Η δραχμή τρομάζει το ΧΑ

Το ασταθές πολιτικό τοπίο και οι πιέσεις των εταίρων και των αγορών που αυξάνουν τις πιθανότητες εξόδου της χώρας από το ευρώ προκαλούν μεγάλες διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, το οποίο βρέθηκε σε χαμηλά 20ετίας, με τις απώλειες των μετοχών στα χρόνια του μνημονίου να κυμαίνονται στα 80 δισ. ευρώ.

Το ασταθές πολιτικό τοπίο και οι πιέσεις των εταίρων και των αγορών που αυξάνουν τις πιθανότητες εξόδου της χώρας από το ευρώ προκαλούν μεγάλες διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, το οποίο βρέθηκε σε χαμηλά 20ετίας, με τις απώλειες των μετοχών στα χρόνια του μνημονίου να κυμαίνονται στα 80 δισ. ευρώ.
Η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών αυξάνουν τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, εκτίμησε ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch, υπογραμμίζοντας ότι αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ λόγω της πολιτικής κρίσης ή της αδυναμίας της οικονομίας της να προσαρμοστεί, τότε θα θέσει πιθανώς όλες τις οικονομίες της ευρωζώνης σε παρακολούθηση για υποβάθμιση (Rating Watch Negative). Είναι δε πιθανό να υποβαθμιστούν όσες οικονομίες είναι ήδη σε Rating Watch Negative, δηλαδή Γαλλία, Κύπρος, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σλοβενία και Βέλγιο.
Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι διαχειρίσιμη και όχι καταστρεπτική για την ευρωζώνη, αναφέρουν πάντως οικονομολόγοι ξένων τραπεζών, οι οποίες θεωρούν ολοένα και πιθανότερο το γεγονός να εγκαταλείψει η Αθήνα το κοινό νόμισμα, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι οι ζημιές θα ήταν περιορισμένες, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους βρίσκεται πλέον στα χέρια της ΕΚΤ, των ελληνικών τραπεζών και κερδοσκόπων όπως hedge funds, που δεν μπορούν να θέσουν σε μεγάλο κίνδυνο το σύνολο της ευρωζώνης.
Το 57% από τους 1.253 επενδυτές, αναλυτές και traders που είναι συνδρομητές στο Bloomberg θεωρούν εξάλλου ότι τουλάχιστον μία χώρα θα εγκαταλείψει το ευρώ ως το τέλος του 2012.
Τα μεγαλύτερα βρετανικά πρακτορεία στοιχημάτων πάντως, William Hill Plc και Ladbrokes Plc, σταμάτησαν από το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης να δέχονται στοιχήματα στην πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αν και η Ladbrokes συνεχίζει να δέχεται στοιχήματα στην πιθανότητα το Χρηματιστήριο Αθηνών να χάσει ως το τέλος του 2012 περισσότερο από το 25% της αξίας του σε μία μόνο ημέρα συναλλαγών.

Κέρδη παρά το PSI για την Τράπεζα Κύπρου
* Κέρδη 99 εκατ. ευρώ μετά τη φορολογία και εξαιρουμένης της μεταβολής στην εύλογη αξία σχετικών παραγώγων αντιστάθμισης ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου και της σχετικής αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης εμφάνισε η Τράπεζα Κύπρου το α’ τρίμηνο του 2012. Σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο τα μεγέθη της είναι ενισχυμένα κατά 33%.
* Τα κέρδη του συγκροτήματος πριν από τις προβλέψεις ανήλθαν σε 219 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 25%, ενώ τα κέρδη μετά τη φορολογία ανήλθαν σε 295 εκατ. ευρώ, επηρεαζόμενα θετικά από την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση για την απομείωση των ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου.
* Στις 31 Μαρτίου 2012 ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του συγκροτήματος ανήλθε σε 9,2%, με τον δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων και τον δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων να ανέρχονται σε 6,8% και 8,9% αντίστοιχα, μετά την κεφαλαιακή ενίσχυση των 592 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2012.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία