Κλείνουν 3.000 πρατήρια το 2011

Η αγορά των καυσίμων συνεχίζει την πτωτική της πορεία και το 2011 αναφέρει στο Βήμα οn Line ο διευθύνων σύμβουλος της Revoil κ. Γ. Ρούσσος ο οποίος υποστηρίζει ότι έως τέλος του έτους θα έχουν βάλει λουκέτο περί τα 3.000 πρατήρια και διευκρινίζει ότι η συνεργασία της εταιρείας του με την Dracoil περιορίζεται στην εξαγορά 8 πρατηρίων της δεύτερης και όχι στο σύνολο του δικτύου της.

«Δεν πιστεύω ότι η πτώση στην αγορά τους πρώτους μήνες του 2011 φθάνει το 20% όπως ακούγεται. Ενα 15% είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα. Αυτό όμως το 15% είναι τεράστιο ποσοστό αν αναλογιστεί κάποιος ότι ο κλάδος λειτουργεί με πολύ χαμηλά περιθώρια κέρδους που δεν ξεπερνούν το 1,5%. Μέσα σε αυτό το επιχειρηματικό περιβάλλον θεωρώ ότι έως το τέλος του 2011 θα έχουν βάλει λουκέτο περί τα 3.000 πρατήρια, επί συνόλου 8.500. Τα 5.500 που θα μείνουν θεωρείται και πάλι υψηλό νούμερο αλλά δικαιολογείται εν μέρει λόγω των πολλών νησιών που διαθέτει η Ελλάδα», υποστηρίζει ο κ. Ρούσσος.

Σχετικά με τις φήμες περί εξαγοράς του δικτύου της Dracoil από τη Revoil ο κ. Ρούσσος επισημαίνει τα εξής: «Η συνεργασία μας με την Dracoil ξεκίνησε πέρσι το Σεπτέμβριο, όταν λόγω της απεργίας των βυτιοφόρων συμφωνήσαμε να αποκτήσουμε πρόσβαση στις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της Dracoil στην Αττική. Δηλαδή να φορτώνουμε από τις αποθήκες της, μια πρακτική που στον κλάδο μας λέγεται «throughput». Παράλληλα, πριν από 20 ημέρες συμφωνήσαμε να αποκτήσουμε 8 πρατήρια της Dracoil -τα περισσότερα στην Αττική- τα οποία ακόμη δεν έχουν ενσωματωθεί στο δίκτυό μας. Κάτι περισσότερο προς το παρών δεν υφίσταται».

Σημειώνεται ότι η Dracoil διαθέτει περί τα 85 πρατήρια εκ των οποίων το 80% βρίσκεται στη Β. Ελλάδα. Η Dracoil, όπως και άλλες μικρές αλυσίδες του χώρου αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της πτώσης της ζήτησης αλλά κανείς δεν ξέρει το μέγεθός τους και αν θα καταφέρει η εταιρεία να αντεπεξέλθει σε αυτή τη συγκυρία.

Σύμφωνα με τον κ. Ρούσσο, η συνολική αγορά πετρελαιοειδών υποχώρησε το 2010 σε όγκο κατά 14%. Αντιθέτως, η Revoil είχε μεσοσταθμικές απώλειες της τάξης του 3,7%. Ειδικότερα, η Revoil στις βενζίνες αύξησε τις πωλήσεις της κατά 1,5%, στο πετρέλαιο θέρμανσης ο όγκος μειώθηκε κατά 3,5% και στο πετρέλαιο θέρμανσης κατεγράφη πτώση κατά 5,5%.
Σήμερα η Revoil διαθέτει δίκτυο 487 πρατηρίων και μέσα στο 2010 άνοιξε 80 πρατήρια αλλά υποχρεώθηκε να διακόψει τη λειτουργία σε 22.

Οι πωλήσεις της εταιρείας την περσινή χρονιά διαμορφώθηκαν στα 764,2 εκατ. ευρώ από 581 εκατ. ευρώ το 2009, σημειώνοντας άνοδο 31,5%. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ebitda) ενισχύθηκαν στα 8,92 εκατ. ευρώ από 7,78 εκατ. ευρώ το 2009, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας υποχώρησαν κατά 8,5% στα 2,79 εκατ. ευρώ.

Δείτε επίσης
Οικονομία
Σίβυλλα
  • Ερμής… νέας εποχής Μια σταγόνα από τη ροζ Churchill σαμπάνια κύλισε στα χειροποίητα Berlutti παπούτσια του Φίφη Δελμούζου-Κασσανδρή. Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος,... ΣΙΒΥΛΛΑ
Helios Kiosk