Τα δυτικά ΜΜΕ γράφουν για την Ελλάδα

Στις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα για τον σχηματισμό κυβέρνησης επικεντρώνεται ο ξένος Τύπος, ενώ εκφράζει την ανησυχία ότι αυξάνεται η πιθανότητα να οδηγηθεί η Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης. Ωστόσο, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης παραδέχονται ότι μία αλλαγή πολιτικής, τόσο στην Ελλάδα, όσο και εντός της ΕΕ είναι απαραίτητη.

Στις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα για τον σχηματισμό κυβέρνησης επικεντρώνεται ο ξένος Τύπος, ενώ εκφράζει την ανησυχία ότι αυξάνεται η πιθανότητα να οδηγηθεί η Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης. Ωστόσο, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης παραδέχονται ότι μία αλλαγή πολιτικής, τόσο στην Ελλάδα, όσο και εντός της ΕΕ είναι απαραίτητη.

«Ελληνική απειλή για εγκατάλειψη της ευρωπαϊκής συμφωνίας διάσωσης»
: Αυτός είναι ο τίτλος του άρθρου του BBC, το οποίο αναφέρεται στις προσπάθειες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. «Το οικονομικό χάος προκάλεσε τεράστια κοινωνική αναταραχή στην Ελλάδα και οδήγησε σε μια βαθιά δυσπιστία προς τα κόμματα που θεωρούνται «αρχιτέκτονες» της λιτότητας» αναφέρει το BBC.

H EE κινείται προς χαλάρωση της μέγκενης της λιτότητας, γράφει ο βρετανικός Guardian. «Οι Βρυξέλλες καλούν σε αλλαγή προς την ανάπτυξη, καθώς ο ηγέτης της Αριστεράς, Αλέξης Τσίπρας εντείνει την ελληνική ανταρσία» συνεχίζει η εφημερίδα, αναφερόμενη στις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι εκτός από τα μέτρα λιτότητας θα πρέπει να ληφθούν και μέτρα για την ανάπτυξη.

«Λιγοστεύει η γερμανική υπομονή με την Ελλάδα, καθώς το ευρώ εξασθενεί» είναι ο τίτλος των New York Times. «Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, η ιδέα ότι η Ελλάδα θα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη ήταν σχεδόν αδιανόητη. Τώρα, με τα ενδυναμωμένα (από τις εκλογές) πολιτικά κόμματα να αρνούνται να τηρήσουν τους κανόνες της συμφωνίας της χώρας για διεθνή βοήθεια και τους Ευρωπαίους ηγέτες να μιλούν με σκληρή γλώσσα, αυτό το αποτέλεσμα φαίνεται όλο και πιο πιθανό» γράφει η εφημερίδα.

«Η (γερμανική) απογοήτευση με την Ελλάδα είναι αναμφισβήτητη. Υπάρχει μια αυξανόμενη πεποίθηση ότι έγκειται στην Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ότι η Ευρώπη σταματά να διαπραγματεύεται»
αναφέρουν οι New York Times.

Σε ανάλυση τους, οι New York Times αναφέρουν ότι οι τραπεζίτες ανησυχούν ιδιαίτερα για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να τεθεί σε δημόσιο έλεγχο το τραπεζικό σύστημα (να κρατικοποιηθούν οι τράπεζες), προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και να συμβάλουν έτσι στην πραγματική οικονομία.

Οι Financial Times γράφουν ότι η Αριστερά επιτίθεται στη βάρβαρη λιτότητα. Επισημαίνουν ότι η Ελλάδα οδεύει προς μετωπική σύγκρουση με τους ξένους δανειστές της, με αποτέλεσμα να εγείρονται ερωτήματα για το μέλλον της χώρας στην Ευρωζώνη. εφημερίδα αναφέρεται και στις δηλώσεις του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Γιόργκ Άσμουσεν, κάνοντας λόγο για ασυνήθιστα ωμή παρέμβαση, αφού για πρώτη φορά η τράπεζα θέτει ανοιχτά θέμα αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

«Η αναταραχή στην Ελλάδα αυξάνει τον κίνδυνο για το ευρώ» αναφέρει η Wall Street Journal. «Η σχετικά ήρεμη αντίδραση των χρηματοπιστωτικών αγορών στην ελληνική κρίση συγκαλύπτει αυξημένους κινδύνους ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε έναν δρόμο που οδηγεί προς έξοδο της από τη ζώνη του ευρώ, με συνέπειες δύσκολα προβλεπόμενες» συνεχίζει.


«Και τώρα κυρία Μέρκελ»
; επιγράφεται άρθρο της εφημερίδας Bild για το τι μέλει γενέσθαι μετά τις εκλογές σε Ελλάδα, Γαλλία και στο κρατίδιο Σλέσβιχ Χόλσταϊν. Με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα η εφημερίδα σχολιάζει: «Ο ελληνικός λαός ψήφισε –και ήταν ένα σοκ για την Ευρώπη. Σε μια δημοκρατία κάθε ψηφοφόρος έχει το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής. Και κανένας δεν θα αρνηθεί στους Έλληνες αυτό το δικαίωμα. Όμως μια ελεύθερη επιλογή μπορεί να έχει και συνέπειες. Για αυτό και επιτρέπεται η ερώτηση: Γνωρίζουν οι Έλληνες, γνωρίζουν τα κόμματα τι ρισκάρουν; Μετά από αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ένα σχέδιο Β΄: Πώς μπορεί η ευρωζώνη να συνεχίσει να υφίσταται χωρίς την Ελλάδα;».

«Τι θα γίνει αν η νέα ελληνική κυβέρνηση ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση από την τρόικα ή απορρίψει περαιτέρω μέτρα λιτότητας», διερωτάται η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Όσο και αν επιμένει η Κομισιόν ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει να συμφωνηθέντα, αν η κυβέρνηση επιλέξει να παρεκκλίνει της μέχρι σήμερα πορείας τότε θα υπάρξουν επιπλοκές. Η κρίση χρέους θα αναζωπυρωθεί με τον κίνδυνο ενός ντόμινο στην Ευρωζώνη να επιστρέφει και πάλι στο προσκήνιο. Μακάρι να σχηματιστεί στην Ελλάδα μια κυβέρνηση της σύνεσης, η οποία να έχει πλήρη συνείδηση της ευθύνης της απέναντι στην πατρίδα και τους εταίρους. Την ίδια στιγμή δεν αποκλείονται βέβαια επαναληπτικές εκλογές. Το κλίμα ανασφάλειας παραμένει» γράφει η εφημερίδα.

«Πολλοί οργισμένοι Έλληνες έδειξαν να ικανοποιούνται από την υπόσχεση του Αλέξη Τσίπρα να μην επιστρέψει ούτε σεντ από τα χρέη» επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung. «Το ποιος όμως θα πληρώσει τις συντάξεις τους, θα εγγυηθεί τις καταθέσεις και θα κρατήσει εν ζωή νοσοκομεία και σχολεία τη μέρα που θα σταματήσει η αποπληρωμή του χρέους, δεν το αποκαλύπτει ο κύριος Τσίπρας. Αυτή είναι η πρόκληση στην οποία θα πρέπει να ανταποκριθεί η υπό διαμόρφωση νέα τάξη πραγμάτων. Θα καταφέρει να ξεπεράσει παλιά ένστικτα; Μια πρώτη ευκαιρία θα έχουν οι Έλληνες πολιτικοί τις επόμενες μέρες. Το εκλογικό αποτέλεσμα πιέζει προς τον συνασπισμό, τη συνεργασία και τον συμβιβασμό, στα οποία δεν υπάρχει παράδοση στην Ελλάδα. Ήρθε ωστόσο ο καιρός να δημιουργηθεί μια τέτοια παράδοση. Διαφορετικά η χώρα απειλείται με τα χειρότερα: συγκρούσεις στους δρόμους, χρεοκοπία και η κατρακύλα στην καταστροφή. Δυστυχώς πια τίποτα δεν αποκλείεται» συνεχίζει.

«Τέλος εποχής» επιγράφεται σχόλιο της Neue Zürcher Zeitung για τις ελληνικές εκλογές: «Η Ελλάδα θα πρέπει να αλλάξει ριζικά και όχι μόνο επειδή το ζητούν οι Βρυξέλλες. Χωρίς ένα αποτελεσματικό κράτος δεν θα υπάρξει ανάπτυξη. Οι πολιτικοί, είτε τάσσονται υπέρ της λιτότητας, είτε όχι, στερούνται σχεδίων ή οραμάτων που θα σταματούσαν την παρακμή και θα ανανέωναν το δημόσιο. Μόνο με τον εθνικισμό η χώρα δεν προχωρά. Δεν υπάρχει από μηχανής Θεός που εμφανίζεται από το πουθενά, αλλάζει την πορεία του τόπου και επιστρέφει γρήγορα και ανώδυνα τη χώρα στο δρόμο της υγιούς ανάπτυξης. Ακόμα και οι ελπίδες πολλών Ελλήνων σε μια νίκη του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία, δεν αλλάζουν τίποτα στο γεγονός αυτό» .

Από την πλευρά του, το Der Spiegel αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει προκαλέσει τρόμο στην Ευρώπη, ότι οι διαδικασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα έχουν φανερώσει την πολιτική κρίση εντός της ΕΕ, ενώ αναλυτής του γερμανικού περιοδικού τονίζει ότι απαιτείται νέα ευρωπαϊκή στρατηγική.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk