Την πρόθεσή να αυξήσει τα βασικά επιτόκια επιβεβαίωσε ο πρόεδρός της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, παρά τα περί του αντιθέτου σενάρια που κυκλοφόρησαν μετά τον σεισμό στην Ιαπωνία.
Ο Γάλλος τραπεζίτης είχε προϊδεάσει τις αγορές για τις μελλοντικές του κινήσεις ήδη από την τελευταία έκθεση μηνιαίας προόδου για την οικονομία στην ευρωζώνη τον περασμένο μήνα.
Σε αυτή γινόταν αναφορά στο ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων τον Απρίλιο προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος της αύξησης του πληθωρισμού.
Σήμερα ο Τρισέ επανέλαβε ότι δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής της νομισματικής πολιτικής. «Δεν έχω κάποιο νέο μήνυμα. Δεν έχω τίποτε να προσθέσω ή να αφαιρέσω σε όσα έχω πει» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά το συνέδριο του Ομίλου Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλδημοκρατών που πραγματοποιήθηκε στη Φραγκφούρτη.
Τα σενάρια για πιθανή μετάθεση της (ειλημένης, όπως φαίνεται) απόφασης ανακινήθηκαν μετά από τον σεισμό της 11ης Μαρτίου στην Ιαπωνία τον οποίο ακολούθησαν δηλώσεις μελών της ΕΚΤ για «επανεξέταση της κατάστασης».
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε βέβαια ότι «οι πιθανές επιπτώσεις της καταστροφής στην Ιαπωνία είναι κάτι που θα εξεταστεί σοβαρά τις προσεχείς ημέρες».
Ωστόσο φαίνεται ότι οι κίνδυνοι εκτροπής του τιμάριθμου ανησυχούν πολύ περισσότερο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή είναι περισσότερο ορατοί από την ούτως ή άλλως αόρατη ραδιενέργεια.