Χαμηλότερα τα επιτόκια στις προθεσμιακές

Υποχωρούν οι αποδόσεις των προθεσµιακών καταθέσεων, τόσο εξαιτίας της µείωσης των επιτοκίων του ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά 0,25% τον περασµένο µήνα, όσο και λόγω της αποκατάστασης κλίµατος ηρεµίας στην αγορά µετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου και τον σχηµατισµό κυβέρνησης συνεργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη δεύτερη εκλογική αναµέτρηση ως σήµερα υπολογίζεται ότι έχουν επιστρέψει στις τράπεζες κεφάλαια ύψους 12 δισ. ευρώ.

Υποχωρούν οι αποδόσεις των προθεσµιακών καταθέσεων, τόσο εξαιτίας της µείωσης των επιτοκίων του ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά 0,25% τον περασµένο µήνα, όσο και λόγω της αποκατάστασης κλίµατος ηρεµίας στην αγορά µετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου και τον σχηµατισµό κυβέρνησης συνεργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη δεύτερη εκλογική αναµέτρηση ως σήµερα υπολογίζεται ότι έχουν επιστρέψει στις τράπεζες κεφάλαια ύψους 12 δισ. ευρώ. Το γεγονός αυτό χαλάρωσε τις πιέσεις στα χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα, τα οποία προχωρούν σε εκλογίκευση των επιτοκίων που πλήρωναν σε καταθέτες για την προσέλκυση ρευστότητας.
Αυτό είναι φανερό στους λογαριασμούς προθεσμίας, οι αποδόσεις των οποίων έχουν υποχωρήσει περισσότερο από αυτές άλλων καταθετικών προϊόντων. Αλλωστε τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων ήταν αυτά που είχαν καταγράψει τη μεγαλύτερη άνοδο κατά τη διάρκεια της διπλής προεκλογικής περιόδου. Η υποχώρηση των αποδόσεων είναι κατά μέσον όρο μεγαλύτερη της μείωσης του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ανέρχεται ακόμα και σε μισή ποσοστιαία μονάδα. Πρόκειται για τον δεύτερο κύκλο μειώσεων που καταγράφεται μετά τις εκλογές και ο οποίος εξελίσσεται αθόρυβα.
Οσο μεγαλύτερη είναι η περίοδος που δεσμεύονται τα χρήματα, τόσο υψηλότερο είναι το επιτόκιο που προσφέρουν οι τράπεζες. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση ανάμεσα στα επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι για ποσό, π.χ., 50.000 ευρώ σε τρίμηνο προθεσμιακή κατάθεση το εύρος των προσφερόμενων επιτοκίων διαμορφώνεται από 1,35% ως 5,20%. Η διαφορά αυτή συνδέεται με την ανάγκη κάθε τράπεζας για ρευστότητα. Οσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη, τόσο υψηλότερο είναι το επιτόκιο. Ως εκ τούτου υψηλότερο επιτόκιο προσφέρουν συνήθως οι μικρότερες τράπεζες και οι πιο αδύναμες, οι οποίες είτε δεν μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια από την αγορά είτε θα πρέπει να πληρώσουν ακριβά το χρήμα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk