Χρυσό… καταφύγιο

O χρυσός θα βρεθεί σε ανοδική τροχιά σε µέσο χρονικό ορίζοντα, συνεχίζοντας να αποτελεί ασφαλή τοποθέτηση για τις κεντρικές τράπεζες αλλά και τους µεγάλους παγκόσµιους επενδυτές, εκτιµούν αναλυτές πολύτιµων µετάλλων. Παρ’ όλα αυτά, όσοι αποφασίσουν να επενδύσουν σε χρυσό θα πρέπει να είναι έτοιµοι για έντονες διακυµάνσεις. Οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν χρυσό στα σηµερινά επίπεδα, όπως ακριβώς έκαναν και σε προηγούµενες περιόδους αδυναµίας, ενώ οι µεγάλες επενδυτικές τράπεζες και οι brokers χρυσού εκτιµούν ότι το 2012 το πολύτιµο µέταλλο θα κινηθεί σε µέσον όρο πάνω από τις 2.

O χρυσός θα βρεθεί σε ανοδική τροχιά σε µέσο χρονικό ορίζοντα, συνεχίζοντας να αποτελεί ασφαλή τοποθέτηση για τις κεντρικές τράπεζες αλλά και τους µεγάλους παγκόσµιους επενδυτές, εκτιµούν αναλυτές πολύτιµων µετάλλων. Παρ’ όλα αυτά, όσοι αποφασίσουν να επενδύσουν σε χρυσό θα πρέπει να είναι έτοιµοι για έντονες διακυµάνσεις. Οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν χρυσό στα σηµερινά επίπεδα, όπως ακριβώς έκαναν και σε προηγούµενες περιόδους αδυναµίας, ενώ οι µεγάλες επενδυτικές τράπεζες και οι brokers χρυσού εκτιµούν ότι το 2012 το πολύτιµο µέταλλο θα κινηθεί σε µέσον όρο πάνω από τις 2.000 δολ. η ουγκιά, µε κάποιες εκτιµήσεις να βλέπουν ακόµη και τα 2.500 δολάρια, σε περίπτωση επιδείνωση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

Η Credit Suisse συνιστά αυξηµένη θέση (διπλάσια του δείκτη αναφοράς) στον χρυσό, καθώς όταν τα πραγµατικά επιτόκια στις ΗΠΑ είναι αρνητικά (περίπου -2% σήµερα) η τιµή του πολύτιµου µετάλλου σηµειώνει άνοδο. Η UBS βλέπει την τιµή του χρυσού στα 2.050 δολ. η ουγκιά. Το 2012 η Goldman Sachs στα 1.810 δολάρια, η Barclays Caπtal στις 2.000 δολάρια, η HSBC στα 2.025 δολάρια και η Morgan Stanley στα 1.819 – 2.085 δολάρια.

Ανοδο του χρυσού στα 2.500 δολάρια η ουγκιά «βλέπει» η Bank of America Merrill Lynch, καθώς εκτιµά ότι η ζήτηση για το πολύτιµο µέταλλο παραµένει ισχυρή, δεδοµένου ότι εξακολουθεί να λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο. Παρά την πρόσφατη διόρθωση της τιµής του χρυσού, η επενδυτική ζήτηση παραµένει ισχυρή και θα οδηγήσει το πολύτιµο µέταλλο στα 1.850 δολάρια σε µέσα επίπεδα το 2012 από τα 1.573 δολάρια το 2011.

«Το αρνητικό outlook των κρατικών οµολόγων σε συνδυασµό µε τις χαλαρές νοµισµατικές συνθήκες στην ευρωζώνη, στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία σηµαίνει ότι ο χρυσός θα διατηρήσει το στάτους του “ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου”, προσφέροντας ισχυρές, ανταγωνιστικές αποδόσεις» αναφέρει η αµερικανική τράπεζα.

Επίσης, ο χρυσός θα επωφεληθεί από τη συνεχή ανάγκη των κεντρικών τραπεζών των αναδυόµενων αγορών να διαφοροποιούν τις τοποθετήσεις τους. Στην αύξηση της εκτίµησής της για την τιµή του χρυσού στο τέλος του 2012 στις 2.000 δολ. από 1.800 δολ. προέβη η ιαπωνική τράπεζα Nomura, καθώς πιστεύει ότι το χαµηλό επιτοκιακό περιβάλλον στις ΗΠΑ, η µείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ και η επέκταση του προγράµµατος ποσοτικής χαλάρωσης από την Τράπεζα της Αγγλίας θα ενισχύσουν την ελκυστικότητα του πολύτιµου µετάλλου ως µέσο αντιστάθµισης των πληθωριστικών κινδύνων.

Γενικότερα οι αναλυτές είναι θετικοί για τα πολύτιµα µέταλλα. Σε ένα περιβάλλον εντάσεων στην αγορά, τα πολύτιµα µέταλλα αποτελούν ένα ασφαλές καταφύγιο. Ωστόσο, ιδιαίτερα ο χρυσός και το ασήµι, αντιµετώπισαν µεγάλες αποκλιµακώσεις κερδοσκοπικών θέσεων τους περασµένους µήνες, καθώς η κρίση στην ευρωζώνη εντάθηκε και οι επενδυτές προτιµούσαν όλο και περισσότερο τη ρευστότητα. Οι µειώσεις των θέσεων επηρέασαν τις τιµές για χρυσό και ασήµι, καθώς το µερίδιο της επενδυτικής ζήτησης σε σχέση µε τη συνολική ζήτηση για τα πολύτιµα µέταλλα είναι υψηλή. Καθώς υποχώρησαν οι κερδοσκοπικές θέσεις σε σηµαντικό βαθµό, τα πολύτιµα µέταλλα ανέκτησαν την ελκυστικότητά τους. Ο κίνδυνος περαιτέρω µείωσης θέσεων ενυπάρχει στην περίπτωση που το στρες της αγοράς ενταθεί σοβαρά και αναζητηθεί συνεπώς άµεση ρευστότητα.

Ωστόσο, µετά την πρόσφατη υποχώρηση των θέσεων και τις κινήσεις των τιµών, οι τιµές θα µπορούσαν να επιστρέψουν στις προηγούµενες κορυφώσεις τους, εκτιµά και η ING.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk