Τη δυνατότητα αναστροφής του αρνητικού κλίματος που υπάρχει για την ελληνική οικονομία μέσω ενός θετικού σοκ που μπορεί να προέλθει από την ανακοίνωση ενός φιλόδοξου σχεδίου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, επεσήμανε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank EFG κ. Βύρων Μπαλλής.

Μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε την Πέμπτη το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πειραιά, τόνισε ότι με τον τρόπο αυτό θα δημιουργούνταν ένας θετικός ισχυρός αντίκτυπος στη διεθνή αγορά με σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη, «αφού τα διεθνή αντανακλαστικά θα τίθονταν σε λειτουργία, το ενδιαφέρον των επενδυτών θα ξυπνούσε αυτομάτως και θα οδηγούσε σε αναζωπυρωμένο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην χώρα».

Σύμφωνα με το στέλεχος της Eurobank, κριτήριο για την αξιοποίηση ενός περιουσιακού στοιχείου θα πρέπει να είναι όχι η αξία του αυτή καθαυτή, αφού δεν πωλείται, αλλά η υπεραξία και οι θέσεις εργασίας που η προτεινόμενη παραχώρηση και αξιοποίηση μπορούν να δημιουργήσουν.

Κριτήριο όχι η αξία αλλά τα οφέλη για τη χώρα

Ο κ. Μπαλλής υπογράμμισε ότι σε πρώτη φάση, το Δημόσιο, ως ιδιοκτήτης του περιουσιακού στοιχείου, πρέπει να απευθυνθεί στην αγορά (εσωτερική και εξωτερική) και να ζητήσει επενδυτικές προσφορές προς αξιοποίηση ενός ακινήτου, θέτοντας ενδεχομένως ορισμένους γενικούς περιορισμούς ή όρους χρήσης.

«Κριτήριο επιτυχίας σε έναν τέτοιο διαγωνισμό θα μπορούσε να είναι το μέγεθος της επένδυσης επί του περιουσιακού στοιχείου, ο αριθμός θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν, ο κύκλος εργασιών που αναμένεται, καθώς και οι έμμεσες επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα της περιοχής όπου βρίσκεται» υποστήριξε ο κ. Μπαλλής.

Όπως είπε, παράλληλα θα πρέπει να γίνει ένας υπολογισμός των πολλαπλασιαστικών φαινομένων, τα οποία θα δημιουργηθούν από την επένδυση αυτή.

Για παράδειγμα τόνισε ότι η δημιουργία ενός γηπέδου γκολφ στις παλιές Αλυκές Αναβύσσου δεν έχει μόνο άμεσες θετικές επιπτώσεις από την επένδυση στο συγκεκριμένο χώρο, αλλά και έμμεσες από την οικονομική δραστηριότητα που θα δημιουργηθεί σε όλη την ευρύτερη περιοχή.

Η διαδικασία αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας

Ο κ. Μπαλλής υπογράμμισε ότι η αγορά, δηλαδή οι επενδυτές, και όχι η πολιτεία θα προτείνουν επενδυτικές ιδέες και θα καθορίσουν τις προϋποθέσεις διενέργειας της επένδυσης, δηλαδή, απαραίτητες άδειες και νομοθετική κάλυψη, ούτως ώστε, το επιλεγέν, εν τέλει, επενδυτικό σχέδιο να μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς εμπόδια.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η συμμετοχή του κράτους στην επένδυση αυτή θα είναι διπλή:

α. παραχώρηση χρήσης του περιουσιακού στοιχείου για μεγάλο χρονικό διάστημα ή στο διηνεκές , π.χ. όσο τηρούνται οι όροι της επένδυσης
β. χορήγηση των απαραίτητων αδειών και νομική κάλυψη για την υλοποίηση και λειτουργία της προταθείσας επένδυσης.

«Μια τέτοια διαδικασία θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα ισχυρό κίνητρο για κινητοποίηση επενδυτικών κεφαλαίων, πράγμα απαραίτητο σε αυτή τη φάση που βρίσκεται η οικονομία μας, ώστε να δημιουργηθεί μια θετική αντίληψη για την οικονομία μας» επεσήμανε το στέλεχος της Eurobank, συμπληρώνοντας ότι «την ευθύνη της πρότασης έχει ο επενδυτής ενώ το κράτος περιορίζεται στην επιλογή της πιο πρόσφορης από πλευράς θετικών επιπτώσεων πρότασης».

Τέλος, ο κ. Μπαλλής σημείωσε ότι πέραν από την ιδιωτικοποίηση/αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας, θα πρέπει να προχωρήσουμε και σε ιδιωτικοποίηση ολόκληρων υπηρεσιών του Δημοσίου, χρεώνοντας τις παραγόμενες υπηρεσίες και διαχειριζόμενες το κόστος τους, ούτως ώστε να δημιουργήσουν κέρδη.

Όπως είπε, η επιχειρηματικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών θα οδηγούσε σίγουρα σε μια πιο αποτελεσματική λειτουργία και μείωση του Δημόσιου Τομέα.