Αμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν μια συσκευή λέιζερ η οποία ανιχνεύει τον πιο θανατηφόρο καρκίνο του δέρματος, το κακοήθες μελάνωμα, με ακρίβεια της τάξεως του 100% – όπως τουλάχιστον έχουν δείξει μέχρι στιγμής τα πειράματα στο εργαστήριο.

Η νέα εξέλιξη θεωρείται άκρως σημαντική καθώς σήμερα πολύ συχνά καθυστερεί η διάγνωση του μελανώματος με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος για τη ζωή των ασθενών.

Η νέα συσκευή λέιζερ που αναπτύχθηκε από ειδικούς του Κέντρου Μοριακής και Βιομοριακής Απεικόνισης στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ φαίνεται να είναι πολύ πιο ακριβής από τις υπάρχουσες μεθόδους απεικονιστικής εξέτασης των σπίλων που χρησιμοποιούν σήμερα οι δερματολόγοι. Η συσκευή λειτουργεί κατευθύνοντας δύο ακτίνες λέιζερ στον ύποπτο σπίλο.

Οι επιστήμονες μελετούν τον τρόπο με τον οποίο οι ακτίνες απορροφώνται από τα δερματικά κύτταρα και έτσι είναι σε θέση να εντοπίσουν ακόμη και μικροσκοπικές διαφορές στο χρώμα του δέρματος – οι πιο σκουρόχρωμες περιοχές απορροφούν περισσότερη ενέργεια του λέιζερ σε σύγκριση με τις πιο ανοιχτόχρωμες. Με δεδομένο ότι ο καρκινικός ιστός περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες μιας χρωστικής που ονομάζεται ευμελανίνη σε σύγκριση με το υγιές δέρμα, είναι εύκολο για τη συσκευή λέιζερ να «συλλάβει» τους σπίλους που έχουν μετατραπεί σε καρκινικούς.

«Η διάγνωση του μελανώματος είναι πολύ δύσκολη καθώς οι όγκοι του μελανώματος είναι σχεδόν ίδιοι οπτικά με κάποιους μη καρκινικούς σπίλους» ανέφερε ο καθηγητής Γουόρεν Σ. Γουόρεν που ήταν επικεφαλής της μελέτης σχετικά με τη νέα συσκευή και προσέθεσε ότι οι τελευταίες απεικονιστικές τεχνολογίες όπως η αξονική και η μαγνητική τομογραφία δεν δίνουν πολύ καλά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τον καρκίνο του δέρματος. «Οι σπίλοι φέρουν μεγάλες ποσότητες χρωστικής με αποτέλεσμα το φως να μην εισχωρεί βαθιά κάτω από την επιφάνεια ώστε να αναζητήσουν οι γιατροί τα χαρακτηριστικά εκείνα που μαρτυρούν την ύπαρξη καρκίνου. Έτσι η νέα συσκευή που βασίζεται στη διάχυση της ενέργειας του λέιζερ είναι πολλά υποσχόμενη για καλύτερη διάγνωση του δύσκολου αυτού καρκίνου».

Μέχρι στιγμής οι ερευνητές έχουν διεξαγάγει τεστ της νέας συσκευής σε 42 δείγματα δέρματος στο εργαστήριο αλλά σκοπεύουν να προχωρήσουν σε ανάλυση χιλιάδων δειγμάτων στο μέλλον. Εκτιμούν ότι εάν τα πρώτα αυτά ενθαρρυντικά αποτελέσματά τους επιβεβαιωθούν από δοκιμές σε ανθρώπους, οι δερματολόγοι θα μπορούν σε λίγα χρόνια να έχουν στα χέρια τους ένα σημαντικό νέο «εργαλείο» διάγνωσης του μελανώματος.