Σόιμπλε: «Ειδική περίπτωση η Ελλάδα και όχι κακό παράδειγμα»

«Η Ελλάδα δεν συνιστά παράδειγμα προς αποφυγή, αλλά μια ειδική περίπτωση», υποστήριξε ο Β. Σόιμπλε μιλώντας στο Στρασβούργο σε εκδήλωση για την κρίση στην ευρωζώνη και την έξοδο από αυτή.

«Η Ελλάδα δεν συνιστά παράδειγμα προς αποφυγή, αλλά μια ειδική περίπτωση», υποστήριξε ο Β. Σόιμπλε μιλώντας στο Στρασβούργο σε εκδήλωση για την κρίση στην ευρωζώνη και την έξοδο από αυτή.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε για άλλη μια φορά τη σημασία επίδειξης αλληλεγγύης στην Ευρώπη για την υπέρβαση των προβλημάτων, μην παραλείποντας βεβαίως να τονίσει και την σημασία των μεταρρυθμίσεων κυρίως στις υπερχρεωμένες χώρες για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ΟΝΕ.

Αναφερθείς στις προτάσεις που αφορούν την αμοιβαιοποίηση του χρέους επανέλαβε την πάγια θέση του ότι κάτι τέτοιο χωρίς εγγυήσεις θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξάλειψη των κινήτρων για μείωση των χρεών.

Ειδικότερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν συνιστά παράδειγμα προς αποφυγή, αλλά μια ειδική περίπτωση», μιλώντας στο Στρασβούργο με θέμα την κρίση στην ευρωζώνη και την έξοδο απ’ αυτήν -σε μια εκδήλωση υπό τον τίτλο «Which way out for the Euro zone», που έγινε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, με πρωτοβουλία της γαλλικής Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (ΕΝΑ) και τη συνεργασία του European Identity and Global Perspective, στο πλαίσιο επιμορφωτικού σεμιναρίου για φοιτητές από το γαλλικό και διεθνές περιβάλλον.

Απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήματα σπουδαστών που αφορούσαν την κριτική η οποία ασκείται στην ΕΕ από ορισμένους Ευρωπαίους πολίτες, μεταξύ των οποίων και Έλληνες, αποσαφήνισε ότι «επαφίεται στους πολιτικούς να καταστήσουν κατανοητό στους ευρωπαίους πολίτες ότι η ευθύνη για την Ευρώπη είναι κοινή και πως πρέπει να επιδειχθεί αλληλεγγύη για την υπέρβαση των προβλημάτων, ιδιαιτέρως στους δύσκολους καιρούς μίας κρίσης όπως αυτή που βιώνει σήμερα η Ευρώπη».

«Είναι ζωτικής σημασίας να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση μέσω της πραγματοποίησης μεταρρυθμίσεων» υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας στη συνέχεια τη σημασία υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες της Ευρώπης με υψηλά χρέη με στόχο την επίτευξη μεγαλύτερης ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης.

«Η αμοιβαιοποίηση του χρέους χωρίς εγγυήσεις», είπε επαναλαμβάνοντας μια πάγια τοποθέτησή του, «θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξάλειψη των κινήτρων για μείωση των χρεών στις υπερχρεωμένες χώρες».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σπουδαστών για τη σημασία της γαλλογερμανικής συνεργασίας για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ο Σόιμπλε, υποστήριξε ότι η Γαλλία και η Γερμανία αποτελούν το στήριγμα της Ευρώπης και θα πρέπει να συνεχιστεί και στο μέλλον η καλή συνεργασία που είχαν μέχρι στιγμής.

Σε ερώτημα σπουδάστριας κινεζικής καταγωγής, η οποία ανέφερε ότι «συχνά τα κινεζικά ΜΜΕ παρουσιάζουν τις ΗΠΑ ως υπεύθυνες για την ευρωπαϊκή κρίση», απάντησε ότι η ευθύνη για την τρέχουσα ευρωπαϊκή κρίση είναι της Ευρώπης, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι στο παγκοσμιοποιημένο σύγχρονο περιβάλλον οι οικονομίες είναι αλληλοεξαρτώμενες και πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κανείς δεν μπορεί να λειτουργήσει με απόλυτη ανεξαρτησία.

Χρειαζόμαστε την Ευρώπη γιατί η Ευρώπη μπορεί να διασφαλίσει τη συνολική ευημερία, υπογράμμισε ο Σόιμπλε, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Μαζί χάνουμε και μαζί κερδίζουμε. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική εκτός από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων πολιτών προς τα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και την δημοκρατική έγκριση των ενεργειών τους, ο κ. Σόιμπλε πρότεινε αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη, μεταφορά των αρμοδιοτήτων από το εθνικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υποστηρίζοντας ακόμη και την άμεση εκλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το σύνολο των ευρωπαίων.

Πρέπει να δημιουργήσουμε νέες υπερεθνικές δομές στην ευρωπαϊκή διακυβέρνηση, είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι αυτό θα πρέπει να είναι το επόμενο λογικό βήμα προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ενότητας και ολοκλήρωσης.

Υπεραμύνθηκε, τέλος της άποψης ότι, η διασφάλιση της μεγαλύτερης δημοκρατικής νομιμότητας στην Ευρώπη, απαιτεί την μεταφορά των εθνικών αρμοδιοτήτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk