«Πληρώστε και κλείστε ανέλεγκτες χρήσεις»

Νέα αυτόματη διαδικασία ελέγχου που θα θυμίζει κατά πολύ την πρόσφατη περαίωση ανέλεγκτων φορολογικών χρήσεων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων πρόκειται να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών σε μία προσπάθεια να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα και να μειωθεί η «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό που μέχρι στιγμή είναι 1,4 δισ. ευρώ

Νέα αυτόματη διαδικασία ελέγχου που θα θυμίζει κατά πολύ την πρόσφατη περαίωση ανέλεγκτων φορολογικών χρήσεων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων πρόκειται να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών σε μία προσπάθεια να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα και να μειωθεί η «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό που μέχρι στιγμή είναι 1,4 δισ. ευρώ.

Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης μιλώντας σήμερα το πρωί στον Real Fm, αναφέρθηκε στο θέμα των εσόδων και στην υστέρηση που παρουσιάζουν γιατί όπως λέει έχουν καθυστερήσει οι διαδικασίες υποβολής δηλώσεων. Ο ίδιος δήλωσε ότι θα ενεργοποιηθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός για να εισπραχθούν φόροι από ανέλεγκτες υποθέσεις
Οπως ανέφερε ο κ. Μαυραγάνης, «θα χρησιμοποιήσουμε εγκύκλιο για συνοπτικό έλεγχο. Υπάρχει μία λίστα με φορολογικά αντικείμενα που ελέγχονται και η διαδικασία είναι γρήγορη. Υπάρχουν επιχειρήσεις που ξέρουν ότι θα πληρώσουν όμως δεν έχει ενεργοποιηθεί αυτή η διαδικασία τον τελευταίο καιρό. Θα επιδιώξουμε να απλοποιήσουμε το σύστημα, πρέπει να έχουμε ένα σύστημα κατανοητό να μην είναι γραφειοκρατικό και να μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί».
Ουσιαστικά ο νέος υφυπουργός Οικονομικών έδωσε το πράσινο φως ώστε οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες να προχωρήσουν στην εφαρμογή ενός νέου συστήματος που σύντομα θα ανακοινωθεί και το οποίο θα βασίζεται στη λογική «διαδικασίες εξπρές στους ελέγχους» ώστε να μειωθεί ο χρόνος των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και οι επιτηδευματίες να πληρώνουν ένα ποσό που θα προκύπτει από μαθηματικό τύπο για να κλείσουν τις εκκρεμότητες του παρελθόντος.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος» το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να εφαρμόσει μία διαδικασία αυτόματου ελέγχου στα πρότυπα της περαίωσης και στην οποία θα μπορούν να ενταχθούν χιλιάδες επιχειρήσεις που δεν έχουν ακολουθήσει τη διαδικασία της αυτοπεραίωσης, ενώ θα υπάρχει πρόβλεψη ακόμη και για εκείνες που έχουν ενταχθεί στην αυτοπεραίωση να πληρώσουν ένα ποσό ώστε να μην βρεθούν στο δείγμα ελέγχου που κάθε χρόνο προκύπτει με υπουργική απόφαση.
Το μέτρο αυτό, που θα πρέπει να λάβει την έγκριση της Τρόικας, εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών ότι είναι υπέρ των εσόδων καθώς με ταχείς διαδικασίες το κράτος θα εισπράξει έσοδα, ενώ και οι εφορίες θα κλείσουν χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις που λόγου του συσσωρευμένου όγκου τους με μαθηματική ακρίβεια δεν θα ελεγχθούν ποτέ. Επίσης, επιτηδευματίες που έχουν ανοικτά θέματα με την εφορία μπορούν να πληρώσουν και να κλείσουν τις ανέλεγκτες χρήσεις ώστε από δω και πέρα να γνωρίζουν ότι αν υποπέσουν σε κάποια φορολογική παράβαση θα εντοπιστούν με μεγαλύτερη ευκολία αφού θα έχει απαλλαγεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός από τα βάρη του παρελθόντος.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk