Μπερνάνκι: Ενιαία δημοσιονομική πολιτική θα σώσει το ευρώ

Ενιαία δημοσιονομική πολιτική στην Ευρωζώνη θα της επέτρεπε να λύσει «πολλά από τα προβλήματά» της, υποστήριξε ο πρόεδρος της αμερικανικής Fed Μπεν Μπερνάνκι, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η επίτευξη κάτι τέτοιου θα ήταν «αρκετά περίπλοκη διαδικασία»

Ενιαία δημοσιονομική πολιτική στην Ευρωζώνη θα της επέτρεπε να λύσει «πολλά από τα προβλήματά» της, υποστήριξε ο πρόεδρος της αμερικανικής Fed Μπεν Μπερνάνκι, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η επίτευξη κάτι τέτοιου θα ήταν «αρκετά περίπλοκη διαδικασία».

Χαρακτηρίζοντας «πολύ δύσκολη» την κατάσταση στην Ευρωζώνη, ο Μπερνάνκι ανέφερε σε συνέδριο στην Ουάσινγκτον ότι «το θεμελιώδες πρόβλημα είναι ότι οι χώρες του ευρώ διαθέτουν μια ενιαία κεντρική τράπεζα, όμως, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, δεν έχουν μια μοναδική και ενιαία δημοσιονομική πολιτική».

Σύμφωνα με τον Μπερνάνκι, μια δημοσιονομική ένωση θα επιτρέψει «χωρίς αμφιβολία στη ζώνη του ευρώ να αντιμετωπίσει πολλά από τα προβλήματά της», αναμεσά τους και τις εντάσεις στον τραπεζικό τομέα που σχετίζονται με την κρίση χρέους των κρατών.

Ο πρόεδρος της Fed αναγνώρισε πάντως ότι η διαδικασία για να γίνει αυτό θα είναι αναγκαστικά «πολύπλοκη»: «Το να επιτευχθεί (αυτή η ένωση) είναι πολύ δύσκολο, επειδή υπάρχουν 17 διαφορετικές χώρες και κάθε φορολογούμενος θέλει η χώρα του να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο» ανέφερε.

Ο Μπερνάνκι επανέλαβε επίσης ότι η κρίση στην Ευρώπη έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών, περιορίζοντας τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού και τροφοδοτώντας τις εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η κρίση στην Ευρώπη «επιβραδύνει την οικονομική ανάκαμψη» στις ΗΠΑ επανέλαβε ο πρόεδρος της Fed.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk