΟΥ και ελεγκτές ελεγκτικών κέντρων έστειλαν σε τράπεζες του εξωτερικού εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ , περισσότερα από 2,2 εκατ. ευρώ φέρονται να έχουν βγάλει στο εξωτερικό ένδεκα ελεγκτές εφοριακοί, πάνω από 4.000 εφοριακοί βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης και θα ακολουθήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα και οι υπάλληλοι πολεοδομιών που υπάγονται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που φτάνουν στους 3.500 Βέβαια ,ο ελεγχόμενος δε σημαίνει και ότι φοροδιαφεύγει , αφού του παρέχεται η δυνατότητα να επικαλεστεί και να παρουσιάσει έσοδα που απέκτησε το συγκεκριμένο διάστημα από διάφορες πηγές ή και να διορθώσει λάθη που έχουν γίνει με την κίνηση των λογαριασμών κλπ , ωστόσο, δε θα πρέπει και να κοιμάται ήσυχος.

Η « Θεία Νέμεσις» βέβαια θα επέρχονταν αλλά και η αξιοπιστία του κράτους θα είχε ενισχυθεί αν είχε προηγηθεί πρώτα ο έλεγχος των ελεγχόντων και αν ακολουθούσε ο έλεγχος των άλλων φορολογούμενων, χωρίς επικοινωνιακά τεχνάσματα και σκοπιμότητες. Είπαμε, η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται, αγαπητοί κύριοι του πολιτικού συστήματος.

kranasg.blogspot.gr- Giorgos Kranas ‏@kranasg

π.Οικον. Επιθεωρητής