Μοριακή βιολογία στο iPad

Μια πρωτότυπη εφαρμογή η οποία υπόσχεται να λύσει τα χέρια μοριακών βιολόγων έφτιαξαν φυσικοί από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης για το iΡad.

Το application μοιάζει με παιχνίδι διάδρασης και επιτρέπει την εύκολη μετακίνηση μορίων επί της οθόνης με ένα μόνο άγγιγμα του χρήστη. Η συσκευή της Αpple αναγνωρίζει τα κύτταρα και τα μόρια μέσω ενός εκλεπτυσμένου μικροσκοπίου λέιζερ με το οποίο είναι συνδεδεμένη. Κατά τη μετατόπιση του δαχτύλου του χρήστη στην οθόνη μια ακτίνα λέιζερ αναλαμβάνει να κουνήσει τα πραγματικά επιλεγμένα μέρη.

Η λογική πίσω από την καινοτόμο επιστημονική εφαρμογή μοιάζει με εκείνη των smartphones: ο χρήστης μπορεί ανοίγοντας τα δάχτυλά του να ζουμάρει σε συγκεκριμένα σημεία, με αποτέλεσμα να μελετήσει πιο αναλυτικά το αντικείμενο του ενδιαφέροντός του.

«Η συγκεκριμένη διεπιφάνεια πραγματικά
απλοποιεί τον χειρισμό των οπτικών λαβίδων» εξηγεί ο ερευνητής του Τμήματος Φυσικής και Αστρονομίας Ρίτσαρντ Μπάουμαν.

«Για τη διαδικασία αυτή στον υπολογιστή μου έχω περίπου ένα εκατομμύριο ρυθμίσεις τις οποίες οφείλω να παρακολουθώ συνεχώς. Αντίθετα, το iΡad επιτρέπει στον χρήστη να βάλει το δάχτυλό του στο σημείο που επιθυμεί και απλά να μετακινήσει τα στοιχεία που θέλειχωρίς να χρειάζεται να αγχώνεται για το κομμάτι της φυσικής που κρύβεται πίσω από τις κινήσεις του» προσθέτει.


Εσώρουχα για το… αεροδρόμιο

Μια σειρά εσωρούχων και γιλέκων για την προστασία των επίμαχων σημείων των ταξιδιωτών από το αδιάκριτο βλέμμα των Αρχών κατά τον έλεγχο ακτίνων Χ στα αεροδρόμια δημιούργησε ο Στιβ Μπράντσο από τη Βρετανία.

Το μυστικό κρύβεται σε μια πρωτοποριακή βαφή με την οποία είναι βαμμένα συγκεκριμένα σημεία των ρούχων. Μέσα σε αυτήν ο 54χρονος άνδρας, με μακρά εμπειρία στον χώρο της μεταξοτυπίας, ανέμειξε, όπως αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, θειικό βάριο, αλουμίνιο, γυαλί κτλ.

Πηγή έμπνευσής του στάθηκε μια προσωπική εμπειρία που είχε στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ, όταν ένας αστυνομικός τον διέταξε να περάσει από τον σαρωτή σώματος. Γνωρίζοντας ότι η «γυμνή αλήθεια» θα βρισκόταν σύντομα επί της οθόνης ο Μπράντσο αρνήθηκε με αποτέλεσμα να χάσει την πτήση του.

Ο καθηγητής και ειδικός σε θέματα σάρωσης του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ Νικ Μπόουρινγκ ωστόσο έσπευσε να σχολιάσει ότι η κατά τα άλλα έξυπνη ιδέα του Μπράντσο ενδεχομένως να μην έχει την αναμενόμενη εφαρμογή.

«Η χρήση ενός υλικού που θα αντανακλά τις ακτίνες Χ θα μπορούσε να αποτρέψει την αποκάλυψη των επίμαχων σημείωνστο πλαίσιο του συγκεκριμένου ελέγχου» αναφέρει. «Ωστόσοκάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην εμφάνιση φωτεινών σημείων στην απεικόνιση της σάρωσης με αποτέλεσμα οι ταξιδιώτες να ταλαιπωρηθούν από μια σειρά άλλων ενοχλητικών ελέγχων».

«Το πιθανότερο είναι κάποια
στιγμή να εισαχθεί στο σύστημα σάρωσης η εντολή να καλύπτει τα σημεία αυτά με ειδικά γραφήματα για την προστασία της δημόσιας αιδούς των πολιτών» καταλήγει ο καθηγητής.

ΧΒ1: ένα φουτουριστικό όχημα πόλης

Ενα πλήρως ηλεκτροκίνητο τρίκυκλο όχημα πόλης από το μέλλον σχεδίασαν για χάρη της γαλλικής Ρeugeot οι Τιερί Φίσερ, Κέβιν Μπιολούζ, Καρίμ Μπενανί και Φρεντερίκ Λα Σιελούρ.

Το μικροσκοπικό όχημα ΧΒ1, που μοιάζει με ρομποτικό εξωσκελετό, αναμένεται να βοηθήσει όσους ζουν σε πολύβουα αστικά κέντρα ώστε να κινούνται εύκολα και γρήγορα σε αποστάσεις που είτε είναι πολύ κοντινές για αυτοκίνητο είτε πολύ μακρινές για περπάτημα. Σύμφωνα με τους επινοητές του, μάλιστα, το επαναστατικό τρίκυκλο, με μέγιστη ταχύτητα 35 χλμ./ώρα, διαθέτει GΡS αλλά και τη δυνατότητα εντοπισμού ή χειρισμού του μέσω smartphone.

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινώσει περαιτέρω στοιχεία γύρω από το κομψό όχημα πόλης, εκτιμάται ότι θα παραμείνει σχεδιαστικό πρότυπο για αρκετά χρόνια ακόμη προτού βγει στους δρόμους.


Ζωγραφική μέσω… Wi-Fi!


Τη χαρτογράφηση των διακυμάνσεων ασύρματων δικτύων Wi-Fi με τη βοήθεια φωτοδιόδων (LΕD) πραγματοποίησαν τρεις νορβηγοί σχεδιαστές μετατρέποντας τα άχαρα κτίρια της πόλης σε έναν φωτεινό αστικό… καμβά. Για το εγχείρημά τους ή αλλιώς το Light Ρainting Wi-Fi χρησιμοποίησαν μια ράβδο μήκους 4 μέτρων με 80 ενσωματωμένα LΕD, η οποία μετρούσε το σήμα των ασύρματων δικτύων. Με τη βοήθεια της φωτογραφικής τεχνικής long-exposure οι σχεδιαστές πέτυχαν την οπτικοποίηση των διακυμάνσεων των «αόρατων» δικτύων.

«Μας άρεσε πολύ το γεγονός ότι μέσω του light painting καταφέραμε να προσθέσουμε οπτικές εικόνες σε ως τώρα νοητές καταστάσεις» εξηγεί ο Τίμο Αρνάλ, ένας εκ των τριών παράτολμων νέων. «Εχει τη δυνατότητα, δηλαδή, να προσθέτει την καλλιτεχνική έκφραση στον φυσικό κόσμο και στη δική μας περίπτωσηνα ενσωματώνει δεδομένα που αφορούν τα ασύρματα δίκτυα τα οποία έχουν να κάνουν με αόρατα φαινόμενα σε πραγματικά σημεία» αναφέρει.

Το αποτέλεσμα των φωτογραφιών είναι εντυπωσιακό καθώς τα γκρίζα και μονότονα κτίρια «ντύνονται» με φωτεινές, αέρινες ταπετσαρίες γαλάζιου Wi-Fi χαρίζοντας έτσι στην πόλη νέα hitech ταυτότητα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ