Δεν αντιτίθεται στην επιβολή τελών για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας στο ηλεκτρικό ρεύμα η αυστριακή Verbund, αλλά δεν συμφωνεί με τον τρόπο υπολογισμού των χρεώσεων.

Η εταιρεία, που είναι εναλλακτικός πάροχος ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα, σημειώνει ότι ο τρόπος καθορισμού των χρεώσεων για την παροχή αυτών των υπηρεσιών, που γίνεται ως τώρα με στοιχεία που παρέχει αποκλειστικά η ΔΕΗ, μπορεί να αποτελέσει νόμιμο αντικείμενο αμφισβήτησης εκ μέρους της Verbund που επιβαρύνεται με χρεώσεις τελών ΥΚΩ.

Με τον τρόπο αυτόν η εταιρεία απαντά εμμέσως στις κατηγορίες της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ περί «αεριτζήδων ιδιωτών παρόχων» και «αρπαχτών που κάνουν».

Επίσης, τονίζει ότι η επιβολή των τελών ΥΚΩ είναι νόμιμη μόνο στην περίπτωση που κάθε πάροχος μπορεί να δραστηριοποιηθεί στη σχετική αγορά και επομένως να αντλήσει και αυτή τα σχετικά οφέλη. Στην ελληνική αγορά η Verbund Ηellas δεν έχει δυνατότητα να παρέχει υπηρεσίες στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, ενώ η αγορά ενέργειας έχει απελευθερωθεί πλήρως από το 2007. Η Verbund υποστηρίζει την παρουσία της στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι είναι μια πολυεθνική εταιρεία η οποία ανήκει στο αυστριακό κράτος και έχει παρουσία σε περισσότερες από 21 χώρες.

Για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας η αυστριακή εταιρεία αναφέρει ότι υπάρχουν στρεβλώσεις σε ό,τι αφορά τις τιμές πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, με κάποιες κατηγορίες πελατών να χρεώνονται κάτω του κόστους, ενώ άλλες κατηγορίες υπερχρεώνονται και χρειάζεται αλλαγή στις χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας. Επισημαίνει ακόμη την αύξηση των χρεώσεων χρήσης συστήματος καθώς και των χρεώσεων χρήσης δικτύου ως και 50% τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς και την αναδρομική ισχύ των χρεώσεων για τους προμηθευτές, και κάνει λόγο για αναιτιολόγητη χρέωση των προμηθευτών με ΦΠΑ 23%, ενώ η ΔΕΗ χρεώνει τους τελικούς πελάτες με ΦΠΑ 11%.

Τέλος, εγκαλεί τον ΔΕΣΜΗΕ για υπερχρέωση της κατ΄ εκτίμηση κατανάλωσης ενέργειας των πελατών της Verbund ως και 30% περισσότερο από την πραγματική κατανάλωση, με σκοπό την οικονομική επιβάρυνση της εταιρείας.