Μεγάλες εταιρίες από διάφορους τομείς ενώνουν τις δυνάμεις τους στην προσπάθεια ανάπτυξης μιας τεχνολογίας που θα επιτρέπει την ασύρματη φόρτιση συσκευών καθημερινής χρήσης όπως κινητά τηλέφωνα, φορητοί υπολογιστές, ταμπλέτες και ψηφιακές κάμερες μέχρι και ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες. Οι εταιρίες δημιούργησαν γι αυτόν το σκοπό τη «Συμμαχία Ασύρματης Ισχύος» (Alliance for Wireless Power – A4WP).

Ο ασύρματος κόμβος

Στη Συμμαχία συμμετέχουν εταιρίες όπως η Samsung, η Qualcomm, η Duracell-Powermat κ.α. Στόχος τους είναι η κατασκευή ενός «κόμβου», μια κεντρικής μονάδας, η οποία θα φορτίζει ασύρματα όλες τις συσκευές που βρίσκονται στο βεληνεκές της. Για να συμβεί αυτό βέβαια θα πρέπει όλες οι εταιρίες να χρησιμοποιούν τις ίδιες προδιαγραφές που θα επιτρέψουν την ασύρματη φόρτιση και μάλιστα από μια κοινή πηγή παροχής ενέργειας. Η δημιουργία ενός τέτοιου κόμβου θα απελευθερώσει τους κατόχους των συσκευών που δεν θα χρειάζεται πια να αναζητούν πρίζες και φορτιστές.

Οι δύο προκλήσεις που καλούνται οι εταιρίες να αντιμετωπίσουν είναι η αποτελεσματικότητα και το κόστος. Υπάρχει απώλεια ενέργειας στα σημερινά συστήματα ασύρματης φόρτισης, κάτι που πρέπει να αλλάξει, ενώ το νέο σύστημα θα πρέπει να χρησιμοποιεί φτηνά υλικά ώστε να είναι προσιτό σε όλους.


H Samsung παρουσίασε πριν λίγες μέρες το Galaxy S3 το οποίο φορτίζεται ασύρματα