Στα σκαριά ο… αγροτικός «Καλλικράτης»

Τριετές πρόγραμμα ανασυγκρότησης της ελληνικής γεωργίας- με ορίζοντα το 2014 που τίθεται σε εφαρμογή η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική- παρουσίασε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η ανασυγκρότηση του αγροτικού χώρου αρχίζει από την ίδια τη δομή του υπουργείου, τον «αγροτικό Καλλικράτη», όπως τον αποκάλεσε ο υπουργός κ. Κ. Σκανδαλίδης, η οποία πρόκειται να συγκεντρωθεί και να ενταχθεί στο πλαίσιο της περιφερειακής οργάνωσης της χώρας. Ο υπουργός περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση της ελληνικής γεωργίας αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η συμβολή της γεωργίας στο ΑΕΠαπό 5,6% το 2001 είναι στο 3,4%.

Τριετές πρόγραμμα ανασυγκρότησης της ελληνικής γεωργίας- με ορίζοντα το 2014 που τίθεται σε εφαρμογή η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική- παρουσίασε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η ανασυγκρότηση του αγροτικού χώρου αρχίζει από την ίδια τη δομή του υπουργείου, τον «αγροτικό Καλλικράτη», όπως τον αποκάλεσε ο υπουργός κ. Κ. Σκανδαλίδης, η οποία πρόκειται να συγκεντρωθεί και να ενταχθεί στο πλαίσιο της περιφερειακής οργάνωσης της χώρας.

Ο υπουργός περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση της ελληνικής γεωργίας αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η συμβολή της γεωργίας στο ΑΕΠαπό 5,6% το 2001 είναι στο 3,4%. Το εισόδημα μειώθηκε κατά 17% και η απασχόληση από το 16,1% το 2001 είναι στο 11,7% σήμερα. Οι επενδύσεις από τους ιδιώτες και γενικότερα στον χώρο της παραγωγήςυποχωρούν. Το γεωργικό εμπορικό ισοζύγιο έχει σταθερή επιδείνωση. Στα 3 δισ. ευρώ ανέρχεται το ετήσιο έλλειμμα εισαγωγών- εξαγωγώνμόνο από τα αγροτικά προϊόντα.

Εχουμε εισαγάγει το 2009 αγροτικά προϊόντα αξίας 6,4 δισ. ευρώ. Και αυτά όταν οι επιδοτήσεις και οι ενισχύσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση, που είναι 53 δισ. ευρώ, καλύπτουν το 40% της ακαθάριστης αξίας της γεωργικής μας παραγωγής».

Οι στόχοι του προγράμματος ανασυγκρότησης «θα προσδιοριστούν κατά προϊόν και περιφέρεια μέσα στο 2011 στο σχέδιο “Ελληνική γεωργία 2014” σε κάθε μία από τις 13 περιφέρειες της χώρας και το επιχειρησιακό πρόγραμμα που το υλοποιεί».

Ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι κεντρικός στόχος του υπουργείου είναι η ανάπτυξή της και η ολοκληρωμένη συμβολή της στην πράσινη ανάπτυξη. Και γι΄ αυτόν τον λόγο πρόκειται σύντομα να ολοκληρωθεί εντός του 2011 ο ψηφιακός χάρτης της ελληνικής γεωργίας, ο θάλαμος επιχειρήσεων στο υπουργείο για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν, η αναβάθμιση του δικτυακού τόπου του υπουργείου ώστε να αναρτώνται τα πάντα, από τα έργα και τους διαγωνισμούς ως τις επιδοτήσεις και τις ζημιές- «η αλήθεια online» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Η υφυπουργός κυρία Μιλένα Αποστολάκη ανέφερε ότι «το γεγονός πως η εγχώρια παραγωγή γάλακτος δεν πιάνει το όριο της ποσόστωσης και το γεγονός ότι η εγχώρια παραγωγή στο κρέας καλύπτει μόλις το 56% των καταναλωτικών αναγκών του τόπου μας» δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος.

Και ο υφυπουργός κ. Ι. Κουτσούκος επεσήμανε ότι ο τομέας της φυτικής παραγωγής «έχει ένα μεγάλο μέρος των προϊόντων με θετικό ισοζύγιο, όπως το ελαιόλαδο ή τα εσπεριδοειδή» αλλά «πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας σε εκείνα τα προϊόντα όπου είμαστε ελλειμματικοί. Δυστυχώς είμαστε ελλειμματικοί σε τομείς που φαίνεται αδιανόητο στον από πολίτη, π.χ. στα κηπευτικά».

Αντιδράσεις στην ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη
Σχέδιο αναδιάρθρωσης της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη εξήγγειλε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Σκανδαλίδης. Την ώρα που οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις στα Ιωάννινα (φωτογραφία) διαμαρτυρόμενοι κατά του σχεδίου ιδιωτικοποίησης που έχει εκπονήσει η διοίκηση της ΑΤΕ, ο υπουργός ανέφερε πως«είναι μια δέσμευση της κυβέρνησης να στηρίξει την εγχώρια παραγωγή, να στηρίξει τουςπαραγωγούς και η Δωδώνη είναι μια εμβληματική μονάδα όχι μόνο για την Ηπειρο αλλά για όλη τη χώρα». Προσέθεσε ότι«η απόφαση είναι πως η Δωδώνη είναι μια βιώσιμη κερδοφόρα επιχείρηση η οποία πρέπει να επεκτείνει τον κύκλο των εργασιών της, να πάει και σε νέα εργοστάσια μεταποιητικά και στην περιοχή της Πελοποννήσου και αλλού. Εχει όλη τη δυνατότητα, είναι μια μονάδα-κόσμημα για μας, που όμως δεν παύει εσωτερικά να έχει μια σύνθετη διάρθρωση με πολλές αντιφάσεις και στρεβλώσεις»(ΑΠΕ)

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk