Μελιτζάνες «χαρακωτές»

Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό μελιτζάνες αργίτικες, μακρόστενες
½ ποτήρι του κρασιού έ.π. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ξερά, σε κυβάκια
3-4 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1 κιλό ντομάτες, ψιλοκομμένες
1 κ.σ. πελτέ
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 πρέζα ζάχαρη
1 πρέζα κανέλα
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
½ ποτήρι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
150-200 γρ. κεφαλοτύρι, κομμένο σε μπαστουνάκια
150-200 γρ. γραβιέρα, κομμένη σε μπαστουνάκια
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες και με ένα κοφτερό μαχαίρι τις χαρακώνουμε σε 2 μέρη. Κατόπιν, σε φαρδύ τηγάνι, ζεσταίνουμε λίγο λάδι, τις τηγανίζουμε μέχρι να μαραθούν και τις αφήνουμε στην άκρη.
Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, αλατοπίπερο, τη ζάχαρη, την κανέλα, τον μαϊντανό και το κρασί.
Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει μέχρι να δέσει και να εξατμιστούν τα πολλά υγρά, για περίπου 15 λεπτά.
Στο μεταξύ, στις μελιτζάνες που έχουν κρυώσει ελαφρώς, σφηνώνουμε από 1 κομμάτι κεφαλοτύρι και 1 κομμάτι γραβιέρα στις 2 «χαρακιές» αντίστοιχα και τις αραδιάζουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα.
Περιχύνουμε τις μελιτζάνες με τη σάλτσα και τις αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά μέχρι να χυλώσει το φαγητό. Εναλλακτικά μπορούμε να στρώσουμε το φαγητό σε ταψί και να το ψήσουμε για περίπου 20 λεπτά στους 180°C.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk