Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), συμπεριλαμβανομένων και των εκπροσώπων της Γερμανίας σ’ αυτήν, δεν στηρίζει την περίοδο αυτή την ιδέα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Τη δήλωση έκανε σήμερα ένας εκ των οικονομικών συμβούλων της Ανγκελα Μέρκελ, ο Λαρς Φελντ, οποίος άλλωστε τάσσεται υπέρ της αναπόφευκτης, όπως ο ίδιος και σήμερα επανέλαβε, προοπτικής της αναδιάρθρωσης. Αντίληψη την οποία δεν συμμερίζεται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο οποίος με σημερινές δηλώσεις του υποστήριξε ότι το ελληνικό χρέος είναι εξυπηρετήσιμο!
«Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι αγορές δεν δίνουν χρόνο στις υπερχρεωμένες χώρες. Το ελληνικό χρέος είναι εξυπηρετήσιμο, αν δοθεί στην Ελλάδα ο χρόνος για να το περιορίσει, και ως εκ τούτου η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι αναπόφευκτη», δήλωσε μιλώντας στη βελγική εφημερίδα De Standaard ο Ρομπάι.
Ερωτηθείς αν το Βέλγιο θα είναι η επόμενη χώρα η οποία θα ζητήσει τη βοήθεια της ΕΕ για να διαχειριστεί τα χρέη της, ο πρόεδρος της ΕΕ είπε ότι «τα θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα της χώρας είναι υγιή» και ότι «εφέτος και το 2012 το Βέλγιο δεν θα αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα με τον προϋπολογισμό του».
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα πάντως, ο Λαρς Φελντ, πάντως, που μετέχει στο συμβούλιο οικονομικών εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης Μέρκελ, θεωρεί ότι «δεν θα καταφέρει να πετύχει την στρατηγική δημοσιονομικής σταθεροποίησης που εφαρμόζει χωρίς να προχωρήσει σε κανενός τύπου αναδιάρθρωση του χρέους της».
Σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του ομίλου Bloomberg ο Φελντ είπε ότι «ενώ οι περισσότεροι οικονομολόγοι συνομολογούν ότι θα πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η γερμανική κυβέρνηση είναι διαιρεμένη σ’ αυτό το ζήτημα, ενώ η ΕΚΤ δεν είναι έτοιμη να στηρίξει μια τέτοια κίνηση». Ο Φελντ εξήγησε ότι «το ελληνικό χρέος θα φθάσει στο 150% του ΑΕΠ και αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να πληρώνει επιτόκια που θα φθάνουν στο 9% του ΑΕΠ της για να το εξυπηρετεί».
Ο γερμανός οικονομολόγος πρόσθεσε, πάντως, ότι η κυβέρνηση της Αθήνας αποκλείει τη λύση της αναδιάρθρωσης υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια λύση θα κατέστρεφε τον τραπεζικό τομέα της χώρας και θα έπληττε καίρια την οικονομία. «Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί σήμερα να στηρίξει την αναδιάρθρωση και αν δείτε τι συμβαίνει στην ΕΚΤ θα διαπιστώσετε ότι ούτε οι Γερμανοί εκπρόσωποι στην ΕΚΤ στηρίζουν την ελληνική αναδιάρθρωση», παραδέχθηκε ο Φελντ.
Σημειωτέον ότι με σημερινές δηλώσεις του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ο γερμανός τραπεζίτης Γιούργκεν Σταρκ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, επισήμανε ότι «η αναδιάρθρωση του χρέους μιας χώρας της ευρωζώνης κινδυνεύει να προκαλέσει μια τραπεζική κρίση οι επιπτώσεις τη οποίας, στην χειρότερη περίπτωση, θα ξεπεράσουν εκείνες της κατάρρευσης της Lehman Brothers».