«Περιμένω λεπτομερή ανάλυση για τη διατηρησιμότητα του χρέους της Ελλάδας» αποκαλύπτει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με προδημοσίευση συνέντευξής του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt από το Reuters.

«Αν αυτή η έκθεση καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν αμφιβολίες για τη διατηρησιμότητα του χρέους της Ελλάδας, κάτι θα πρέπει να γίνει γι’ αυτό» προσθέτει ο κ. Σόιμπλε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχομενο αναδιάρθρωσης.

Ερωτηθείς για το τι θα πρέπει να γίνει, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών απαντά «τότε πρέπει να προχωρήσουμε σε επόμενα βήματα».

Οσο για την επιστροφή της χώρας στις αγορές, ο γερμανός υπουργός υποστηρίζει πως το σημαντικότερο είναι να έχει πείσει η Αθήνα τους επενδυτές με την εφαρμογή των αυστηρών μέτρων προσαρμογής.

Αναφερόμενος στην επόμενη αξιολόγηση της τρόικας, ο υπουργός δήλωσε πως η προσοχή του σχετικά με το ελληνικό χρέος στρέφεται στη «λεπτομερή ανάλυση» της βιωσιμότητάς του που αναμένει.

Ο Σόιμπλε επισημαίνει ξανά πως, σε κάθε περίπτωση, μέχρι το 2013 μπορεί να γίνει λόγος μόνο για αναδιάρθρωση σε εθελοντική βάση.

Εάν γίνουν μονομερείς αλλαγές στους όρους των ομολόγων μίας χώρας, η Ευρώπη -εξήγησε ο υπουργός- φοβάται πως αυτό θα έχει σημαντικές συνέπειες στην αξιοπιστία ολόκληρης της Ευρωζώνης.

«Ο επενδυτής στις ΗΠΑ ή την Ασία που διαβάζει ότι τα ευρωπαϊκά ομόλογα δεν είναι αξιόπιστα, αδιαφορεί για τον αν πρόκειται για ελληνικά ή γερμανικά» υπογράμμισε ο Σόιμπλε, υποστηρίζοντας πως έτσι δημιουργείται κίνδυνος για το σύνολο της ζώνης του ευρώ.

Όσον αφορά δε την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, ο δημοσιογράφος, επισημαίνοντας πως αυτό προβλέπεται να συμβεί τον επόμενο χρόνο, ρωτά τον υπουργό εάν «φαντάζεται, με το χέρι στην καρδιά», πως η χώρα θα καταφέρει να συγκεντρώσει κεφάλαια.

«Πιο σωστά: Η Ελλάδα θα έχει τον επόμενο χρόνο υψηλές ανάγκες κεφαλαίων» ήταν η σιβυλλική απάντηση του Β.Σόιμπλε. Οπότε, όταν η χώρα βγει για δανεισμό, θα είναι «αποφασιστικής σημασίας να έχει πείσει τις αγορές με την εφαρμογή των αυστηρών μέτρων προσαρμογής».

Ερχεται «κούρεμα» λέει η «Die Zeit»

Εν τω μεταξύ η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» στο φύλλο που κυκλοφορεί την Πέμπτη υποστηρίζει ότι «στην ΕΕ εξετάζονται σενάρια για δραστικό κούρεμα του ελληνικού χρέους».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «σε κύκλους της ΕΕ εξετάζεται ότι θα πρέπει να περικοπούν κατά 40 έως 50% οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της». Η εφημερίδα σημειώνει ότι στα παρασκήνια της ΕΕ συζητώνται διάφορα σενάρια. Επισήμως η ΕΕ απορρίπτει αναδιάρθρωση του χρέους.

Και ο αισιόδοξος

Αντίθετα, το μέλος του προεδρείου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Bundesbank Γιόαχιμ Νάγκελ δηλώνει αισιόδοξος ότι δεν θα χρειαστεί αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας, ή άλλης χώρας που βρίσκεται σε κρίση. «Παρουσιάζεται, ωσάν να μην υπάρχει εναλλακτική λύση στην αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας. Αλλά δεν είναι έτσι», λέει ο κ. Νάγκελ στην εφημερίδα Welt. Προσθέτει σχετικά ότι και στο παρελθόν υπήρχαν χώρες με μεγάλο ποσοστό χρέους, χωρίς να κηρύξουν πτώχευση.