Πλάνες και ψευδαισθήσεις

Ο πρώτος γύρος των διερευνητικών εντολών κατά φαινόμενα θα εξαντληθεί χωρίς αποτέλεσμα. Ηδη ο κ. Αντ. Σαμαράς, αφού έκανε έναν πρώτο γύρο άκαρπων επαφών, παρέδωσε την εντολή και την παραλαμβάνει ο κ. Αλ.Τσίπρας. Το πιθανότερο είναι ότι ούτε αυτός θα επιτύχει σύγκληση απόψεων με τους υπόλοιπους αρχηγούς.Οι διαφορές είναι μεγάλες και αριθμητικά δεν βγαίνει μια κυβέρνηση με συγγενείς προς αυτόν δυνάμεις. Θα ακολουθήσει ο κ. Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος επίσης έχει προεξοφλήσει την αποτυχία, όπως προκύπτει από την πρότασή του για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Μια ενδεχόμενη πρόταση κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας – ΠαΣοΚ δεν στέκει βάσει των ποσοστών και των διαθέσιμων εδρών

Πλάνες και ψευδαισθήσεις | tovima.gr

Ο πρώτος γύρος των διερευνητικών εντολών κατά φαινόμενα θα εξαντληθεί χωρίς αποτέλεσμα. Ηδη ο κ. Αντ. Σαμαράς, αφού έκανε έναν πρώτο γύρο άκαρπων επαφών, παρέδωσε την εντολή και την παραλαμβάνει ο κ. Αλ.Τσίπρας. Το πιθανότερο είναι ότι ούτε αυτός θα επιτύχει σύγκληση απόψεων με τους υπόλοιπους αρχηγούς.Οι διαφορές είναι μεγάλες και αριθμητικά δεν βγαίνει μια κυβέρνηση με συγγενείς προς αυτόν δυνάμεις. Θα ακολουθήσει ο κ. Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος επίσης έχει προεξοφλήσει την αποτυχία, όπως προκύπτει από την πρότασή του για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Μια ενδεχόμενη πρόταση κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας – ΠαΣοΚ δεν στέκει βάσει των ποσοστών και των διαθέσιμων εδρών. Χωρίς την υποστήριξη ενός τρίτου κόμματος και συγκεκριμένα της ΔΗΜ.ΑΡ δεν μπορεί να συγκροτηθεί. Κάτι που όμως αρνείται ο κ. Φ. Κουβέλης. Κάπως έτσι εκτιμάται ότι θα κλείσει το αργότερο μέχρι το Σάββατο ο πρώτος κύκλος των διερευνητικών εντολών, για να αναλάβει στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ένα δεύτερο κύκλο, καλώντας όλους τους πολιτικούς αρχηγούς στο Προεδρικό Μέγαρο σε μια προσπάθεια συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης.

Αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει κάτω από ποιες συνθήκες θα εξελιχθεί η προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι κι αυτή θα αποβεί άκαρπη. Αν και αυτή η έσχατη προσπάθεια δεν έχει αποτέλεσμα θα σχηματισθεί υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό ανώτερο δικαστικό και μόνο σκοπό τη διεξαγωγή νέων εκλογών, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 17 Ιουνίου αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων εισαγωγής των αποφοίτων του Λυκείου στα πανεπιστήμια.

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα μεσολαβήσει στο μεσοδιάστημα αυτών των σαράντα ημερών μέχρι τις επόμενες εκλογές; Αν δηλαδή θα επιχειρηθεί η ανασυγκρότηση των ηττημένων κομματικών σχηματισμών και δεν θα αφεθούν προς λεηλασία από τα κερδισμένα κόμματα της Αριστεράς , της εθνολαϊκής δεξιάς και της εθνικιστικής ακροδεξιάς.

Και βεβαίως πολλά θα εξαρτηθούν από την αντίδραση της οικονομίας. Αν στην εγχώρια και στη διεθνή αγορά επικρατήσει η εκτίμηση ότι η Ελλάδα ξεφεύγει από τις υποχρεώσεις της και κινείται προς μονομερή άρνηση συμβατικών της υποχρεώσεων, τότε ντε φάκτο θα διαμορφωθεί η πεποίθηση ότι η χώρα οδεύει προς την έξοδο της ευρωζώνης. Ο κίνδυνος αυτός δεν αναγνωρίζεται από τους περισσότερους στην Ελλάδα. Εχει με τον καιρό διαμορφωθεί η πλάνη ότι μπορούμε να μην εφαρμόσουμε τα συμπεφωνημένα και να μείνουμε στην ευρωζώνη, με το επιχείρημα ότι οι εταίροι μας θα έχουν μεγαλύτερο κόστος από μια ενδεχόμενη έξοδό μας. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα δυστυχώς επιμένει να ζει με ψευδαισθήσεις και εμφανώς έχει προβλήματα κατανόησης της διεθνούς πραγματικότητας. Δρα και αποφασίζει με γνώμονα εγχώριες παραστάσεις, δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι μονομερείς πράξεις θα έχουν συνέπειες, ικανές να προκαλέσουν κλυδωνισμούς και αναστατώσεις στην οικονομία. Ωστόσο κάποια στιγμή φθάνει η ώρα του λογαριασμού. Από το 2009 και εντεύθεν όσοι έπαιξαν με την οικονομία ηττήθηκαν κατά κράτος. Πρώτος ο κ.Παπανδρέου που νόμισε ότι μπορούσε με μερεμέτια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Ακολούθως ο κ.Βενιζέλος που στην πρώτη φάση της θητείας του στο υπουργείο Οικονομίας πίστεψε ότι έχει περιθώρια, μεγάλης, διαπραγμάτευσης. Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς που επίσης υπερεκτίμησε τις διαπραγματευτικές δυνατότητές του. Τώρα είναι πιθανώς η σειρά του κ. Τσίπρα να νιώσει τις νομοτέλειες της οικονομίας, που τόσο αρνείται και νομίζει ότι είναι κατασκεύασμα των αγορών και όχι αποτέλεσμα των διαχρονικών διαρθρωτικών αδυναμιών του εγχώριου οικονομικού συστήματος.

Το ζήτημα ωστόσο είναι αν η χώρα έχει την πολυτέλεια να προσφέρει άπειρο χρόνο σε κόμματα και πρόσωπα να κατανοήσουν την ένταση και το βάθος των προβλημάτων που διεκδικούν να λύσουν…
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk