Η μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς και υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος στην ιστορία της Ισπανίας εκδικάζεται από χθες στη Μάλαγα.

Ενενήντα πέντε άτομα μεταξύ των οποίων δύο πρώην δήμαρχοι, δικηγόροι και κατασκευαστές φέρονται ως μέλη κυκλώματος που δρούσε από τα μέσα του 1990 ως το 2006 που αποκαλύφθηκε.

Επίκεντρο των παράνομων δραστηριοτήτων ήταν το θέρετρο της Μαρμπέγια στις μεσογειακές ακτές της Ισπανίας, όπου κατασκευάζονταν αυθαίρετες κατοικίες και ξενοδοχειακές μονάδες οι οποίες απέφεραν εκατομμύρια από την εμπορική τους αξιοποίηση.

Ολα αυτά με την κάλυψη δημοσίων λειτουργών και νομικών, κυρίως όμως με την «υψηλή εποπτεία» του υπεύθυνου της τότε κυβέρνησης για τον αστικό σχεδιασμό και επικεφαλής της σπείρας Χουάν Αντόνιο Ρόκα. Και επειδή το έγκλημα έλαβε χώρα σε μεσογειακό έδαφος δεν θα μπορούσε να λείπει από την παρέα και ένας ποδοσφαιρικός παράγοντας.

Στο εδώλιο βρίσκεται και ο εργολάβος και πρώην πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας της Σεβίλλης Χοσέ Μαρία Γκονζάλες ντε Κάλντας. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί περίπου σε έναν χρόνο.