Π. Καψής: «Δεν υπάρχει θέμα αυτή τη στιγμή για τα ειδικά μισθολόγια»

«Δεν υπάρχει θέμα να ανοίξουμε αυτή τη στιγμή τα ειδικά μισθολόγια» δήλωσε o υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Π. Καψής, μιλώντας την Παρασκευή το μεσημέρι στον BHMA FΜ. Η τοποθέτηση ήλθε ως απάντηση στις πληροφορίες ότι η τρόικα ζητεί την επέκταση του Ενιαίου Μισθολογίου που εφαρμόζεται στο Δημόσιο και στα λεγόμενα «εδικά μισθολόγια» του Δημοσίου που αφορούν μεταξύ άλλων τους ένστολους, τους γιατρούς και τους δικαστικούς

«Δεν υπάρχει θέμα να ανοίξουμε αυτή τη στιγμή τα ειδικά μισθολόγια» δήλωσε o υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Π. Καψής, μιλώντας την Παρασκευή το μεσημέρι στον BHMA FΜ. Η τοποθέτηση ήλθε ως απάντηση στις πληροφορίες ότι η τρόικα ζητεί την επέκταση του Ενιαίου Μισθολογίου που εφαρμόζεται στο Δημόσιο και στα λεγόμενα «εδικά μισθολόγια» του Δημοσίου που αφορούν μεταξύ άλλων τους ένστολους, τους γιατρούς και τους δικαστικούς.

«Είναι φανερό ότι υπάρχει πρόοδος και ελπίζουμε το συντομότερο δυνατόν να κλείσουμε» δήλωσε για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για την εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων (PSI). Ερωτηθείς αν ως τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας θα έχει μορφοποιηθεί το βασικό περίγραμμα της συμφωνίας απάντησε με τα εξής: «Tο περίγραμμα, ίσως έχει ήδη μορφοποιηθεί. Ελπίζουμε να έχει ολοκληρωθεί. Το ζήτημα είναι πάντως, να ολοκληρωθεί η συμφωνία, να κλείσει τελείως».

Για τον τρόπο που θα καλυφθεί η δημοσιονομική «τρύπα» του 2011 δήλωσε ότι «το θέμα των περικοπών των δαπανών είναι άμεσο γιατί έχει πέσει έξω ο Προϋπολογισμός κατά 2 δισ. και άρα υπάρχει ανάγκη κάποιων πρόσθετων περικοπών». Πρόσθεσε ότι «αυτό θα αποφασιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες».

«Οχι» για αντικειμενικές και νέους φόρους

Ο κ. Καψής εμφανίστηκε αρνητικός ως προς το ενδεχόμενο αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. «Η πρόβλεψή μου είναι ότι δεν θα έχουμε αύξηση γιατί αυτή τη στιγμή στην αγορά έχουμε πτώση των τιμών και θα είναι δύσκολο. Είναι ένα παράδειγμα μιας πρόβλεψης που δε θεωρώ πιθανό ότι θα αποφασισθεί, νομίζω ότι δεν θα γίνει» είπε. «Δεν προβλέπονται αυξήσεις φόρων» πρόσθεσε σε άλλο σημείο.

Για το φλέγον ζήτημα του 13ου και ο 14ου μισθού δήλωσε ότι «τώρα γίνεται διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους και δεν θα τοποθετηθεί η κυβέρνηση εάν δεν φέρει αποτελέσματα αυτός ο διάλογος».

Ερωτηθείς για την προτροπή της τρόικας η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνει με προνομιούχες μετοχές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε το θέμα ανοιχτό: «Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα αποφασιστεί. Δεν έχει λήξει ακόμη» δήλωσε.

Για το αίτημα της τρόικας να υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο αναφέρθηκε στην «εκτίμηση του κ. Ρέππα ότι οι 150.000 λιγότεροι εργαζόμενοι στο Δημόσιο μπορεί να προκύψουν μόνο μέσα από τις φυσικές αποχωρήσεις και τον περιορισμό των προσλήψεων». Χαρακτήρισε όμως ανοιχτό το ζήτημα της αξιολόγησης.

«10 δύσκολα χρόνια»

«Εχουμε μπροστά μας 10 δύσκολα χρόνια -αναφέρω μια εκτίμηση- για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τον τρόπο που λειτουργεί το Δημόσιο, τον τρόπο που λειτουργεί η οικονομία» σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας. «Δεν είναι 10 χρόνια λιτότητας. Είναι 10 χρόνια προσπάθειας να αλλάξουμε. Υπολογίζω ότι η λιτότητα σε ένα-δύο χρόνια θα αλλάξει» διευκρίνισε.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk