Στη λίστα των διωκομένων, εκτός από τα κορυφαία ονόματα του σκανδάλου, φιγουράρει και μια σειρά δευτεραγωνιστές, μεταξύ των οποίων και οι all time classic της διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο: ο επί σειρά ετών μεγαλομέτοχος του Αιγάλεω και πρώην μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ Ολυμπιακός Θωμάς Μητρόπουλος καιο πρώην ρέφερι και πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Πειραιά Γιάννης Σπάθας. O «κοκαλιάρης» και το «γουρούνι», αντιστοίχως, πρωταγωνιστές της παράγκας Νο 1, η αποκάλυψη της οποίας συγκλόνισε το ελληνικό ποδόσφαιρο την άνοιξη του 2002, επανεμφανίζονται και στην τωρινή υπόθεση των στημένων καταδεικνύοντας ότι τα κυκλώματα έχουν διαχρονική ύπαρξη και ότι οι… καλοί δεν χάνονται. Οι δύο «παραγκίτες»… πιστώνονται την περιλάλητη ατάκα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου «ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδίζουν και οι άλλοι να πάνε να γ…».

Σε ομάδες-ασανσέρ

Ταυτόχρονα το «παρών» δίνουν… ιστορικοί παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου που «μεγαλούργησαν» σε ομάδες-ασανσέρ μεταξύ Α΄ και Β΄ Εθνικής, όπως οι Σπύρος Καλογιάννης, Γιάννης Κομπότης και Γιώργος Χριστοβασίλης . Ο Καλογιάννης, ο οποίος ηγείται της Ενωσης Β΄ και Γ΄ Εθνικής, ξεκίνησε την προεδρική καριέρα του από τον Αθηναϊκό όταν η ομάδα του Βύρωνα αγωνιζόταν στην Α΄ Εθνική. Στη συνέχεια μετακόμισε στην Κέρκυρα αναλαμβάνοντας την ομάδα της ιδιαίτερης πατρίδας του για σχεδόν δέκα χρόνια προτού μεταβιβάσει τις μετοχές του στον νυν ιδιοκτήτη της Γιώργο Λυμπάντση, ο οποίος επίσης βρίσκεται μεταξύ των κατηγορουμένων.

Μετακινούμενοι

Ο ιδιοκτήτης του Λεβαδειακού Κομπότης θεωρείται παραδοσιακά της επιρροής του Ολυμπιακού από την εποχή του Σωκράτη Κόκκαλη. Πολύ στενή είναι η σχέση με τον (κουμπάρο του) Βασίλη Γκαγκάτση, ο οποίος ήταν και ο δικηγόρος του προέδρου του Λεβαδειακού στην πρόσφατη υπόθεση καταγγελίας για απόπειρα δωροδοκίας του παίκτη των Τρικάλων Χρήστου Πουρή.

Αντίθετα από τον Κομπότη, που μένει πιστός στη Λιβαδειά, ο εκ των κατηγορουμένων μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα Χριστοβασίλης ανήκει στην κατηγορία των μετακινούμενων «επενδυτών». Εκανε τα πρώτα βήματά του στον Ηλυσιακό, τον οποίο όμως παρέδωσε τον Ιούλιο του 2008 στον Θ. Μητρόπουλο. Στην συνέχεια ο εξ Αρτας Χριστοβασίλης αγοράζει από τον Αλέξη Κούγια τη γιαννιώτικη ΠΑΕ.

Η συνομοταξία των προπονητών στο κύκλωμα

Μια ξεχωριστή κατηγορία στη λίστα των διωκομένων είναι οι προπονητές, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν θητεύσει κυρίως στη Β΄ και στη Γ΄ Εθνική. « Ετώρα πέφτω από τα σύννεφα » αναφώνησε ο Αλέξης Κούγιας όταν ενημερώθηκε ότι ο 43χρονος προπονητής Γιάννης Παπακώστας είναι μπλεγμένος στην υπόθεση. Είχαν κοινή θητεία στον ΠΑΣ Γιάννινα και ο έμπειρος δικηγόρος προφανώς είχε σχηματίσει την καλύτερη γνώμη για τον ικανό τεχνικό που έχει παρουσία και στην Α΄ Εθνική. Οκόουτς Παπακώστας ξεκίνησε την προπονητική καριέρα του στο Χαϊδάρι το 2002 και τα τελευταία χρόνια έχει εργαστεί επίσης σε Αστέρα Τρίπολης, ΠΑΣ Γιάννινα, Πανσερραϊκό, Καβάλα, Λάρισα και Λεβαδειακό.

Ο 42χρονος τεχνικός Νίκος Παντέλης έχει μακροχρόνια παρουσία στα γήπεδα τόσο ως παίκτης (σε Πανιώνιο, Αθηναϊκό και Αιγάλεω) όσο και ως προπονητής (κυρίως σε ομάδες χαμηλότερων κατηγοριών, μεταξύ των οποίων και η Ηλιούπολη του Γ. Τσακογιάννη ). Δραστηριοποιείται στον χώρο του ποδοσφαίρου σχεδόν ανελλιπώς από το 1977! Ο Αντώνης Μανίκας, που συνέδεσε την αγωνιστική καριέρα του με τον Πανιώνιο (έχει παίξει ακόμη σε Λεβαδειακό, Εθνικό, Γιάννινα, Εθνικό Αστέρα, Καλλιθέα) ενώ φόρεσε και τη φανέλα της εθνικής ομάδας, έχει δουλέψει ως προπονητής, κυρίως σε ομάδες Β΄ Εθνικής, μεταξύ των οποίων και ο Εθνικός Αστέρας σε μια περίοδο κατά την οποία η ομάδα εμπλέκεται σε ύποπτα ματς.

Ο Σάββας Παντελίδης, πρώην ποδοσφαιριστής της Δόξας Βύρωνα και της Προοδευτικής, είναι σήμερα προπονητής του Πανθρακικού αλλά έχει περάσει από πολλές ομάδες Β΄ και Γ΄ Εθνικής (Θρασύβουλος, Ρόδος, Φωστήρας, Καλλιθέα, Αιγάλεω, Τρίκαλα, Εθνικός Πειραιώς).

Με την ομάδα του Διαγόρα, εμπλεκόμενη στα ύποπτα ματς, έχει συνδέσει την αθλητική και προπονητική καριέρα του ο Πέτρος Ρουτζιέρης. OΑγροτικός Αστέρας, που εμπλέκεται στα στημένα, ήταν ο τελευταίος σταθμός στην προπονητική πορεία του Περικλή Αμανατίδη ο οποίος πριν είχε εργαστεί, μεταξύ άλλων, σε Αναγέννηση Καρδίτσας, Καλλιθέα, ΠΑΣ Γιάννινα.

ΤΟ ΔΙΔΥΜΟ ΣΤΟ «ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΟΥ ΑΙΣΧΟΥΣ»

Ο διαιτητήςΔημήτρης Καλόπουλοςαπό τη Θεσσαλονίκη και ο βοηθόςΣπύρος Τρύφωνας από την Κέρκυρα,που έγραψαν…ιστορία στο ντέρμπι Ολυμπιακός- Παναθηναϊκός 2-1 (19.2.2011),είχαν την προνομιακή προστασία του κυκλώματος,όπως φαίνεται και από τις συνομιλίες τουΑχιλλέα Μπέουμε τουςΒαγγέλη ΜαρινάκηκαιΘανάση Κανελλόπουλο.«Πρέπει να τους προστατέψεις καμιά βδομάδα, 10 ημέρες» λέει ο Μπέος στον πρόεδρο του Ολυμπιακού και της Σούπερ Λίγκας,συνομιλώντας μαζί του λίγα λεπτά μετά τη λήξη του ντέρμπι στο «Γ. Καραϊσκάκης» και αφού ο μεγαλομέτοχος της βολιώτικης ΠΑΕ έχει παραδεχθεί σε άλλη συνομιλία του ότι«έχει γίνει ξεκάθαρη αλλοίωση αποτελέσματος».Αργότερα,σε νέα συνομιλία του με τον Μαρινάκη,ο Μπέος τον συμβουλεύει «να βάλεις το μαχαίρι στον λαιμό του Πιλάβιου την Κυριακή να τον βάλει(εννοεί τον Καλόπουλο)έστω και τέταρτο… Μην τους περάσει ρε παιδάκι μου, είναι σημαντικό για σένα».

Η προσπάθεια του Μπέου για να προστατευθεί ο Καλόπουλος είναι ιδιαίτερα έντονη,αφού θεωρεί τον εν λόγω διαιτητή χρήσιμο για τα σχέδιά του.Σε συνομιλία του με τον Θ. Κανελλόπουλο μετά το φαληρικό «ντέρμπι του αίσχους» συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο προκειμένου να καταλάβει και ο εξ απορρήτων του Μαρινάκη τη σημασία για την προστασία του Καλόπουλου. «Αν γίνει αυτό(εννοεί την τιμωρία Καλόπουλου) γ…Γιατί δεν μπορείς, κύριε,να παίρνεις κάποιον να σε βοηθήσεικαι μετά να τον στέλνεις… Δεν θα σε βοηθήσει κανένας μετά ξανά. Κατάλαβες; Η δύναμη δηλαδή είναι ότι…»επισημαίνει ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού Βόλου στον συνομιλητή του.Λίγο παρακάτω,αφού πρώτα σέρνει τα εξ αμάξης στον Καλόπουλο γιατί δεν έδειξε κίτρινη κάρτα στονΜιραλάςπου έβγαλε τη φανέλα του μετά την επίτευξη γκολ,«είναι ζώα οι άνθρωποι ρε π…, στο πέναλτι ήθελες να βοηθήσεις και το έδειξες,εκεί όμως ευθύνεται ο παίκτης,άι γ….θα μου πάρουν εμένα τη σφυρίχτρα γιατί εσύ έκανες μ…»,εκφράζει το παράπονό του και την απογοήτευσή του που κινδυνεύει να χάσει τον εκλεκτό του ρέφερι λέγοντας:«Και τον θέλαμε τώρα να μας βοηθήσει στο Κύπελλο. Πάει τώρα»…

Τα χούγια των ποδοσφαιριστών

Ιδιαίτερα γούστα όσον αφορά τον στοιχηματισμό είχε ο διεθνής αμυντικός του Ολυμπιακού Αβραάμ Παπαδόπουλος, ο γνωστότερος εκ των ποδοσφαιριστών που εμπλέκονται στην υπόθεση των στημένων. Οπως προκύπτει από συνομιλία του πρώην παίκτη Δημήτρη Ζαβαντία, ο οποίος λειτουργούσε ως μεσάζων του ερυθρόλευκου αμυντικού για τον στοιχηματισμό, με τον σύνδεσμό του στην Κύπρο, ο Αβραάμ «παίζει κόρνερ και να μπει γκολ στα τελευταία 15 λεπτά».

Ο Παπαδόπουλος, που έπαιζε μεγάλα ποσά της τάξεως των 10.000 ευρώ, με δηλώσεις του απάντησε απλώς ότι «δεν έχω στοιχηματίσει σε παιχνίδια του Ολυμπιακού ή σε κάποιο από τα στημένα παιχνίδια»… Παρόμοια χούγια είχε και ο παίκτης του Αρη και πρώην του Ολυμπιακού Κώστας Μενδρινός ο οποίος συνεργαζόταν με τον Ανδρέα Δημόπουλο, έναν εκ των παράνομων πρακτόρων στοιχημάτων. Σε μια περίπτωση ο Μενδρινός προσπάθησε να «στήσει» και να ποντάρει πάνω στη σέντρα (!) του αγώνα του Αρη με τη Μάντστεστερ Σίτι στο «Κλ. Βικελίδης». Ο Μενδρινός υπολόγιζε στη βοήθεια του Κόκε για να πείσει τον αρχηγό της Σίτι Κάρλος Τέβεζ να «στήσει» τη σέντρα του αγώνα, αλλά ο τότε προπονητής του Αρη Γιάννης Μιχαλήτσος δεν είχε τον ισπανόφορ στην αρχική 11άδα.

Παίκτης-κλειδί για τα… παιχνίδια του Γ. Τσακογιάννη ήταν ο σέντερ μπακ της Ηλιούπολης Μιχάλης Νικολόπουλος ο οποίος είναι μεταξύ των δέκα συλληφθέντων.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ