Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έναντι του γεν και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2010 έναντι του δολαρίου υποχώρησε σήμερα το πρωί το ευρώ ενόψει του πρώτου τετ-α-τετ Μέρκελ-Σαρκοζί για το 2012 που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Βερολίνο. Στην ατζέντα των δύο ηγετών είναι η προετοιμασία της δημοσιονομικής σύγκλισης της ευρωζώνης, που θεωρείται απαραίτητη για τη διάσωση του ευρώ και η οποία, όπως συμφωνήθηκε λίγο πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Μαρτίου.

Οι Μέρκελ και Σαρκοζί θα εξετάσουν επίσης και την πορεία της «ελληνικής υπόθεσης», δεδομένου ότι πληθαίνουν οι δηλώσεις και τα δημοσιεύματα περί της ανάγκης το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές πρέπει να είναι μεγαλύτερο του 50% που συζητείται, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος – οι Financial Times δημοσιεύουν σήμερα πληροφορίες ότι οι τράπεζες έχουν έχει ήδη αποδεχθεί «κούρεμα» από 55% έως 60%.

Το ευρώ υποχώρησε το πρωί κάτω από τα 98,5 γεν, ενώ έπεσε έως τα 1,2666 δολάρια καθώς η γαλλογερμανική συνάντηση κορυφής εντείνει την αγωνία για την τύχη του ευρώ και της ευρωζώνης. Η καταβαράθρωση του ευρώ έγινε τη νύχτα. Το μεσημέρι της Δευτέρας το ευρωπαϊκό νόμισμα ανέκαμψε στα 1,2778 δολάρια (τα μεσάνυχτα η ισοτιμία του με το αμερικανικό νόμισμα ήταν στα 1,2705 δολάρια).

Δεδομένου ότι η συνάντηση Μέρκελ – Σαρκοζί θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) και η κοινή συνέντευξη τύπου που θα δώσουν οι δύο ηγέτες θα ξεκινήσει στις 14.30′ (επίσης ώρα Ελλάδος), αντιλαμβάνεται κανείς ότι η νευρικότητα στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος θα είναι σήμερα μεγάλη τουλάχιστον έως το απόγευμα.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα εκτιμάται πάντως ότι θα πλήξουν (μετά το πέρας της συνάντησης Μέρκελ-Σαρκοζί, ενδεχομένως και τις επόμενες ημέρες) οι φήμες περί νέας χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η αρμόδια για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής επιτροπή της ΕΚΤ συνεδριάζει την Πέμπτη και αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο στο 1% το βασικό προεξοφλητικό επιτόκιο του ευρώ.

Ωστόσο πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που φέρουν το νέο πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να προχωρεί σύντομα σε νέες μειώσεις του κόστους δανεισμού υιοθετώντας, έστω και «ανομολόγητα», την πολιτική του αμερικανού ομολόγου του Μπεν Μπερνάνκι. Έρευνα του Bloomberg αναφέρει σήμερα ότι η ανάγκη τόνωσης της ρευστότητας στην ευρωζώνη (που επίσης θα προωθηθεί και με άλλα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης) αποτελεί μια νομοτέλεια για τον Ντράγκι και την ΕΚΤ όσο διαπιστώνεται ότι η οικονομία της ευρωζώνης διολισθαίνει στο τέλμα της ύφεσης.

Ενδιαφέρον έχει η σύγκριση του Ντράγκι και του προκατόχου του, γάλλου ευρωτραπεζίτη Ζαν-Κλοντ Τρισέ, που επιχειρεί μιλώντας στο αμερικανικό πρακτορείο ο Λόρενς Μπουν, επικεφαλής οικονομολόγος της Bank of America και της Jefferies International.

«Μέσα σε δύο μόλις μήνες διαπιστώνει κανείς μια αξιόλογη διαφορά πολιτικής μεταξύ του Ντράγκι και του Τρισέ. Αν τοποθετήσει κανείς τον Μπερνάνκι στο άκρο μιας κλίμακας και στο άλλο άκρο τοποθετήσει τον Τρισέ, θα διαπιστώσει ότι ο Ντράγκι κινείται διαρκώς προς την τον Μπερνάνκι», είπε χαρακτηριστικά ο αμερικανός αναλυτής.

Οι ειδικοί περί τα συναλλαγματικά αναλυτές θεωρούν ότι το προσεχές χρονικό διάστημα – και κατά τη διάρκεια ολόκληρου του 2012 πιθανότατα – η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου και των άλλων «μεγάλων» νομισμάτων θα υποχωρεί εξ αιτίας ακριβώς της ανάγκης για τόνωση της ρευστότητας στην ευρωζώνη από την ΕΚΤ.

«Ο μοναδικός αλλά μείζων λόγος που αναμένουμε υποχώρηση του ευρώ το 2012 είναι η πολιτική διατήρησης της ρευστότητας που πιθανότατα θα ακολουθήσει η ΕΚΤ», προβλέπει ο Μπιτ Ζίγκενταλερ της UBS στη Ζυρίχη, ο οποίος μάλιστα προβλέπει ότι στα τέλη του έτους η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου θα έχει διαμορφωθεί στα (μόλις…) 1,25 δολάρια.

Εξάλλου, άλλοι αναλυτές της BofA, της Citigroup, της JPMorgan και της Barclays θεωρούν βέβαιο (στην προαναφερθείσα έρευνα του Bloomberg) ότι έως τα μέσα του έτους η ΕΚΤ θα έχει κατεβάσει το βασικό προεξοφλητικό επιτόκιο του ευρώ στο 0,5%.